Prosumatorii sunt persoanele fizice sau juridice care produc energie electrică din surse regenerabile pentru propriul consum, fără să aibă drept activitate specifică producerea de energie. Prosumatorii au sisteme ce pot stoca și apoi vinde surplusul de energie verde produsă în clădirea lor, fie că este un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial, cât și în același sistem de distribuție închis. Condițiile de bază sunt să aibă un sistem cu putere instalată de cel mult 100 kW pe loc de consum, iar producerea de energie să nu constituie activitate comercială sau profesională. 

Avantajele de a fi prosumator

Iată câteva dintre cele mai importante beneficii:

  • Produci energie regenerabilă pentru consumul propriu; 
  • Surplusul de energie electrică poate fi livrat în rețeaua națională, în vederea realizării compensării cantitative;
  • Ai autonomie energetică, faci economii substanțiale;
  • Valoarea locuinței tale crește deoarece este alimentată cu energie verde.

Cum poți deveni prosumator

Pentru a obține calitatea de prosumator, trebuie să te familiarizezi cu legislația și reglementările din domeniu, iar ulterior să parcurgi câteva etape necesare. Pe scurt, aceștia sunt pașii: 

  • Montezi un sistem de panouri fotovoltaice cu putere instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum, conform Ordinului ANRE nr. 15/2022;
  • Depui o solicitare de racordare la distribuitorul de energie; 
  • În urma solicitării depuse, se stabilește o soluție de racordare în funcție de caracteristicile spațiului pe care se poate monta sistemul;
  • Semnezi un contract de racordare;
  • Montezi sistemul fotovoltaic și îl pui în funcțiune cu personal specializat;
  • Obții dosarul instalației de utilizare;
  • Primești certificatul de racordare din partea operatorului de distribuție;
  • Semnezi un contract de vânzare-cumpărare a energiei electrice produse și livrate între tine (prosumatorul/vânzătorul) și noi (furnizorul/cumpărătorul).

Și te bucuri de energie curată!

Surse de finanțare

În prezent, ai la dispoziție două metode de finanțare:

  1. Pentru sprijinirea demersului de a deveni prosumator, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) oferă o sursă de finanțare nerambursabilă prin Programul „Casa Verde Fotovoltaice”. Finanțarea acordată de AFM este de 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei. Pentru detalii privind obținerea finanțării prin AFM, poți consulta această pagină.
  2. Din fonduri proprii.

Oferta noastră

Poți achiziționa sistemul fotovoltaic potrivit nevoilor tale de la Enel X. Consultă aici oferta noastră de sisteme de panouri fotovoltaice destinate clienților rezidențiali.

Întrebări frecvente 

Vrei să devii prosumator și nu ai toate informațiile? Găsești aici răspunsurile la cele mai frecvente întrebări. Dacă ai nevoie de orice alte informații, scrie-ne la prosumatori@enel.com .

Ca să devii prosumator, va trebui să semnezi cu furnizorul tău un contract de vânzare-cumpărare a energiei electrice produse și livrate, contract în cadrul căruia prosumatorul este vânzătorul, iar furnizorul este cumpărătorul.

Numărul panourilor fotovoltaice va fi stabilit în funcție de suprafața disponibilă și de consumul tău anual de energie.

Îți recomandăm ca montarea panourilor fotovoltaice să fie realizată de către un instalator autorizat ANRE, pe care îl poți găsi pe portalul ANRE.

Pentru ca o clădire să se preteze la instalarea de panouri fotovoltaice, este necesar să prezinte un acoperiș cu suprafețe între 15-16 m2 (pentru sisteme fotovoltaice de 3 kWp) și aproximativ 55 m2 (pentru sisteme fotovoltaice de 10 kWp) neumbrite și lipsite de obstacole, orientate preponderent spre Sud.

Costul de instalare pentru sistemele de panouri fotovoltaice variază în funcție de puterea instalată.

Îți oferim sprijin la întocmirea dosarului pentru înscrierea în programul AFM și pe toată perioada proiectului. Nu ezita să ne contactezi pe adresa de email panourifotovoltaice.ro@enel.com, pentru a obține răspunsurile de care ai nevoie, în orice etapă a proiectului tău.

Înscrierile în programul AFM vor fi anunțate pe site-ul dedicat, aici

Durata instalării poate varia în funcție de anumiți factori, însă te vom informa permanent despre graficul de implementare.

Producția unei centrale fotovoltaice poate acoperi cea mai mare parte din consumul de energie pentru locuința ta, pe timpul zilei.

Prosumatorii casnici beneficiază de o compensare cantitativă a energiei electrice produse de sistemul fotovoltaic. Astfel, energia produsă și injectată în rețea în lunile însorite poate fi consumată în perioadele mai ploioase.

Cea mai mare cantitate de energie este produsă în zilele însorite de vară, însă poți oricând consulta sistemul de monitorizare al instalației.

Găsești informații pe această pagină, dar și în cadrul Ordonanței de Urgență Nr. 143 din 28 decembrie 2021, publicată în  Monitorul Oficial Nr. 1259 din 31 decembrie 2021, și în Comunicatul de presă ANRE din 24 februarie 2022.

Da. Și persoanele juridice pot deveni prosumatori.

Durata de viață a unei instalații de panouri fotovoltaice este de aproximativ 25 ani.

Bine ai venit!

Selectează și continuă navigarea pe site către informațiile de care ai nevoie: