Smart city: soluția pentru un mediu sănătos și un viitor eficient energetic

Astăzi, nu mai putem consuma energie într-un mod haotic. Trebuie să găsim soluții pentru eficientizare și pentru optimizare, astfel încât să ne bucurăm de un mediu prietenos sau, mai bine spus, de un oraș inteligent - smart city. 

Cum schimbarea începe de la fiecare dintre noi, la fel se contruiește și un smart city, pornind de la administratorii lui și continuând cu obiceiurile de consum ale locuitorilor săi. Despre ce înseamnă un oraș inteligent și cum putem să locuim într-unul, aflăm de la Cătălin Striblea și invitații săi, Mihai Bucureșteanu și Mihai Nicuț.

Ascultă pe YouTube

Smart city: ce presupune și cum utilizează inteligent energia

Un oraș inteligent nu înseamnă un oraș de basm, ci unul construit prin mijloace care vin în ajutorul comunității și al mediului. 

Ce înseamnă un oraș smart

Orașul inteligent este despre calitatea vieții, iar această sintagmă se reduce la un lucru fundamental: aerul pe care îl respirăm. Mai pe scurt, tot ce se întâmplă într-un astfel de oraș trebuie făcut în armonie cu natura. Aici, ne referim și la viața de zi cu zi, unde idealul ar fi să nu ajungem la poluare. Când ne referim la poluare, ne îndreptăm atenția către două aspecte:

  • calitatea aerului
  • emisiile de carbon

Trebuie să fim conștienți de felul în care ne trăim viața și de modul în care consumăm resursele. În plus, autoritățile orașului trebuie să fie preocupate de felul în care sunt consumate resursele ce țin de:

  • transport
  • combustibil
  • energia care ne asigură mobilitatea
  • energia electrică

Conceptul de smart city nu se referă doar la energie, ci este, mai degrabă, un concept de dezvoltare urbană care integrează tehnologii și sisteme pentru a administra în mod eficient orașul.

Exemple de orașe inteligente

În Brașov, sistemul de iluminat public este dimabil. Înseamnă că, dacă se aprinde becul pe stradă la iluminatul public, intensitatea luminoasă poate să crească sau poate să scadă. 

În București, un alt exemplu care se încadrează în standardele orașului inteligent este plata biletului pentru autobuz direct de pe aplicația mobilă. 

Consumul energetic al unui oraș mare

Într-un oraș ca București, consumul energetic este foarte mare, deși se încearcă diferite opțiuni pentru a-l minimiza. De exemplu:

  • La metrou, care este cel mai mare utilizator de energie electrică, s-au propus optimizări, însă fără a ajunge la o limitare sau ajustare; 
  • Pe al doilea loc, în ceea ce privește consumul energetic, sunt sursele de iluminat public care funcționează cu tehnologii învechite. 
  • Un calcul recent arată că toate centrele de date din România consumă la un loc cât consumă, în general, întreg Bucureștiul. 

Digitalizarea administrațiilor locale: un pas inteligent spre smart city

Digitalizarea administrațiilor este un alt pas către orașul inteligent. Orice înseamnă scutirea drumurilor la ghișeul clasic va fi apreciat. Iar pentru a minimiza aceste drumuri, există front și back office.

  • Back-office: înseamnă că oamenii preiau solicitări, adică pot automatiza lucrurile, însă doar până într-un anumit punct. 
  • Front-office: înseamnă explicarea amănunțită a ceea ce nu s-a înțeles inițial prin telefon, spre exemplu. 

Ca să se ajungă la procese mai simple, trebuie să avem și un personal digitalizat, care să explice cu atenție, încă de la telefon, procesele, fără drumuri ulterioare la ghișee. 

👉 Pentru a fi parte din schimbare și pentru a susține un oraș inteligent, te încurajăm să efectuezi plata facturilor direct de pe telefon. Efectuează plata facturilor online. Uită de cozi interminabile și adoptă un comportament smart! 

Cum se poate ajunge la un consum smart

Pentru a putea ajunge la un consum inteligent, înainte de toate, trebuie să avem un minim de optimizare, chiar și pentru instituțiile publice:

  • Aerul condiționat nu trebuie să fie mai jos de 27 de grade
  • Climatizarea nu mai sus de 19 grade, iarna

În România, încă nu sunt impuse astfel de reguli și din cauza prețurilor plafonate pentru instituțiile publice. Însă adaptabilitatea normelor trebuie să existe chiar și în acest caz, pentru a eficientiza consumul și a face pași în construirea orașului smart. 

Reglementările impuse de către autorități

Deși mai sunt câțiva pași până ne vom alinia cu standardele deja implementate de către alte orașe, în România ar putea să apară și alte reglementări.

Spre exemplu, s-ar putea interzice instalarea centralelor pe gaz în blocurile care se construiesc în acest moment. Înseamnă că nu îți vei mai putea instala centrala pe gaz în apartament și va fi, mai degrabă, o centrală de scară, unde se va folosi tot mai mult pompa de căldură. Această pompă, legată la un sistem de panouri fotovoltaice, înseamnă lipsă de poluare și un consum mai mic de resurse. 

Un alt pas către un smart city, reprezentând o reglementare impusă de către autorități, se leagă de parcările blocurilor. Pentru blocurile noi, nu se mai dau autorizații, dacă nu există un anumit procent din locurile de parcare unde să fie stații pentru mașini electrice. 

Bine de știut: peste 20-30 de ani, viitorul ar putea însemna autorizații de construire doar dacă există posibilitatea să îți produci singur energia într-un anumit procent, cu panouri pe casă.

Implementarea sistemelor smart în localități

Până la reglementări și restricții, pentru un ecosistem smart, se poate porni prin pași mici. De exemplu, schimbarea iluminării stradale, prin trei moduri:

  • instalarea soluțiilor LED, prin care se poate diminua consumul între 50-60%;
  • implementarea soluțiilor de telegestiune, unde consumul se poate reduce cu până la 80%;
  • soluții de reducere a intensității luminoase, pentru ca lumina să fie la anumite intervale, dar fără să neglijeze confortul cetățenilor. 

De la smart city la smart grid

Pentru ca fiecare cetățean să adopte același comportament de consum în eficientizarea energiei, va fi nevoie și de o rețea inteligentă. 

Ce înseamnă smart grid

Un oraș nu poate fi smart, dacă rețeaua lui electrică nu este inteligentă. Rețeaua smart presupune o contorizare eficientă la nivelul fiecărui client, astfel încât operatorul să fie înștiințat de consumul din rețeaua lui, în orice moment. 

Toate acestea înseamnă un sistem informatic bazat pe tehnologia 4G și, în curând, pe tehnologia 5G. Printr-un sistem de contoare inteligente, va fi comunicat consumul în orice moment. Când consumul este mai mare într-un punct și mai scăzut în altul, resursele pot fi distribuite, pentru a se ajunge la un echilibru. 

Problemele întâmpinate în proces

Smart grid pune câteva provocări pentru smart city; de exemplu, în acest moment, multe stații de încărcare pentru mașinile electrice nu se pot instala, pentru că nu suportă rețeaua. 

Problema este una de infrastructură. Prin Agenția Fondului de Mediu, se dorește să fie instalate stații de 72 de kilowați, dar se poate ca pe o stradă să nu existe această putere. Soluția ar fi o dezvoltare simultană, un ecosistem complex. 

Obligativitățile orașelor mari pentru a deveni smart 

În toate orașele mari, trebuie să existe principii clare pentru o eficientizare a energiei. Cel mai simplu exemplu este digitalizarea instituțiilor publice, prin plata facturilor de pe aplicații mobile. De aici, ne dăm seama că există șase cuvinte cheie în definirea unui smart city:

  • colaborativ
  • economic
  • inovator
  • integrat
  • participativ
  • simplificat

Toate acestea vor conduce și la o economie de resurse, nu doar la o economie de resurse energetice. 

Trebuie să fii conștient că aceleași reguli care se regăsesc într-un smart city trebuie implementate și acasă. Poți face aceste lucruri prin automatizare și digitalizare, ca să îți controlezi temperatura de la distanță, adică să ai toate echipamentele conectate la telefonul mobil și să fii stăpân pe consumul lor, în orice moment.

#FiiSmartPeEnergie acasă și în societate

Acest podcast face parte din campania #FiiSmartPeEnergie, campanie care și-a propus să ajute fiecare persoană să fie pregătită pentru energia viitorului, dar și să afle totul despre dreptul la energie. 

Poți să #FiiSmartPeEnergie, atât în confortul propriei locuințe, cât și în societate, prin:

  • Responsabilitate: pune aspirațiile fiecărei persoane pe primul loc;
  • Inovație: gândește mereu noi moduri de utilizare a energiei;
  • Încredere: comunică în mod transparent și onest, pentru a asigura încrederea tuturor clienților;
  • Proactivitate: când este vorba de schimbare, se adaptează mereu.

Energia viitorului înseamnă un comportament energetic smart, care dă naștere unui smart city, prin responsabilitate, eficiență și inovare. Pentru a fi parte din schimbare, pornește încă de acasă și fii responsabil energetic, iar mai apoi, fii parte din schimbarea societății, în formarea comunității consumatoare de energie inteligentă. 

 

Sursa foto: Shutterstock.com

PDF (0.19MB)DOWNLOAD

Bine ai venit!

Selectează și continuă navigarea pe site către informațiile de care ai nevoie: