Idei pentru acasă

Ce este un certificat energetic și de ce ai nevoie de el

Când vrei să vinzi sau să închiriezi o locuință, trebuie să iei în considerare o serie de aspecte administrative și juridice în procesul de tranzacționare. Unul dintre aceste aspecte îl reprezintă obținerea certificatului energeti

Certificatul energetic

Pentru a te ajuta să înțelegi importanța și rolul său, ți-am pregătit, în parteneriat cu Energy Policy Group (EPG), un articol cu tot ce trebuie să știi despre certificatul energetic. EPG este un think-tank independent și non-profit, specializat în politici de energie și climă, analiză de piață și strategie energetică, fondat în 2014. EPG desfășoară o susținută activitate de cercetare în domeniul politicilor energetice, iar eficiența energetică este un domeniu central de competență al EPG. Energy Policy Group este colaboratorul nostru extern, pentru a certifica datele cheie legate de formule pe baza cărora calculăm diferite metode de eficiență energetică. 

Ce este un certificat energetic

Potrivit experților EPG, certificatul energetic este un document cu caracter informativ, care indică performanța energetică a unei clădiri sau a unei unități de clădire. Acesta conține informații privind consumul de energie primară și finală (exprimat în kWh/m2/an), incluzând consumul din surse regenerabile de energie, precum și cantitatea de emisii de CO2 echivalente.

Certificatul de performanţă energetică prezintă doi indicatori importanţi:

  1. Clasa energetică – certificatul atribuie clădirii o clasă energetică cuprinsă între A şi G, unde clasa A este cea mai eficientă din punct de vedere energetic.
  2. Nota energetică – certificatul oferă și o notă energetică cuprinsă între 1 şi 100, unde 100 este nota maximă pe care o poate obține o clădire sau o unitate de clădire.

În cazul clădirilor existente, acesta conține măsuri recomandate pentru a reduce consumul de energie, precum și pentru a spori utilizarea surselor regenerabile de energie în totalul consumului de energie primară.

Informațiile furnizate de certificatul energetic sunt esențiale pentru a putea înțelege cât de eficientă este o clădire din punct de vedere energetic și pentru a lua decizii informate în privința cumpărării sau închirierii acesteia.

Când este necesar un certificat energetic

Certificatul energetic este necesar în cadrul tranzacțiilor imobiliare. Absența certificatului de performanță energetică poate să ducă la nulitatea relativă a contractului de vânzare-cumpărare, fiind susceptibil de contestație în instanță, în baza Legii nr. 159 din 15 mai 2013.

De aceea, responsabilitatea obținerii acestui document revine proprietarului care dorește să vândă sau să închirieze imobilul. În cazul clădirilor noi, investitorul este cel responsabil de obținerea certificatului, fiind inclus în documentația necesară recepției finale a lucrărilor.

În plus, în situația achiziționării unui apartament prin intermediul programului Prima Casă, există o condiție ca locuința să fie încadrată în clasele de eficiență energetică A, B sau C, fapt ce poate fi dovedit doar prin prezentarea unui certificat energetic.

Documentul este necesar și pentru înscrierea rolului fiscal al clădirii sau în cazul închirierii imobilului respectiv, precum și în situația în care se dorește efectuarea lucrărilor de reabilitare termică.

Conform legislației în vigoare, certificatul energetic se reînnoiește la fiecare 10 ani de la data emiterii, cu excepția situației în care au loc lucrări de renovare majoră, care modifică consumurile energetice ale clădirii/unității de clădire.

De ce este important certificatul energetic atunci când vinzi o locuință

În contextul în care tot mai mulți oameni sunt interesați de eficiența energetică și de impactul asupra mediului înconjurător, certificatul energetic este important deoarece oferă informații esențiale cu privire la consumul de energie al imobilului.

Acesta îi oferă cumpărătorului o imagine clară asupra calității energetice a locuinței pe care intenționează să o achiziționeze. De asemenea, îi permite să înțeleagă cât de eficientă este din punct de vedere energetic și care sunt costurile asociate cu întreținerea și utilizarea acesteia pe termen lung.

Informațiile furnizate de certificatul energetic pot influența decizia de cumpărare a unei persoane și pot justifica sau nu suma pe care este dispusă să o plătească pentru imobil.

Un alt aspect important este că acest document te poate ajuta în procesul de negociere a prețului locuinței. Dacă un imobil are o performanță energetică ridicată și se încadrează într-o clasă energetică superioară, vei putea obține o valoare mai mare pe piață în comparație cu un imobil cu o eficiență energetică scăzută. Potențialii cumpărători vor fi dispuși să plătească mai mult pentru o locuință cu costuri mai reduse de întreținere și cu un consum de energie mai mic.

De ce este important certificatul energetic atunci când cumperi o locuință

Când îți cumperi o locuință, prin intermediul certificatului energetic vei putea descoperi informații importante despre costurile de întreținere și eficiența energetică a clădirii. În plus, îți evidențiază aspectele care pot fi îmbunătățite pentru a obține o clasă energetică superioară.

Pentru mulți oameni, o casă sau un apartament care se află într-o clasă energetică superioară reprezintă un obiectiv important, din dorința de a avea costuri de întreținere cât mai reduse.

Îți poți transforma locuința într-un mediu eficient din punct de vedere energetic, ceea ce înseamnă că vei beneficia de un confort deplin în timp ce consumi energie responsabil. Descoperă cum poți fi smart pe energie și cum poți să crești eficiența energetică a casei într-un mod rapid.

Clasele energetice în care poate fi încadrat un imobil

După cum știi, clasele energetice sunt evaluate de la A la G și oferă informații despre consumul de energie al clădirii, ajutându-i pe proprietari și pe cumpărători să înțeleagă cât de eficientă din punct de vedere energetic este locuința respectivă.

Clasa A este cea mai înaltă și indică cea mai bună eficiență energetică. Imobilele încadrate în clasa A au un consum estimat de aproximativ 125 de kWh/mp/an. Acestea sunt considerate cele mai bune în ceea ce privește utilizarea energiei și sunt cel mai puțin costisitoare în ceea ce privește cheltuielile cu facturile de utilități.

Clasa G reprezintă eficiența energetică cea mai scăzută. Imobilele încadrate în această clasă au un consum estimat de peste 820 de kWh/mp/an și pot duce la costuri ridicate în ceea ce privește consumul de energie.

Ai posibilitatea să îți monitorizezi consumul lunar de energie, iar apoi poți lua decizii pe baza acestuia, dacă îți instalezi aplicația myPPC și activezi „push notification” pentru a fi anunțat când este perioada de transmitere a indexului. În acest mod, vei ști cât consumi exact și factura se va emite pe baza datelor oferite.

Cine poate elibera un certificat energetic

Certificatul de performanță energetică este elaborat și eliberat de către un auditor energetic atestat pentru clădiri. Atât auditorii de gradul I, cât și cei de gradul II pot elibera acest document.

Auditorii de gradul I emit certificate de performanță energetică pentru toate tipurile de clădiri, iar cei de gradul II le pot elibera doar pentru locuințe (apartamente și case) și pentru instalațiile aferente.

Fiecare auditor poate avea una dintre următoarele specialități:

  • construcții;
  • instalații;
  • construcții și instalații.

Este foarte important să nu confunzi certificatul energetic cu noțiunea de audit energetic. Auditul energetic este o lucrare mult mai complexă, care pune la dispoziția solicitantului şi soluţii de reabilitate şi modernizare a instalaţiilor termice, energetice şi a celor de apă caldă. Prin intermediul său, se găsesc soluții fiabile pentru îmbunătățirea performanței energetice a clădirii. 

Pe de altă parte, certificatul energetic este un document prin care se atestă apartenența unei clădiri la o anumită clasă de eficiență energetică.

Fii smart pe energie alături de noi

PPC este un important jucător din domeniul energiei, cu o bază solidă de clienți în România, numărând aproximativ 3 milioane de utilizatori. Compania operează atât în sectorul de furnizare, cât și în cel de distribuție a energiei electrice. În plus, PPC Renewables Romania operează centrale de producție a energiei din surse regenerabile.

Ne preocupăm de bunăstarea clienților noștri și le oferim o gamă variată de sfaturi și recomandări practice pentru a-i ajuta să reducă consumul de energie electrică.

Reducerea consumului de energie este o prioritate la nivelul Uniunii Europene, iar în toate țările sunt demarate campanii de educare în acest sens. La rândul nostru, dezvoltăm servicii pentru adaptarea rapidă la provocările globale.

Încurajăm consumul responsabil de energie, protejarea mediului înconjurător și a comunității din care faci parte, iar noi suntem aici pentru a te sprijini. În plus, suntem mereu deschiși la parteneriate în diverse domenii, inclusiv cercetare, tehnologie și dezvoltare de produse pentru a reuși să creăm soluții inovatoare care să răspundă nevoilor actuale și viitoare în domeniul energiei.