Energia și viitorul: de ce este o nevoie uriașă de electricieni și de școli profesionale care să îi formeze

Lipsa personalului calificat sau a electricienilor care să rezolve probleme tehnice uzuale, de la schimbarea instalației electrice până la acțiuni mai complexe, este o realitate ce are multe cauze. De ce nu avem personal calificat? De ce nu mai există școli care să formeze specialiști în domeniul energiei? Care ar fi profilul electricianului viitorului? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările societății, în contextul în care consumul responsabil de energie electrică devine normă, în momentul actual. 

Urmărește podcastul Eu și Energia: Episodul 10, creat în colaborare cu Europa FM, și află răspunsurile la întrebările de mai sus, de la Cătălin Striblea și invitații săi, Mihai Bucureșteanu  și Mihai Nicuț. 

Ascultă pe YouTube

De ce ne confruntăm cu un deficit de electricieni 

Dincolo de inflație și de schimbările actuale din contextul social, există probleme mult mai mici, teoretic, dar care în practică sunt adevărate provocări. Spre exemplu, ai nevoie de schimbarea instalației electrice, cât mai urgent. 

Cât de ușor este să găsești un electrician de încredere, care să îți asigure o lucrare efectuată corespunzător, fără griji ulterioare? Dacă te-ai confruntat cu acest scenariu sau dacă ți-e teamă că ți s-ar putea întâmpla așa ceva, măcar știi că nu ești singurul în această situație. Este o problemă la nivel național, pentru că e din ce în ce mai greu să găsești oameni specializați în astfel de lucrări, care să lucreze eficient, dar în aceeași măsură și digitalizat, adică adaptat normelor moderne. 

Când s-a ajuns la o criză a electricienilor

Am ajuns în situația aceasta pentru că, acum ceva timp, mai exact, odată cu prăbușirea comunismului, tot mai multe persoane s-au ferit să își construiască o carieră în industrii precum cea energetică. Așa că mulți s-au îndreptat către drept, medicină sau economie, iar facultățile de profil din cadrul Politehnicii au rămas fără doritori. 

Astăzi suportăm consecințele acelei perioade. Societatea digitală și complet electrificată ne-a surprins cu un deficit major de lucrători în domeniu, iar cei care mai erau, acum, sunt plecați din țară. Media de vârstă a lucrătorilor, atât pentru firmele care se ocupă de rețele, cât și pentru cele de producție, este una înaintată. Sunt persoane în pragul pensionării, care nu au cui să lase locul. Și, de aici, ajungem la o nevoie uriașă a specialiștilor în domeniul energiei: electricienii. 

Este nevoie de specialiști în toate domeniile tehnice, iar majoritatea companiilor au simțit din plin lipsa oamenilor specializați și adaptați noilor tehnologii. Dacă, înainte, electricienii mergeau din casă în casă pentru a citi consumul fiecărei gospodării, astăzi, vorbim de contoare inteligente, care sunt în stare să transmită indexul automat.

Prin urmare, ca să se ajungă în acest stadiu digital în ceea ce privește energia electrică, societatea are nevoie de oameni specializați, dar și digitalizați. Marile companii care activează în industria energiei electrice fac eforturi pentru a gândi un proces de digitalizare a sistemului energetic, dar care să aibă și un impact în formarea noilor electricieni. 

Soluția companiilor pentru lipsa personalului energetic

Deoarece se găsesc cu greu doritori care să populeze departamentele firmelor, companiile au venit cu o soluție. Tinerii care aleg să studieze facultățile din cadrul politehnicilor sunt ajutați de către companiile din domeniu. Dacă înainte terminai Politehnica și așteptai o perioadă, până la găsirea unui loc de muncă, acum companiile vânează tinerii încă de pe băncile școlii. Sunt două moduri prin care se realizează acest lucru:

  • Târgurile de joburi din cadrul facultății, unde companiile își prezintă oferta și îi îndeamnă pe studenți să vină să lucreze în cadrul organizației;
  • Formarea „propriului învățământ”, un învățământ dual, adică finanțarea școlilor prin clase speciale, de către companiile din domeniul energetic, pentru a forma specialiștii viitorului. 

Învățământul dual: formarea electricienilor pentru societatea viitorului

Companiile sunt puse în fața unui deficit de forță de muncă specializată. Prin urmare, au ales să își formeze singure specialiștii. Companiile care activează în domeniul energetic, printre care și noi, au început să își crească propriii angajați.

Cum se implică companiile în învățământ

Acolo unde statul lipsește, companiile intervin, pentru că în industria energetică pot activa și electricieni cu studii medii, care pot face lucruri uimitoare. De mai bine de opt ani, se organizează școli cu învățământ dual, iar multe companii din domeniu susțin această activitate. 

Companiile subvenționează o clasă dintr-un liceu tehnologic, aproximativ 26 până la 35 de elevi: achită pentru dotarea claselor cu tot ce este necesar, plătesc burse și, la final, oferă posibilitatea unor stagii de practică în cadrul companiilor. De acolo este un singur pas spre a deveni electrician practicant. 

Învățământul dual: noua formă a școlilor profesionale

Învățământul dual ia locul fostelor școli profesionale. El este finanțat de către companii, dar oferă o șansă reală elevilor din România de a învăța o meserie practică. Pentru că formează oameni necesari societății, va dispărea și rușinea falsă care se crea în jurul acestor meserii. 

Este o oportunitate uriașă de a porni cu un salariu bun ca începător într-un domeniu și să urmezi un astfel de liceu tehnic. În plus, se plătește o bursă lunară, care poate ajunge la 500 de lei în fiecare lună. Cel mai mare avantaj îl reprezintă faptul că ai putea avea un loc de muncă imediat după terminarea studiului, chiar dacă nu îți propui să continui studiile.

Astfel, companiile investesc în viitorii angajați, prin această acțiune de sprijin. Pentru o pregătire mai avansată, este necesar ca și statul să contribuie la dotarea universităților cu aparatură specială și modernă, pentru ca studenții să poată învăța de pe materiale actuale. 

Orele care stau la baza învățământului dual sunt mai mult practice, cu exemple exacte despre cum trebuie schimbată o instalație electrică sau cum trebuie să te ferești, pentru a nu se ajunge la accidente. 

Pregătirea electricianului modern

Dacă mai sus vorbeam despre cât de importanți sunt electricienii în viețile noastre, trebuie să ne dăm seama cât de importantă este și tehnologia în această ecuație. Pentru că tehnologia și digitalizarea vor domina sectorul energetic atât printr-un consum inteligent, cât și pentru o muncă smart. 

  • Schimbările sociale contribuie la regândirea consumului

Contextul social actual este la un nivel de cotitură, pentru că toate evenimentele neplăcute (războiul și creșterea prețurilor la alimente, gaze) ne-au făcut să conștientizăm dependența teribilă pe care o are Europa pentru materialele fosile pe care nu le deține, ci le importă. 

Situația în cauză ne face să ne dăm seama că avem nevoie de tot mai multă energie. Așadar, nu doar că vom avea nevoie de și mai multă energie electrică, dar este necesar și un consum responsabil al acesteia. Avem nevoie să ne educăm să consumăm cât mai eficient și să economisim energia. 

  • Vechile profesii trebuie transformate și digitalizate

O parte din munca obișnuită, adică vechile profesii ale lucrătorilor, va fi redefinită, adaptându-se la nevoile actuale. Mai pe scurt, nu ne mai putem aștepta să vină un electrician cu șurubelnița să ne repare instalația electrică, ci să găsească soluții inteligente pentru o gestionare eficientă. 

Curentul este același, nu s-a schimbat și nici nu va fi furnizat altfel. Însă, vom avea nevoie de forță de muncă digitalizată, care să lucreze mai mult cu ce înseamnă informatizare, pentru a controla stațiile electrice de la distanță. Electricianul modern trebuie să știe să utilizeze o tabletă și să fie în stare să interpreteze datele dintr-un analizor ale calității energiei electrice, să fie capabil să înțeleagă cum funcționează întreg sistemul informatic. 

  • Învățământul dual pregătește electricienii viitorului

Învățământul dual încearcă să țină pasul cu aceste schimbări și să formeze electricienii viitorului. Pentru domeniul energetic, digitalizarea este viitorul, iar elevii care vor pleca direct de pe băncile școlii vor avea nevoie să fie conștienți de acest lucru. 

Ne putem referi, aici, și la domeniul construcțiilor, care ia avânt în România. Fără instalații corecte și energie inteligentă, locuințele nu vor putea fi transformate în case ale viitorului, adaptate stilului actual de viață. 

👉 Dacă și tu vrei să faci un pas către digitalizare în ceea ce privește curentul electric, intră pe site și află mai multe informații despre transmiterea indexului la energie electrică. 

Te ajutăm să fii #SmartPeEnergie

Acest podcast face parte din campania Fii Smart Pe Energie, care își propune să arate cât de important este un consum responsabil și eficient al curentului electric, astăzi. Campania #FiiSmartPeEnergie vine ca un răspuns la nevoile consumatorilor de a face față schimbărilor energetice și de a se angrena într-un consum responsabil de energie. 

Te ajutăm să fii Smart Pe Energie, prin:

  • Responsabilitate: pune aspirațiile tale pe primul loc;
  • Inovație: face în așa fel încât energia să fie disponibilă pentru noi utilizări;
  • Încredere: acționează în mod transparent și onest, pentru a asigura încrederea tuturor clienților;
  • Proactivitate: se adaptează continuu schimbărilor. 

Viitorul constă într-un consum inteligent și responsabil al energiei electrice. Pentru aceasta, este necesară formarea electricienilor smart, care să acționeze digital unde este nevoie și să ofere soluții bazate pe tehnologie. 

 

Sursa foto: Shutterstock.com

 

PDF (0.25MB)DESCARCĂ

Bine ai venit!

Selectează și continuă navigarea pe site către informațiile de care ai nevoie: