Cele mai întâlnite mituri despre reducerea consumului de energie electrică

Reducerea consumului de energie electrică este, în prezent, o preocupare la nivel global. Pornind de la acest lucru, pe lângă recomandările utile pentru oricine vrea să se bucure de un consum eficient de energie, dar și de confortul dorit, există și o mulțime de informații aparent corecte, dar care în realitate nu sunt deloc așa. 

Fii smart pe energie și descoperă, în cele ce urmează, câteva mituri despre reducerea consumului de energie electrică. Stă în puterea ta să faci schimbările care să contribuie la un consum sustenabil de energie, iar pentru aceasta, una dintre condiții este să te informezi corect. 

Din această perspectivă, am realizat un articol, în parteneriat cu Energy Policy Group (EPG). EPG este un think-tank independent și non-profit, specializat în politici de energie și climă, analiză de piață și strategie energetică, fondat în 2014. EPG desfășoară o susținută activitate de cercetare în domeniul politicilor energetice, iar eficiența energetică este un domeniu central de competență al EPG. Energy Policy Group este colaboratorul nostru extern, pentru a certifica datele cheie legate de formule pe baza cărora calculăm diferite metode de eficiență energetică.  

  • Mit: „Contorul inteligent îmi încarcă factura de energie electrică”
  • Mit: „Becurile LED nu sunt suficient de luminoase”
  • Mit: „Înlocuirea becurilor tradiționale cu cele tip LED este foarte costisitoare”
  • Mit: „Becurile LED nu se ard niciodată”
  • Mit: „Becurile LED au o singură temperatură de culoare”
  • Mit: „E mai bine să ai un boiler mare decât unul mic”
  • De ce este important să iei decizii smart pentru reducerea consumului de energie electrică

Mit: „Contorul inteligent îmi încarcă factura de energie electrică”

Afișajul intern al contorului inteligent, care arată consumul de energie în timp real, utilizează o cantitate foarte mică de energie (de aproximativ 1 kWh/an) atunci când este conectat. Având în vedere acest lucru, un astfel de consum este departe de a fi notabil pe factura de energie electrică.

Mai mult decât atât, utilizarea unui contor inteligent te poate ajuta să faci economii la energie, în condițiile în care acesta furnizează date utile despre consumul propriu de energie. Astfel, ai posibilitatea de a înțelege mai bine efectele comportamentului tău de consum și îl poți ajusta corespunzător. 

De exemplu, dacă la un moment dat observi că energia consumată depășește bugetul disponibil, ai puterea de a interveni prin limitarea folosirii unor aparate electrocasnice sau utilizarea lor doar în alte intervale orare. 

Totodată, contorul inteligent îți oferă date în timp real despre consumul tău și transmite automat indexul, wireless. Astfel, sunt evitate facturile de tip „estimare”, iar factura va reflecta exact consumul realizat. În cazul în care contorul inteligent nu este integrat în sistemul de măsurare inteligentă, atunci va trebui să transmiți tu indexul, manual.

👉 Transmiterea manuală a indexului este posibilă doar într-o anumită perioadă de timp, valabilă în fiecare lună. Dacă ai instalată aplicația MyEnel, poți să activezi „push notification” pentru a fi anunțat când este perioada de transmitere a indexului și astfel te asiguri că factura va fi emisă în concordanță cu datele oferite. 

Contorul inteligent stă, de altfel, la baza oricărei rețele electrice digitale. El este cel care facilitează aplicarea unor metode moderne de eficiență energetică pe care tot mai mulți dintre noi le folosim în prezent, cum este instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice. De asemenea, contorul inteligent ne ajută să ținem sub control puterea energetică a echipamentelor electrice pe care le folosim, astfel încât să putem face cât mai multe activități acasă, fără teama că rămânem fără alimentare cu energie. De exemplu, dacă vrem să încărcăm o mașină electrică și avem și un boiler căruia vrem să îi dăm drumul, putem programa aceste activități succesiv și nu în același timp, dacă știm că puterea avizată la noi acasă nu este suficientă pentru ambele lucruri concomitent.

Mit: „Becurile LED nu sunt suficient de luminoase”

Majoritatea oamenilor cred că luminozitatea unui bec este determinată de numărul de wați pe care acesta îl are. Ei bine, acest lucru nu este adevărat. În timp ce wații indică puterea folosită de un bec pentru a genera lumină, lumenii sunt cei care măsoară fluxul luminos al unui bec. 

Un bec incandescent și un bec LED pot avea același flux luminos (lumeni), dar o putere diferită (W). Deci, un bec incandescent poate consuma mai multă energie pentru a emite aceeași cantitate de lumină ca un bec LED.

Comparațiile doar în baza puterii nu sunt relevante în ceea ce privește determinarea fluxului luminos al unui bec, deoarece puterea electrică ne arată doar consumul de energie în unitatea de timp și nu spune nimic legat de cantitatea de lumină produsă de un bec. 

Un lucru este cert: becurile LED consumă mai puțină energie pentru a emite aceeași cantitate de lumină precum un bec clasic (incandescent). Potrivit EPG, un bec cu incandescență poate consuma de până la șase ori mai mulți wați pentru același număr de lumeni. 

Lumeni Bec incandescent Bec LED
2600 lm 150 W 25 - 28 W
1600 lm 100 W 25 - 28 W
1100 lm 75 W 9 - 13 W
800 lm  60 W 8 - 12 W 
450 lm   40 W 6 - 9 W

👉 Pe lângă utilizarea becurilor LED, te poți folosi și de accesoriile smart pentru locuință, care să te ajute să îți optimizezi consumul de energie. Descoperă priza inteligenta Homix cu funcția de măsurare a consumului de energie, dar și alte accesorii care te pot ajuta să #FiiSmartPeEnergie!

Mit: „Înlocuirea becurilor tradiționale cu cele tip LED este foarte costisitoare”

Înlocuirea becurilor incandescente cu becuri LED reprezintă o investiție care, pe termen lung, va ajuta la reducerea consumului de energie și, implicit, la obținerea unor economii semnificative. Acest beneficiu se datorează faptului că un bec LED consumă de aproximativ șase ori mai puțină energie electrică decât un bec incandescent și are o durată de viață de până la 50.000 ore, echivalentul duratei medii de viață a 50 de becuri incandescente, conform EPG. 

Să ne imaginăm următoarea situație: o familie care locuiește într-un apartament cu 3 camere, cu o suprafață de 73 m2 și folosește 10 becuri incandescente. Într-un asemenea context, consumul anual va fi de aproximativ 438 kWh. Dacă familia ar utiliza același număr de becuri, dar LED, ar avea un consum anual de 65 kWh.

Tipul becului Preț estimat de achiziție Durată de viață Putere Cost estimat/an
Incandescent 2,5 lei 1.000 ore 60 W 282,8 lei
Halogen 6 lei 2.000 ore 40 W 199,2 lei
Economic 13 lei 10.000 ore 15 W 78,7 lei
LED 23 lei 50.000 ore 9 W 54,2 lei

Așadar, cu o investiție de aproximativ 130 de lei (costul suportat pentru achiziționarea a 10 becuri LED), familia și-ar reduce consumul anual de energie cu 373 kWh, economisind astfel cca. 300 lei (asumând că prețul unul kWh este de 0,8 lei).

👉 Descoperă mai multe detalii despre consumul si alegerea becurilor LED.

Mit: „Becurile LED nu se ard niciodată”

Chiar dacă becurile LED pot avea o durată de viață de până la 50.000 de ore, echivalentul duratei medii de viață a 50 de becuri cu incandescență, acest lucru nu înseamnă că becurile LED nu se ard niciodată. 

Motivele pentru care becurile se ard nu țin exclusiv de proprietățile fizico-chimice ale acestora, ci și de aspecte precum tensiunea prea mare în instalația de alimentare cu energie, un fasung defect, o conexiune slabă la priză, un scurtcircuit, un tip greșit de comutator etc. 

În general, totuși, produsele de iluminat cu LED sunt mai puțin sensibile la șocuri sau vibrații și rezistă mai bine inclusiv în condiții de temperaturi scăzute față de celelalte alternative de surse de iluminat. 

Mit: „Becurile LED au o singură temperatură de culoare”

Unele becuri LED pot emite o varietate de culori și permit reglarea temperaturii de culoare, conform energysavingtrust.org.uk. Iată câteva exemple:

  • lumina caldă – acea culoare galbenă, ideală pentru zonele din casă destinate relaxării, precum sufrageria sau dormitorul;
  • lumina rece – acea culoare albastră care stimulează concentrarea. Este potrivită pentru zone de lucru, precum biroul sau bucătăria;
  • lumina pură – imită foarte bine lumina zilei. Este folosită în special de fotografi.

Pentru a alege becul LED cu temperatura de culoare dorită, este suficient să te orientezi după informațiile existente pe ambalaje. Acestea îți indică ce tip de lumină va emite fiecare bec LED.

Mit: „E mai bine să ai un boiler mare decât unul mic”

Alegerea volumului unui boiler ar trebui să țină cont de necesarul de apă al locuinței pe care o va deservi, modul de încălzire a apei calde menajere (în funcție de tipul de combustibil, apa se încălzește mai repede sau mai încet) și, desigur, de numărul camerelor și al persoanelor care vor folosi apă caldă zilnic. Gradul de izolare termică al locuinței este, de asemenea, un factor.

Așadar, pentru o funcționare eficientă și un consum redus de energie, este recomandat să alegi boilerul în principal în funcție de nevoia de consum de apă caldă care există în locuința ta. Dacă nevoia de consum de apă caldă este una mare, atunci este recomandat să alegi un boiler cu un sistem mai mare. În același timp, dacă locuiești singur sau dacă familia ta este alcătuită din 2-3 membri, atunci poți opta pentru un boiler cu volum mai mic.

Calcularea volumului de apă caldă necesară în locuință îți va indica și capacitatea boilerului, astfel încât să existe o presiune optimă a apei în orice moment. 

Concret, pentru o singură persoană și un singur punct de consum, un boiler cu un volum de 20-30 de litri va fi suficient. Pentru două persoane și două puncte de consum, un boiler cu o capacitate de 50-60 de litri ar trebui să fie îndeajuns. O familie de 3-4 persoane ar trebui să se orienteze către modele de 100-120 de litri.

👉 Descoperă cum poți să obții un consum de energie electrică de până la 100kWh/ lună.

De ce este important să iei decizii smart pentru reducerea consumului de energie electrică

Reducerea consumului de energie electrică nu înseamnă restricții, ci alegeri smart. De pildă, sustenabilitatea se traduce prin creșterea duratei de viață a aparatelor electronice și electrocasnice și prin reducerea amprentei de carbon obținute în urma consumului eficient de energie electrică.

 

De ce să alegi PPC ca partener de încredere în procesul de optimizare a consumului de energie

Atunci când iei decizii smart, reducerea consumului de energie electrică nu înseamnă scăderea calității vieții, ci o folosire inteligentă și responsabilă a energiei. #FiiSmartPeEnergie tocmai asta înseamnă: să apelezi la soluții inteligente de optimizare a consumului, precum folosirea accesoriilor smart pentru locuință și adoptarea unui comportament de consum eficient. Nu uita că stă în puterea ta să faci schimbări, iar noi suntem alături de tine, deoarece nevoile tale sunt prioritare pentru noi.

Ne bazăm pe următoarele valori orientate spre susținerea consumatorilor: 

  • responsabilitate față de oameni;
  • proactivitate pentru întâmpinarea oricărei provocări;
  • inovații pentru noi utilizări ale energiei;
  • valorificarea fiecărui succes și a fiecărui eșec;
  • oferirea unui sentiment de încredere atât clienților, cât și partenerilor;
  • noi tehnologii care ajută un consum responsabil de energie;
  • implementarea unor mecanisme pentru îmbunătățirea vieții oamenilor.

👉 Alege factura prin e-mail  și o vei primi imediat după emitere, fără să mai aștepți să fie livrată în cutia poștală, acasă. În acest mod, vei proteja mediul înconjurător și vei avea acces oricând la arhiva facturilor tale. Astfel, analizezi consumul de energie electrică și vezi ce măsuri poți lua pentru a economisi smart. 

Cum îți suntem aproape:

  • PPC are 3 milioane de clienți în România, prin rețeaua de furnizare și cea de distribuție. De asemenea, PPC Renewables Romania operează centrale de producție a energiei din surse regenerabile;
  • Suntem alături de clienți, prin oferirea de sfaturi și recomandări practice pentru reducerea consumului de energie electrică. Un consum mai redus de energie este și o recomandare la nivelul Uniunii Europene, în toate țările existând campanii de educare;
  • Suntem prezenți la nivel global, iar misiunea noastră este să conectăm un număr cât mai mare de oameni la energie sigură și durabilă;
  • Suntem deschiși la noi tehnologii. Implementarea și dezvoltarea de noi tehnologii permit o distribuire a energiei electrice în mod durabil. Mai mult, punem accent pe rețele smart și surse regenerabile;
  • Investim și dezvoltăm modalități inovatoare pentru gestionarea energiei la nivel de consumator. Adaptăm serviciile la nevoile reale ale oamenilor, pentru a-i ajuta să consume responsabil energia electrică. De asemenea, promovăm digitalizarea și folosirea contoarelor inteligente;

👉 Serviciile noastre sunt gândite pentru confortul tău de zi cu zi, astfel că ai posibilitatea de a-ți instala aplicatia MyEnel de pe AppStore, Huawei AppGallery sau Google Play Store și să te bucuri de beneficiile sale. Aceasta îți permite să administrezi cu ușurință contractele de energie electrică sau gaze naturale, să soliciți ajutorul în orice problemă, de pe telefonul mobil.

  • Dezvoltăm servicii pentru a ne adapta rapid provocărilor globale, în centru fiind mobilitatea electrică și conectivitatea;
  • Suntem deschiși la parteneriate în domeniile cercetării, tehnologiei și dezvoltării de produse

Nu uita că, atunci când ești informat corespunzător și din surse sigure, deții puterea de a face o schimbare pentru obținerea unui consum eficient de energie, fără a-ți influența într-un mod negativ stilul de viață și starea de bine. 

Sursă foto: shutterstock.com

Bine ai venit!

Selectează și continuă navigarea pe site către informațiile de care ai nevoie: