Cum procedez pentru a primi despăgubiri în cazul deteriorării aparaturii electrocasnice?

Furnizorul de energie poate acorda despăgubiri clientului casnic atunci când deteriorarea aparaturii electrocasnice a intervenit în urma unor evenimente din culpa distribuitorului. 

Despăgubirile pentru clientul casnic se acordă dacă sunt îndeplinite câteva condiţii:

  1. Există încheiat un contract de furnizare a energiei electrice pentru locul de consum (unde s-a produs evenimentul);
  2. Solicitarea este transmisă în maximum 10 zile lucrătoare de la data apariției supratensiunii accidentale;
  3. Solicitarea (cererea de despăgubire) este corect completată (nume titular, adresă loc consum, date contact, data evenimentului, valoarea estimată a prejudiciului).

După primirea cererii de despăgubire, furnizorul: 

  • verifică dacă solicitarea este completă;
  • solicită distribuitorului o analiză a incidentului reclamat;
  • transmite către client răspunsul primit din partea distribuitorului, în urma analizei incidentului reclamat.

Dacă ești îndreptățit să primești despăgubiri, în termen de 60 de zile lucrătoare trebuie să ne prezinți documentele justificative în vederea calculării despăgubirilor, precum și modalitatea de acordare a sumei stabilite pentru despăgubire (virament bancar sau mandat poștal).

Procesul de acordare despăgubiri este reglementat prin Ordinul ANRE nr. 177/2015 pentru aprobarea Procedurii privind acordarea despăgubirilor clienţilor casnici pentru receptoarele electrocasnice deteriorate, ca efect al unor supratensiuni accidentale produse din culpa distribuitorului(operatorului de retea).

Distribuitorul de energie electrică poate acorda despăgubiri doar în cazul clienților rezidențiali, atunci când deteriorarea aparaturii electrocasnice a intervenit în urma unor evenimente din culpa sa, confirmate de evidenţele operative (art.120 - 123 din Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clienţii finali - Ordinul ANRE nr. 64/2014).

Solicitarea de despăgubire poate fi transmisă prin orice orice canal de comunicare scris. Pentru detalii, verifică pagina Modalități de transmitere a petițiilor.

PDF (4.9MB)Consultă

Bine ai venit!

Selectează și continuă navigarea pe site către informațiile de care ai nevoie: