Cum citesc factura?

Am pregătit un Ghid Explicativ al facturii în care detaliem pentru tine componentele facturii.

Aici găsești Ghidul Explicativ al facturii de Energie Electrică.

Aici găsești Ghidul Explicativ al facturii de Gaze Naturale.

Pentru o înțelegere mai ușoară și rapida a facturii tale regăsești mai jos câteva definiții utile: 

➡️ Loc de consum este un teren, o incintă, clădire în care consumi energie electrică. Un loc de consum are o singură instalație de utilizare, dar poate avea mai multe instalații de racordare.

➡️ POD-ul este numărul unic de identificare a locului tău de consum, adică locul care este racordat la rețeaua de distribuție a energiei electrice.  
Codul POD il gasesti pe factura  sau in contractul de furnizare a energiei electrice sub forma de cod loc de consum sau punct de masura. 

➡️ CLC-ul (”Codul locului de consum”) este numărul unic de identificare a locului tău de consum, adică locul care este racordat la rețeaua de distribuție a gazelor naturale.  
Codul CLC il gasesti pe factura  sau contractul de furnizare a gazelor naturale, sub forma de cod loc de consum sau punct de masura.

➡️ Codul de client este un cod unic. Ai nevoie de el alături de codul de plata pentru a-ți crea cont MyEnel.

➡️ Codul locului de consum este cod unic atribuit de operator fiecărui loc de consum din zona proprie de licenţă de operare și asigură identificarea acestuia. Dacă ai mai multe locuri de consum aceasta reprezintă modalitatea prin care le poți distinge pe factură.

➡️ Interval citire Index este intervalul de timp între două citiri consecutive ale indexului echipamentului de măsurare.

➡️ EnelTel: este un cod unic de identificare atribuit fiecarui loc de concum. Este folosit pentru transmiterea indexului.

➡️ Perioada de facturare include intervalul de timp pentru care se emite factura reprezentând contravaloarea consumului, pentru fiecare loc de consum în parte.

➡️ Estimare înseamnă că furnizorul de servicii estimează consumul pe baza unei convenții de consum sau a unei cantități înregistrate într-o perioadă similară a anului anterior sau citirii de către distribuitor.

➡️ Regularizare înseamnă că factura este calculată în acord cu consumul real înregistrat în sistemele informatice, după înregistrarea valorii indexului (transmis de tine sau citit de către distribuitor).

➡️ Cogenerare reprezintă taxa plătită pentru susținerea centralelor electrotermice și dezvoltarea acestora conform ANRE.

Bine ai venit!

Selectează și continuă navigarea pe site către informațiile de care ai nevoie: