„Uite, barza!” - împreună pentru biodiversitate

Published on vineri, 30 august 2019

“Noi ne-am bazat și pe faptul că e vorba de o specie carismatică și pe faptul că, mai ales în comunitățile mai restrânse, există și o mândrie locală, oamenii urmăresc cuiburile de pe strada lor. Chiar dacă poate nu ar fi dispuși să facă altfel de voluntariat, când e vorba de așa ceva, furnizează datele fără probleme. „Uite, barza!” a funcționat foarte bine, așteptările ne-au fost depășite. Când te uiți la hartă, în afară de zona montană, unde nu sunt cuiburi, în rest sunt peste tot – deci participarea e uau, avem acoperire națională. Unde-s mulți, puterea crește. Ultimul recensământ european a fost în 2014. Până la următorul mai avem 5 ani în care putem să facem ca utilizarea aplicației să devină tradiție, și noi pe asta mizăm – că în 5 ani lumea o să fie deja familiarizată. La data recensământului european, inclusiv în zone în care nu putem trimite noi voluntari, localnicii vor introduce date.”

– Sebastian Bugariu, ornitolog, SOR

Colaborarea cetățeni – ONG – companii. Se pare că faptul că România e membră a Uniunii Europene a adus lucruri bune și în ceea ce privește conservarea ariilor și speciilor protejate. UE condiționează desemnarea ariilor protejate, crearea planurilor de management pentru ele, implementarea lor și, de asemenea, susține progresul prin fondurile alocate.

Societatea Ornitologică Română e cel mai vechi ONG de natură din România, înființat în 1990 de ornitologi care își doreau o asociație profesională. De atunci, proiectele au crescut și s-au diversificat, în prezent e o organizație mare și activă, cu mulți parteneri, printre care se numără și companiile Enel.

Printre inițiativele curente ale asociației, Sebastian Bugariu, de 10 ani la SOR, ne-a povestit de două de mare amploare, în care asociația dezvoltă pentru proiecte guvernamentale planuri de management pentru arii protejate, dintre care pe unele le au în custodie în cadrul programului NATURA 2000. În aceste planuri sunt sintetizate informațiile despre zona respectivă și sunt recomandate măsuri de conservare pentru speciile care locuiesc în acele zone. Pentru documentare e nevoie de deplasări dese în teren – dacă sunteți în căutarea unei cariere care să vă trimită mult în natură, probabil ornitologia e o idee bună!

Sebastian Bugnaru

E vorba de cel mai mare și mai cunoscut ONG specializat în protejarea păsărilor. Pentru companiile Enel în România a fost un partener natural în eforturile de protejare a biodiversității în zonele în care avem activitate. Ca parte a unui grup global care pune sustenabilitatea și crearea de valoare în comun la baza modelului de business, avem acțiuni strategice în care colaborăm cu reprezentanți ai societății civile. Problema accesului la energie/sărăcia energetică ar fi un alt exemplu de zonă în care finanțăm studii, consultări, apeluri la proiecte de antreprenoriat social, pentru că vrem să îi găsim pe acei inovatori sociali care pot veni cu soluții. Inițiativele pe care le sprijinim ne ajută și pe noi să reducem anumite riscuri, dar în același timp contribuie la crearea acestor ocazii de colaborare. Nu degeaba filozofia noastră este Open Power: suntem deschiși, vrem să lucrăm împreună.

“Proiectul „Uite, barza!” e un exemplu foarte bun de colaborare. Pornește de la nevoia păsărilor de a-și crește puii în cuiburi sigure pe stâlpii de electricitate și de la imperativul nostru de a proteja natura în zonele în care avem activitate. Pentru a preveni electrocutările și întreruperile, companiile de distribuție din Grupul Enel folosesc datele culese prin aplicație. Datorită implicării voluntare a celor care descarcă aplicația, aflăm cu mai mare acuratețe unde e nevoie de noi.”

– Sonia Florian, specialist afaceri instituționale, Enel România

Patru pui de barză într-un cuib

Dacă n-ai apucat să te implici anul acesta, te invităm să o faci în 2020! Instalează aplicația și numără cuiburile de berze. Ne vei ajuta să prevenim accidentele în rețeaua electrică și vei contribui la bunăstarea acestei specii apropiate de oameni, pe care o asociem cu veștile bune. Apropo, dacă vă plac berzele, le puteți purta în piept, cercetați magazinul online SOR.

Bine ai venit!

Selectează și continuă navigarea pe site către informațiile de care ai nevoie: