Convenția de consum reprezintă documentul dintre client și furnizor, prin intermediul căruia se estimează și agreează, de comun acord,  cantitatea de energie electrică, pe baza căreia furnizorul va factura consumul, în cazul în care nu vei transmite indexul către acesta, conform prevederilor  Ordinului ANRE nr. 5/2023. Se aplică atât în cazul clienților casnici, cât și în cazul clienților non-casnici și este parte integrantă din contractul cu furnizorul tău de energie electrică. 

CINE STABILEȘTE VALORILE CONVENȚIEI DE CONSUM?

 • Operatorul de distribuție, pe baza:
  • Consumului de energie electrică înregistrat la locul de consum în perioada similară a anului precedent sau a consumului de energie electrică determinat, ținând cont de cele mai recente citiri efectuate de operatorul de distribuție;
  • Profilului de consum specific, determinat de operatorul de distribuție pentru categoria de clienți finali din care faci parte, în cazul în care pentru locul tău de consum nu există înregistrat un istoric de consum.
 • Tu, clientul, la semnarea unui contract nou:
  • la semnarea unui contract nou declari cantitățile de energie electrică pe care estimezi că le vei consuma, în medie, în fiecare lună. Pe baza acestora, furnizorul tău de energie va emite facturile, doar în cazul în care tu nu ai transmis indexul de consum către acesta sau în cazul în care contorul tău inteligent nu este înrolat în sistemul de telecitire și datele referitoare la index nu ajung la furnizor. Ulterior, operatorul de distribuție din zona în care se află imobilul tău validează / compară cantitatea specificată de tine, în funcție de puterea instalată la locul tău de consum*;

  *dacă estimezi o cantitate de energie prea mică/prea mare, operatorul de distribuție poate solicita refacerea convenției, în funcție de puterea instalată la locul de consum specificat de tine.

POATE FI MODIFICATĂ CONVENȚIA DE CONSUM?

Pe parcursul derulării contractului cu furnizorul tău de energie, este posibil că și consumul tău de energie electrică să se modifice.

Pentru a reflecta fidel schimbările referitoare la cantitățile de energie consumată, poți modifica convenția ta de consum,  urmând  pașii de mai jos: 

 1. Transmiți către furnizorul tău noile valori  pe care dorești să le incluzi în convenția ta de consum
 2. Asigură-te că transmiți furnizorului solicitarea de modificare a convenției de consum cu cel puțin 20 de zile înainte de începerea perioadei tale de facturare (poți afla care este perioada de facturare chiar din factura ta la energie, pagina 1). Asigură-te că incluzi în notificare datele de identificare ale locului tău de consum și valorile estimate aferente consumului de energie pentru luna sau lunile de referintă pentru care dorești să aduci modificări
 3. Furnizorul tău, transmite operatorului de distribuție convenția de consum modificată conform noilor valori transmise de tine
 4. Operatorul de distribuție validează datele transmise de tine.  Doar în cazul unui refuz primit din partea operatorului de distribuție,furnizorul tău revine către tine cu o informare în acest sens.

Bine ai venit!

Selectează și continuă navigarea pe site către informațiile de care ai nevoie: