Idei pentru acasă

Revizia centralei termice

Într-o lume în care dependența de sursele de energie termică este din ce în ce mai mare, utilizarea centralelor termice a devenit o alegere des întâlnită pentru încălzirea locuințelor.

Revizia centralei termice: când și cum se realizează

Într-o lume în care dependența de sursele de energie termică este din ce în ce mai mare, utilizarea centralelor termice a devenit o alegere des întâlnită pentru încălzirea locuințelor. Totuși, acestea necesită o atenție deosebită pentru a asigura o funcționare eficientă și sigură atât pentru tine, cât și pentru vecinii tăi. Citește în continuare și află ce presupun verificarea și revizia centralei termice, ce aspecte trebuie luate în considerare și de ce este important să fie efectuate aceste operațiuni.

Articolul este realizat în parteneriat cu Energy Policy Group (EPG). EPG este un think-tank independent și non-profit, specializat în politici de energie și climă, analiză de piață și strategie energetică, fondat în 2014. EPG desfășoară o susținută activitate de cercetare în domeniul politicilor energetice, iar eficiența energetică este un domeniu central de competență al EPG. Energy Policy Group este colaboratorul nostru extern, pentru a certifica datele cheie legate de formule pe baza cărora calculăm diferite metode de eficiență energetică.

Ce înseamnă verificarea și revizia centralei termice?

Întreținerea regulată a centralei termice este extrem de importantă pentru a asigura o funcționare corectă a acesteia. Verificarea și revizia centralei termice sunt două operațiuni distincte care nu se exclud una pe cealaltă. Ambele sunt obligatorii prin lege și trebuie efectuate de către un specialist autorizat pentru a te asigura că sunt realizate corect, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Cele două operațiuni presupun testări și măsurători diferite.

Verificarea tehnică periodică (VTP) a centralei termice are rolul de a evalua starea tehnică a întregii instalații, de la conducte până la îmbinări, garnituri de etanșare și arzătoare, pentru a elimina posibilitatea unor scurgeri de gaz.

Potrivit experților EPG, când se efectuează verificarea tehnică, se evaluează următoarele aspecte:

  • starea arzătoarelor, a îmbinărilor și a garniturilor de etanșare aferente;
  • stabilitatea conductelor montate aparent pe suporturi;
  • etanșeitatea îmbinării conductelor și a armăturilor, la presiunea de lucru a gazului din instalație, cu spumă de apă cu săpun sau cu alte tehnologii;
  • funcționarea aparatelor de măsurare, control, reglare și de siguranță;
  • starea construcțiilor care adăpostesc stațiile și posturile de reglare sau reglare-măsurare;
  • starea tehnică a instalației comune de utilizare a gazelor.

Revizia tehnică a centralei termice testează parametrii centralei, precum și instalația de încălzire, dar și echipamentul (calorifere, țevi, termostate). Aceste lucruri sunt importante pentru ca centrala ta să-ți ofere aceleași beneficii ca atunci când era proaspăt instalată și, totodată, să reziste mai mult timp.

Revizia tehnică presupune următoarele testări speciale:

  • verificarea stării răsuflătorilor și a căminelor existente;
  • proba de rezistență la presiune, dacă ai înlocuit recent vreo parte componentă a centralei;
  • proba de etanșeitate la presiune, pentru întreaga instalație de utilizare a gazelor.

Când folosești o centrală termică în condensare (pe gaz), poți obține confortul termic dorit cu un consum responsabil și optimizat de energie. Iată beneficiile pe care ți le poate oferi o centrală termică în condensare

  • Are o eficiență medie anuală de 95-99%, mult mai mult față de o centrală convențională. 
  • Te ajută să faci economie la energie, deoarece consumă cu până la 30% mai puțin decât o centrală convențională.
  • Reduce amprenta de carbon prin reutilizarea gazelor de ardere și eliminarea acestora în atmosferă la temperaturi mici, de aproximativ 55°C.
  • Are o durată de viață de aproximativ 15 ani, dacă este folosită corespunzător.

Verificarea și revizia centralei termice: procedura

Ambele operațiuni trebuie realizate obligatoriu de către un specialist sau o firmă cu autorizație ANRE. Cei care fac verificarea tehnică periodică au nevoie de o autorizație suplimentară de la ISCIR.

Conform legii, îți transmitem obligatoriu o notificare scrisă cu privire la verificările și reviziile necesare pentru centrala ta, fie din oficiu, fie la cererea ta. Cu cel mult 60 de zile înainte de termenul scadent al verificării/reviziei centralei, vei primi notificarea din oficiu. În cazul în care ai solicitat chiar tu documentul, acesta va ajunge la tine în 5-10 zile de la data înregistrării cererii.

Iată mai jos care este procedura pentru verificarea tehnică obligatorie a centralei termice:

  • se verifică gradul de etanșeitate a circuitului hidraulic;
  • se verifică gradul de etanșeitate a circuitului de gaz;
  • se verifică gradul de etanșeitate a circuitului de gaze arse;
  • se verifică conductele și îmbinările;
  • se verifică dispozitivele de siguranță, inclusiv detectorul de gaz.

Iar procedura pentru revizia obligatorie a centralei termice constă în:

  • se testează toți parametrii și încadrarea acestora în limitele corespunzătoare;
  • se testează termostatul, caloriferele, robineții și țevile;
  • se identifică problemele și soluțiile pentru acestea.

La ce interval de timp se realizează verificarea centralei termice?

O centrală care nu funcționează la parametri optimi va avea un randament scăzut, adică va produce apă caldă sub valorile normale, dar și agent termic cu un consum mai mare de energie. De aceea, pentru un consum eficient de energie este nevoie de o întreținere regulată a centralei termice.

Conform legislației în vigoare și specialiștilor EPG, verificarea centralelor termice de apartament pe gaz se realizează periodic, la maximum 2 ani sau la cererea ta, dacă ai nevoie de o verificare suplimentară.

Revizia tehnică a centralei se realizează la următoarele intervale de timp:

  • periodic, la maximum 10 ani;
  • după ce nu ai mai folosit centrala mai mult de 6 luni;
  • dacă s-a produs un eveniment care ar fi putut afecta buna funcționare a centralei;
  • la cererea ta expresă.

Cât costă verificarea centralei termice?

Costul pentru verificarea tehnică a centralei termice pe gaz se încadrează între 250 și 500 de lei. Prețul variază în funcție de tipul și vechimea centralei, de puterea acesteia și de existența unor instalații adiționale.

Fii smart pe energie și investește în confortul casei tale! Alege pachetele de servicii Service Gaz pentru a beneficia de verificarea tehnică periodică a instalației de gaz și a centralei termice.

Verificarea centralei termice: avantaje

Funcționarea continuă a centralei poate duce la uzura componentelor, la defecțiuni din cauza depunerilor de calcar în schimbătoarele de căldură sau din cauza ruginii de pe suprafața arzătorului. Recomandăm să apelezi la un specialist care te va ajuta cu tot ce ai nevoie pentru revizia și verificarea autorizată a centralei tale termice. Iată ce avantaje îți aduce operațiunea de verificare tehnică periodică a centralei termice:

  • Economie la energie, deoarece elimini scurgerile sau pierderile de gaze, iar instalația are un randament optim;
  • Prelungirea duratei de viață a sistemului termic;
  • Garantarea unor condiții de siguranță în locuința ta;
  • Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin diminuarea consumului de energie.

Ce se întâmplă dacă nu efectuezi verificarea centralei termice?

Probabil te-ai întrebat ce se întâmplă dacă nu faci revizia și verificarea tehnică obligatorie a centralei. Riscurile sunt ușor de evitat prin acordarea unei atenții sporite acestor operațiuni de întreținere. Te poți expune unor accidente, intoxicații, scurtcircuite sau explozii, centrala poate suferi defecțiuni care să ducă la întreruperi sau chiar la schimbarea ei și riști să primești o amendă între 30.000 și 100.000 de lei.

Consumă energie inteligent și profită de avantajele produsului PPC  Gaz Simplu! Beneficiezi automat de acces la servicii digitale, iar cu ajutorul aplicației myPPC îți administrezi contractele de gaze naturale, și soliciți ajutorul în orice problemă,  de pe telefonul mobil.