Client casnic

Măsuri legislative în baza OUG 27/2022, cu modificările și completările ulterioare ( Legea 357/2022 și Legea 206/2023), aplicabile în perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2025

├Än perioada┬á1 ianuarie 2023-31 martie 2025┬áto╚Ťi clien╚Ťii casnici beneficiaz─â de plafonarea pre╚Ťului energiei electrice ╚Öi gazelor naturale.

├Äncep├ónd cu data de 14 iulie 2023, pre╚Ťul final facturat aplicabil pentru energie electric─â ╚Öi pentru gaze naturale este pre╚Ťul cel mai mic dintre pre╚Ťul final maxim plafonat*, pre╚Ťul de contract** ╚Öi pre┼úul final determinat ca sum─â de┬ácomponente***.

* Pre╚Ťul final facturat plafonat prev─âzut ├«n OUG nr. 27/2022 cu modific─ârile ╚Öi complet─ârile ulterioare, pentru categoria de client ├«n care te ├«ncadrezi.

** Pre╚Ťul de contract se reg─âse╚Öte ├«n Anexa A (condi╚Ťiile economice), ├«n vigoare, ata╚Öat─â contractului t─âu de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale.

*** Pre╚Ťul final calculat conform prevederilor art. 5 ┼či 6 din OUG nr. 27/2022, cu modific─ârile ╚Öi complet─ârile ulterioare.

Plafonarea se aplic─â automat┬á(cu exceptia celor 3 categorii*, conform legisla╚Ťiei ├«n vigoare).

 

Energie electric─â

├Än func╚Ťie de consumul t─âu lunar beneficiezi de pre╚Ť final facturat plafonat (TVA inlcus):

­čĹë maximum 0,68 lei*/kWh pentru:

 • a) clien╚Ťii casnici ai c─âror consum lunar este cuprins ├«ntre 0 ╚Öi 100 kWh inclusiv;
 • b) clien╚Ťii casnici la al c─âror loc de consum locuiesc persoane care utilizeaz─â dispozitive, aparate sau echipamente medicale alimentate de la re╚Ťeaua electric─â;┬á
 • c) clien╚Ťii casnici care au ├«n ├«ntre╚Ťinere cel pu╚Ťin 3 copii cu v├órsta de p├ón─â ├«n 18 ani; limita de v├órsta se prelunge╚Öte p├ón─â la 26 de ani ├«n cazul ├«n care copilul major urmeaz─â o form─â de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt;
 • d) clien╚Ťii casnici familii monoparentale (denumite ca fiind familia format─â din persoana singur─â ┼či copiii afla┼úi ├«n ├«ntre┼úinerea acesteia ┼či care locuiesc ├«mpreun─â cu aceasta), care au ├«n ├«ntre╚Ťinere cel pu╚Ťin un copil cu v├órsta de p├ón─â la 18 ani; limita de v├órsta se prelunge╚Öte p├ón─â la 26 de ani ├«n cazul ├«n care copilul major urmeaz─â o form─â de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt.

 

ÔŁŚ┬á IMPORTANT

 1. ├Än cazul clien╚Ťilor casnici men╚Ťiona╚Ťi la punctul ÔÇťbÔÇŁ pre╚Ťul final facturat plafonat se aplic─â doar ├«n baza confirm─ârii din partea medicului specialist ╚Öi a unei cereri depuse c─âtre furnizorul t─âu. Descarc─â Cererea de aici.┬á
 2. ├Än cazul clien╚Ťilor casnici men╚Ťiona╚Ťi la punctele ÔÇťcÔÇŁ ╚Öi ÔÇťdÔÇŁ pre╚Ťul final facturat plafonat se aplic─â doar ├«n baza depunerii unei cereri ╚Öi a unei declara╚Ťii pe propria r─âspundere. Descarc─â Cererea┬á┼či Declara╚Ťia pe propria r─âspundere de aici.┬áPentru luna ianuarie 2023, ├«n locul confirm─ârii medicale poate fi depus─â o declara╚Ťie pe propria r─âspundere.
 3. ├Än cazul clien╚Ťilor casnici men╚Ťiona╚Ťi la punctele ÔÇťbÔÇŁ, ÔÇťcÔÇŁ ╚Öi ÔÇťdÔÇŁ, care utilizeaz─â locul de consum ├«n calitate de chiria╚Ö, este necesar a fi transmis─â suplimentar o copie dup─â contractul de ├«nchiriere.

Cererea ╚Öi declara╚Ťia pe propria r─âspundere se completeaz─â o singur─â dat─â. Beneficiezi de pre╚Ť final facturat plafonat ├«ncep├ónd cu data de 1 a lunii urm─âtoare celei ├«n care ai depus documentele.┬á

Descarc─â┬áCererea ╚Öi Declara╚Ťia pe propria r─âspundere.

­čĹë maximum 0,80 lei/kWh pentru consumul lunar cuprins ├«ntre 100.01 ╚Öi 255 kWh; maximum 1,3 lei/kWh pentru consumul cuprins ├«ntre 255 kWh ╚Öi 300 kWh.

­čĹë maximum 1,3 lei/kWh pentru consumul lunar care dep─â╚Öe╚Öte 300 kWh.

Gaze Naturale

­čĹë 0,31 lei/kWh (TVA inclus) - Beneficiezi automat de pre╚Ť final facturat plafonat.

*Categoriile care beneficiaz─â de pre╚Ť plafonat mai mic dac─â trimit Cererea ╚Öi Declara╚Ťia pe propria r─âspundere

Aparatur─â medical─â

Utilizeaz─â dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectu─ârii tratamentelor. Declara╚Ťia nu ├«nlocuie╚Öte obliga╚Ťiile Legii 226.

Familii monoparentale

Persoan─â singur─â care are ├«n ├«ntre╚Ťinere ╚Öi locuie╚Öte cu cel pu╚Ťin un copil cu v├órsta de p├ón─â la 18 ani, respectiv 26 de ani care urmeaz─â o form─â de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt

Minimum 3 copii

Au ├«n ├«ntre╚Ťinere cel pu╚Ťin 3 copii cu v├órsta de p├ón─â ├«n 18 ani, respectiv 26 de ani, care urmeaz─â o form─â de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt

Întrebări frecvente

Nu. Cererea, Declara╚Ťia pe propria r─âspundere ╚Öi alte acte doveditoare (├«n func╚Ťie de categoria de ├«ncadrare) se depun doar o singur─â dat─â. Beneficiezi de pre╚Ť final facturat plafonat ├«ncep├ónd cu data de 1 a lunii urm─âtoare celei ├«n care ai depus documentele. Descarc─â Cererea ╚Öi Declara╚Ťia pe propria r─âspundere.

Cererea ╚Öi declara╚Ťia pe propria r─âspundere le g─âse╚Öti aici.

Codul de client ├«l g─âse╚Öti pe prima pagin─â a facturii tale, ├«n sec╚Ťiunea "Date client".

Codul POD sau Cod Identificare Loc Consum îl găsești în factura ta.

 

Codul POD ├«l g─âse╚Öti pe pagina a-3-a facturii sub denumirea ÔÇť Cod Eneltel/POD/Cod identificare loc consum ÔÇť (zona sus st├ónga) pentru contracte pia╚Ť─â liber─â sau pagina 2 a facturii Enel sub denumirea ÔÇťCod Punct de M─âsur─âÔÇŁ (zona st├ónga sus) pentru contracte pia╚Ť─â la pre╚Ť de Serviciul Universal.

Da. 

├Än acest caz pre╚Ťul final facturat plafonat se va aplica de la data de la ├«nt├ói a lunii urm─âtoare celei ├«n care s-au depus documentele men╚Ťionate.┬á

Din data de 1 a lunii următoare celei în care ai depus documentele justificative.

Pre╚Ťul final facturat plafonat de 0,68 lei (TVA inclus) se aplic─â urm─âtoarelor categorii de clien╚Ťi casnici:┬á

a) clien╚Ťii casnici ai c─âror consum lunar este cuprins ├«ntre 0 ╚Öi 100 kWh inclusiv;

b) clien╚Ťii casnici la al c─âror loc de consum locuiesc persoane care utilizeaz─â dispozitive, aparate sau echipamente medicale alimentate de la re╚Ťeaua electric─â;

c ) clien╚Ťii casnici care au ├«n ├«ntre╚Ťinere cel pu╚Ťin 3 copii cu v├órsta de p├ón─â ├«n 18 ani; limita de v├órsta se prelunge╚Öte p├ón─â la 26 de ani ├«n cazul ├«n care copilul major urmeaz─â o form─â de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt;

d) clien╚Ťii casnici familii monoparentale (denumite ca fiind familia format─â din persoana singur─â ┼či copiii afla┼úi ├«n ├«ntre┼úinerea acesteia ┼či care locuiesc ├«mpreun─â cu aceasta), care au ├«n ├«ntre╚Ťinere cel pu╚Ťin un copil cu v├órsta de p├ón─â la 18 ani; limita de v├órsta se prelunge╚Öte p├ón─â la 26 de ani ├«n cazul ├«n care copilul major urmeaz─â o form─â de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt.

ÔŁŚ IMPORTANT

 1. ├Än cazul clien╚Ťilor casnici men╚Ťiona╚Ťi la punctul ÔÇťbÔÇŁ pre╚Ťul final facturat plafonat se aplic─â doar ├«n baza confirm─ârii din partea medicului specialist ╚Öi a unei cereri depuse c─âtre furnizorul t─âu. Pentru luna ianuarie 2023, ├«n locul confirm─ârii medicale poate fi depusa o declara╚Ťie pe propria r─âspundere.
 2. ├Än cazul clien╚Ťilor casnici men╚Ťiona╚Ťi la punctele ÔÇťcÔÇŁ ╚Öi ÔÇťdÔÇŁ pre╚Ťul final facturat plafonat se aplic─â doar ├«n baza depunerii unei Cereri ╚Öi a unei Declara╚Ťii pe propria r─âspundere.
 3. ├Än cazul clien╚Ťilor casnici men╚Ťiona╚Ťi la punctele ÔÇťbÔÇŁ, ÔÇťcÔÇŁ ╚Öi ÔÇťdÔÇŁ care utilizeaz─â locul de consum ├«n calitate de chiria╚Ö, este necesar a fi transmis─â suplimentar o copie dup─â contractul de ├«nchriere.

Pre╚Ťul final facturat plafonat de 0,80 lei (TVA inclus) se aplic─â clien╚Ťilor casnici┬á al c─âror consum lunar facturat la locul de consum este cuprins ├«ntre 100,01 ╚Öi 255 kWh; consumul de energie electric─â cuprins ├«ntre 255 ╚Öi 300 kWh/lun─â se factureaz─â la pre╚Ťul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus.┬á

Pre╚Ťul final facturat plafonat de 1,3 lei (TVA inclus) se aplic─â clien╚Ťilor casnici al c─âror consum lunar┬ála locul de consum este mai mare de 300 kWh/lun─â.

Pre╚Ťul final facturat plafonat se aplic─â ├«n func╚Ťie de consumul t─âu lunar.┬á

0,68 lei /kWh (TVA inclus) plătești dacă, la nivelul unei luni, consumul tău se încadrează între 0 și 100 kWh (inclusiv). 

0,80 lei /kWh (TVA inclus) plătești dacă, la nivelul unei luni, consumul tău se încadrează între 100,01 și  255 kWh. 

├Äncep├ónd cu data de 14 iulie 2023, pre╚Ťul final facturat aplicabil pentru energie electric─â ╚Öi pentru gaze naturale este pre╚Ťul cel mai mic dintre pre╚Ťul final maxim plafonat*, pre╚Ťul de contract** ╚Öi pre┼úul final determinat ca sum─â de┬ácomponente***.

* Pre╚Ťul final facturat plafonat prev─âzut ├«n OUG nr. 27/2022 cu modific─ârile ╚Öi complet─ârile ulterioare, pentru categoria de client ├«n care te ├«ncadrezi.

** Pre╚Ťul de contract se reg─âse╚Öte ├«n Anexa A (condi╚Ťiile economice), ├«n vigoare, ata╚Öat─â contractului t─âu de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale.

*** Pre╚Ťul final calculat conform prevederilor art. 5 ┼či 6 din OUG nr. 27/2022, cu modific─ârile ╚Öi complet─ârile ulterioare.

P├ón─â la data de 13 iulie 2023 dac─â pre╚Ťul din contractul t─âu de furnizare ├«n vigoare a fost mai mic dec├ót pre╚Ťul final rezultat prin legisla╚Ťia ├«n vigoare (Legea 357/2022) s-a aplicat pre╚Ťul contractual.

Da, pre╚Ťurile plafonate men╚Ťionate mai sus vor putea fi diferite ├«n m─âsura ├«n care OUG 27/2022┬á modificat─â ╚Öi completat─â ulterior (inclusiv cu Legea 357/2022) va suferi modific─âri.

Da. 

Factura pe care o prime╚Öti reflect─â consumul t─âu real atunci c├ónd transmi╚Ťi periodic indexul t─âu.┬á

G─âse╚Öti aici informa╚Ťii relevante de modalit─â╚Ťile de transmitere a indexului contorului t─âu.

Da. ├Än calitate de chiria╚Ö, dac─â te ├«ncadrezi ├«n categoria clien╚Ťilor casnici- familii monoparentale * beneficiezi de pre╚Ť final facturat plafonat dac─â depui c─âtre furnizorul t─âu :

 1. Cererea privind aplicarea pretului plafonat
 2. Declaratie pe propria raspundere
 3. Copia contractului de închiriere

*clien╚Ťii casnici familii monoparentale (familia format─â din persoana singur─â ┼či copiii afla┼úi ├«n ├«ntre┼úinerea acesteia ┼či care locuiesc ├«mpreun─â cu aceasta, denumit─â ├«n continuare familie monoparental─â), care au ├«n ├«ntre╚Ťinere cel pu╚Ťin un copil cu v├órsta de p├ón─â la 18 ani, respectiv 26 de ani ├«n cazul ├«n care urmeaz─â o form─â de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt.

Da. ├Än calitate de chiria╚Ö, dac─â te ├«ncadrezi ├«n categoria clien╚Ťilor casnici-cu cel pu╚Ťin 3 copii* beneficiezi de pre╚Ť final facturat plafonat dac─â depui c─âtre furnizorul t─âu:

 1. Cererea privind aplicarea pre╚Ťului plafonat
 2. Declara╚Ťie pe propria r─âspundere
 3. Copia contractului de închiriere

* clien╚Ťii casnici care au ├«n ├«ntre╚Ťinere cel pu╚Ťin 3 copii cu v├órsta de p├ón─â ├«n 18 ani, respectiv 26 de ani, ├«n cazul ├«n care urmeaz─â o form─â de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt.

Da. ├Än calitate de chiria╚Ö, dac─â te ├«ncadrezi ├«n categoria clien╚Ťilor casnici la al c─âror loc de consum locuiesc persoane care utilizeaz─â dispozitive, aparate sau echipamente medicale alimentate de la re╚Ťeaua electric─â beneficiezi de pre╚Ť final facturat plafonat dac─â depui c─âtre furnizorul t─âu:

 1. Cererea privind aplicarea pre╚Ťului plafonat
 2. Copia contractului de închiriere
 3. Confirmare din partea medicului specialist

*clien╚Ťii casnici la al c─âror loc de consum locuiesc persoane care utilizeaz─â dispozitive, aparate sau echipamente medicale alimentate de la re╚Ťeaua electric─â.

Reglementari | 17 iulie 2023

Legea 206/2023

PDF (1.0MB)DESCARC─é
Rezidenţiali | 15 decembrie 2022

Cerere ╚Öi Declara╚Ťie de plafonare

PDF (0.16MB)DESCARC─é
Rezidenţiali | 15 decembrie 2022

Ghid de completare Cerere ╚Öi Declara╚Ťie de plafonare

PDF (0.25MB)DESCARC─é
Rezidenţiali | 15 decembrie 2022

Legea 357/2022

PDF (0.13MB)DESCARC─é
Rezidenţiali | 15 decembrie 2022

OUG 192/2022

PDF (0.03MB)DESCARC─é

Bine ai venit!

Selecteaz─â ╚Öi continu─â navigarea pe site c─âtre informa╚Ťiile de care ai nevoie: