Consumator vulnerabil

Află care sunt criteriile și beneficiile consumatorilor vulnerabili

Principalele categorii de clien╚Ťi vulnerabili

Po╚Ťi fi considerat a fi client vulnerabil dac─â te ├«ncadrezi doar ├«n aceste patru categorii*:┬á┬á

  1. Motive de venit:┬áfamilia/persoan─â singur─â al c─ârui┬ávenit mediu lunar┬áse ├«ncadreaz─â ├«n limitele legii:┬á 1.386 lei/persoan─â ├«n familie┬á ╚Öi 2.053 lei ÔÇô persoan─â singur─â)
  2. Motive de vârstă: persoanele singure care au împlinit vârstă standard de pensionare
  3. Motive de s─ân─âtate:persoanele care depind de aparate electrice pentru a r─âm├óne ├«n via╚Ť─â/ restric╚Ťionare mobilitate/deplasare; persoane cu nevoi de comunicare ╚Öi informare specific ├«n condi╚Ťiile legii 448/2006 republicat─â
  4. Motive de izolare:┬áfamilii/persoane singure a c─âror locuin╚Ťe se afl─â ├«n zone izolate/ a╚Öez─âri informale conform Legii 350/2001.

* conform┬áLegii 226/2021┬áprivind stabilirea m─âsurilor de protec┼úie social─â pentru consumatorul vulnerabil┬á╚Öi┬áLegii 123/2012 a energiei electrice ┼či a gazelor naturalePrincipalele m─âsuri de protec╚Ťie social─â

  • AJUTORUL PENTRU ├ÄNC─éLZIRE PENTRU PERIOADA RECE

Ajutorul pentru ├«nc─âlzire se poate acorda, pentru perioada 1 noiembrie 2021 ÔÇô 31 martie 2022, at├ót pentru energie electric─â, c├ót ╚Öi pentru gaze naturale, ├«n func╚Ťie de sistemul de ├«nc─âlzire utilizat.

  • SUPLIMENT DE ENERGIE

Suplimentul pentru energie este o sumă fixă, acordată  tot timpul anului, în funcţie de sursele de furnizare a energiei utilizate.

  • REDUCEREA PRE╚ÜULUI FINAL DE ENERGIE

Este specific─â familiilor cu domiciliul ├«n localit─â┼úile situate pe teritoriul Rezerva┼úiei Biosferei ÔÇŁDelta Dun─âriiÔÇŁ sau ├«n unele localit─â┼úi din Mun┼úii Apuseni, care beneficiaz─â de o reducere a pre┼úului final de 50% la energia electric─â ╚Öi gaze naturale. Reducerea de 50% se va aplic─â la component─â de pre┼ú final a energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport ┼či distribu┼úie, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribu┼úia de cogenerare de ├«nalt─â eficien┼ú─â energetic─â.

  • CARDUL DE ENERGIE

Achitarea facturilor la energie vine ca m─âsur─â de sprijin acordat─â anumitor categorii de persoane ╚Öi familii vulnerabile prev─âzute de OUG 166/2022 privind unele m─âsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea pre┼úului la energie, suportat par┼úial din fonduri externe nerambursabile. Cu ajutorul cardului de energie se vor putea achita facturile pentru electricitate, gaz, energie termic─â ├«n sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, p─âcur─â, pele╚Ťi ╚Öi alte materiale de ├«nc─âlzire.

Întrebări frecvente

Scopul ÔÇťLegii consumatorului vulnerabilÔÇŁ (Legea 226/2021) este acela de a stabili criteriile de ├«ncadrare a familiilor ╚Öi persoanelor singure ├«n categoria consumatorilor vulnerabili de energie, a m─âsurilor de protec╚Ťie social─â ╚Öi accesul la resursele energetice, pentru satisfacerea nevoilor esen╚Ťiale ale gospod─âriei.

M─âsurile de protec╚Ťie social─â pot fi at├ót financiare, c├ót ╚Öi non financiare, ele fiind finan╚Ťate din bugetul de stat, bugetele locale sau din fonduri europene. Legea se aplic─â pentru activit─â╚Ťile de distribu╚Ťie ╚Öi furnizare a energiei electrice, energiei termice, gazelor naturale ╚Öi combustibililor solizi ╚Öi/sau petrolieri, c─âtre consumatorii vulnerabili de energie.

Conform Legii 226/2021, m─âsurile de protec╚Ťie social─â de tip financiar disponibile┬á sunt : ajutorul pentru ├«nc─âlzire pentru perioada rece ╚Öi suplimentul de energie.

Ajutorul pentru ├«nc─âlzire se poate acorda, pentru perioada 1 noiembrie 2021 ÔÇô 31 martie 2022, at├ót pentru energie electric─â, c├ót ╚Öi pentru gaze naturale, ├«n func╚Ťie de sistemul de ├«nc─âlzire utilizat. Acesta se calculeaz─â ├«n func╚Ťie de venit ╚Öi are o valoare de referin╚Ť─â ce nu poate fi mai mic─â de 250 lei/lun─â, pentru gaze naturale ╚Öi de 500 lei/lun─â, pentru energie electric─â.

Suplimentul pentru energie este o sumă fixă, acordată  tot timpul anului, în funcţie de sursele de furnizare a energiei utilizate, în cuantum de:

- 30 lei/lun─â pentru consumul de energie electric─â;

- 10 lei/lun─â pentru consumul de gaze naturale.

Acesta se acord─â separat sau cumulat cu ajutorul pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei ├«n func╚Ťie de sursele de furnizare a energiei utilizate.┬á ├Än situa╚Ťia ├«n care singura surs─â de energie utilizat─â este energia electric─â, cuantumul suplimentului este de 70 lei/lun─â.

Conform legii, primarul localit─â╚Ťii ├«n care ai domiciliul stabile╚Öte dreptul la┬áajutor pentru ├«nc─âlzire, solicit├ónd informa╚Ťii altor institu╚Ťii/autorit─â╚Ťi sau, dup─â caz, pe baza anchetei sociale efectuate de c─âtre serviciul public de asisten╚Ť─â social─â.

- Depunerea documentelor necesare pentru ob╚Ťinerea ajutorului pentru ├«nc─âlzire se face la┬áAdministra╚Ťia Public─â Local─â (Prim─âria); tot de acolo vei afla lista complet─â a documentelor solicitate;

- Pe l├óng─â┬á┬áFormularul de cerere,┬áeste bine s─â ai preg─âtite ╚Öi urm─âtoarele acte: declara╚Ťia pe proprie r─âspundere sau acte doveditoare ale veniturilor, actele de identitate ale membrilor familiei, acte doveditoare ale locuin╚Ťei, precum ╚Öi o copie a facturii de gaze naturale sau energie electric─â.

A╚Öteapt─â concluzia final─â a anchetei sociale a Administra╚Ťiei Publice Locale (Prim─ârie) apoi urm─âre╚Öte detaliile pe factura ta.

Dac─â te ├«nscrii ├«n categoria consumatorului vulnerabil, conform criteriilor de eligibilitate pentru acordare, vei reg─âsi, in factura ta, sumele aferente, eviden╚Ťiate separat ╚Öi cu minus.

Anchetele sociale se efectuează în maxim 15 zile, de la data depunerii documentelor doveditoare.

R─âspunsul final ├«l prime╚Öti tot din partea Administra╚Ťiei Publice Locale sau Agen╚Ťia ta Teritorial─â (Prim─ârie).

Ajutorul de ├«nc─âlzire se ofer─â pe toat─â perioada sezonului rece ÔÇô 5 luni (1 Noiembrie - 31 Martie).
Ca excep╚Ťie, perioada sezonului rece poate fi prelungit─â sau redus─â ├«ntr-unul sau mai multe jude╚Ťe la solicitarea consiliilor jude╚Ťene, cu avizul Administra╚Ťiei Na╚Ťionale de Meteorologie.

- Pe prima pagin─â, este eviden╚Ťiat c├ómpul ÔÇŁTotal scheme de sprijinÔÇŁ┬á╚Öi valoarea total─â cu minus care se va sc─âdea din totalul facturii tale. Aceast─â valoare┬áreflect─â m─âsura compens─ârii ╚Öi pe cea aferent─â ajutoarelor pentru consumatorii vulnerabili.

- Pe pagina 2, se afl─â c├ómpul ÔÇŁ┬áAjutor ├«nc─âlzireÔÇŁ, unde sunt publicate ╚Öi detalii.

Dac─â unele din c├ómpurile men╚Ťionate mai sus nu figureaz─â ╚Öi pe factura ta ├«nseamn─â c─â nu ├«ndepline╚Öti condi╚Ťiile, conform legii, pentru aplicarea acestor m─âsuri.┬á

Asigura-te c─â ├«nregistrezi lunar indexul ╚Öi c─â achi╚Ťi factura ├«n maxim 15 zile de la data emiterii acesteia.

Suplimentul de energie se acordă pe întreg parcursul anului, iar valoarea acestuia nu poate să depășească consumul facturat, în cazul suplimentului pentru energie electrică și gaze naturale.

E important s─â ╚Ötii c─â, pentru a beneficia de compensa╚Ťii:

- trebuie s─â fii titularul contractului de furnizare energie electric─â/gaze naturale;

- s─â lucrezi /s─â ai domiciliul ├«n localit─â╚Ťi din Mun╚Ťii Apuseni ╚Öi/sau ├«n Rezerva╚Ťia Biosefera ÔÇ×Delta Dun─âriiÔÇŁ (localit─â╚Ťile specificate in lege).

Criteriile de ├«ncadrare ╚Öi documentele doveditoare sunt verificate de Administra╚Ťia Local─â Public─â sau Agen╚Ťia ta Teritorial─â (Prim─ârie), c─âtre care ├«╚Ťi recomand─âm s─â te adresezi.┬á┬áAceasta din urm─â notific─â furnizorul de energie electric─â ╚Öi gaze naturale, iar acesta, la r├óndul lui, aplic─â reducerea pe factur─â.

PDF (0.13MB)DOWNLOAD
Rezidenţiali | noiembrie, 09 2021

Repartizarea jude╚Ťelor pe zone de temperatur─â

PDF (0.1MB)DOWNLOAD
Rezidenţiali | noiembrie, 09 2021

Consumul mediu lunar energie termic─â

PDF (0.1MB)DOWNLOAD
Rezidenţiali | noiembrie, 09 2021

Dic╚Ťionar legislativ

PDF (0.14MB)DOWNLOAD
Rezidenţiali | noiembrie, 09 2021

Regulament furnizare a energiei electrice la clien╚Ťii finali

PDF (3.7MB)DOWNLOAD
Rezidenţiali | noiembrie, 09 2021

Localit─â╚Ťi Delta Dun─ârii

PDF (0.1MB)DOWNLOAD
Rezidenţiali | noiembrie, 09 2021

Localit─â╚Ťi din Mun╚Ťii Apuseni

PDF (0.14MB)DOWNLOAD
Rezidenţiali | noiembrie, 09 2021

Ordonan╚Ťa 27/1996 privind acordarea de facilit─â╚Ťi

PDF (0.12MB)DOWNLOAD

Bine ai venit!

Selecteaz─â ╚Öi continu─â navigarea pe site c─âtre informa╚Ťiile de care ai nevoie: