Cum se reflectă impactul energiei regenerabile în facturi și protejarea mediului?

Energia regenerabilă este un subiect de interes, în aceste timpuri. Energia electrică obținută cu ajutorul vântului, prin parcuri eoliene, sau cu ajutorul soarelui, prin panouri fotovoltaice, pare să fie răspunsul la criza energetică în care ne aflăm. Să fie oare așa? Cum se reflectă prețul energiei în factura consumatorilor, ce perspective și provocări întâmpină energia verde în România? La toate aceste întrebări și nu numai își propun să răspundă Cătălin Striblea și invitații săi, Mihai Nicuț, redactor șef al publicației Economica.net, și Mihai Bucureșteanu, jurnalist Europa FM. 

Descoperă, în cele ce urmează, principalele idei prezentate în podcastul EU și Energia: Episodul 7, creat în colaborare cu Europa FM.

Ascultă pe YouTube

De ce plătim certificatele verzi de pe factura la energia electrică?    

Te-ai întrebat până acum ce înseamnă rubrica „certificate verzi” de pe factura la energia electrică? Ei bine, această taxă reprezintă prețul tehnologiilor regenerabile din țara noastră, respectiv energia electrică provenită de la turbinele eoliene și din panourile fotovoltaice. Când s-au introdus aceste certificate, s-a considerat că prețul noilor tehnologii este prea mare pentru ca prețul energiei electrice rezultate să fie competitiv. Astfel, certificatele verzi reprezintă o compensare pentru costul energiei din surse regenerabile. 

S-a presupus că prețul reflectă doar costul turbinelor eoliene, însă sunt incluse și fermele fotovoltaice. Acestea nu sunt, de cele mai multe ori, la vedere, la fel ca parcurile eoliene ce pot fi observate în zona Dobrogei, însă fac parte din viitor și, chiar dacă energia rezultată este mai scumpă, ea ajută la protejarea mediului. 

De la introducerea certificatelor verzi pentru energie, prețul tehnologiei începuse să scadă, ceea ce ar fi trebuit să se reflecte și în facturi, însă de curând a crescut din nou, din cauza crizei. Energia rezultată din resurse regenerabile este excelentă, atunci când este utilizată corect. Poate compensa în mare măsură energia provenită din folosirea materialelor fosile și poluante, cum sunt gazul sau cărbunii. Având în vedere că, pentru producerea energiei electrice, nu se încălzește vreun combustibil fosil și nici nu se folosește apă, putem spune că energia rezultată este una sustenabilă, care nu poluează. 

Subvenționarea energiei regenerabile 

În acest moment, schema de subvenționare a energiei regenerabile este prevăzută să continue până în anul 2030. Datorită plății certificatelor verzi, s-au obținut aproximativ 4.500 de MW de energie din resurse regenerabile, astfel: 

  • 3.000 din centrale eoliene;
  • 1.500 din fotovoltaice;
  • 500 din microhidro și biomasă. 

În anul 2030 sau cel mult în anul 2032, în funcție de ceea ce vor hotărî autoritățile la momentul respectiv, va înceta subvenționarea energiei verzi; practic, nu se vor mai plăti certificatele de către consumatori. 

Parcuri eoliene în România și potențialul lor

Dacă ne uităm la harta României, vom vedea că majoritatea turbinelor eoliene sunt amplasate în Dobrogea. Motivul? Acolo are vântul cea mai mare putere. Ideal ar fi ca amplasarea lor să fie la malul mării, însă până acolo mai este un drum lung. În cele ce urmează, vei afla mai multe despre specificul turbinelor eoliene și energia produsă de acestea.  

  • O turbină eoliană poate avea înălțimea de 100 de metri, de la bază până la nacelă. Cu pala montată, poate ajunge la o înălțime de 145 m, iar greutatea totală a unei turbine poate fi de 70-80 de tone. 
  • Turbinele eoliene funcționează în momentul în care vântul are viteza potrivită: aproximativ 4-6 metri/secundă sau 18-20 km/oră. 
  • La o viteză de 6 metri/secundă, turbinele produc câteva sute de kilowați, iar la 12 metri/secundă, pot produce o putere maximă de 2 megawați. 
  • Un lucru interesant de menționat este faptul că, la viteze ale vântului de peste 22 metri/pe secundă, turbinele eoliene se opresc, pentru a proteja întreaga instalație. Palele se întorc într-o poziție în care vântul trece prin ele, fără a le mișca. 
  • Pentru a produce energie în mod eficient, într-un parc eolian, turbinele trebuie amplasate la o anumită distanță, care este situată între 280 și 400 de metri. 
  • Energia produsă în turbine are o tensiune de 30 kilovolți, iar pentru a intra în rețeaua de transport, are nevoie de 110 kilovolți. Astfel, energia de la 6 sau 7 turbine ce formează o linie electrică este trecută printr-un transformator și apoi intră în rețeaua electrică. 
  • Majoritatea parcurilor eoliene din România se află în Dobrogea. 

Perspectiva panourilor fotovoltaice 

Panourile fotovoltaice reprezintă o sursă excelentă de energie electrică din surse regenerabile.  

  • În România, există proiecte cu peste 7.000 de megawați care așteaptă racordarea, iar majoritatea sunt în parcuri solare. 
  • O provocare, când vine vorba despre panouri solare, este amplasarea acestora: ce se poate alege? Panouri solare sau culturi agricole? Din fericire, s-a găsit o soluție care să împace ambele aspecte: agrivoltaics, adică instalarea panourilor pe terenuri cu plante care se simt mai bine la umbră, nu în bătaia soarelui. 
  • Ponderea panourilor solare poate fi mărită cu implicarea autorităților locale, cum este cazul Reșiței, unde se dorește construirea unui parc fotovoltaic la ieșirea din oraș, cu bani din fonduri europene. Parcul ar putea fi amplasat pe un teren de 30 de hectare și va genera în jur de 25 megawați. Acesta este un exemplu că, dacă se dorește, se pot găsi soluții. 

Provocări ale producerii energiei din surse regenerabile

Chiar dacă, în teorie, energia regenerabilă este o idee excelentă, nu putem nega faptul că există anumite provocări. Pentru a obține energie sustenabilă, trebuie identificate toate provocările și trebuie oferite soluții pertinente. 

  • Poate funcționa un sistem doar cu energie regenerabilă? Răspunsul este „nu”. În momentul actual, tehnologia nu permite, deoarece vor fi zile în care vântul va fi prea slab sau prea puternic, pentru a alimenta turbinele eoliene, și zile în care soarele nu va asigura suficientă lumină, așa cum se întâmplă iarna. De aceea, obținerea energiei poate fi asigurată și din surse clasice, cum ar fi centralele nucleare sau centralele hidroelectrice. 
  • O altă problemă menționată adesea este abundența energiei din sistemele ce o produc continuu. Din fericire, există soluții tehnice, astfel încât rețeaua electrică să acomodeze cât mai multă energie din surse regenerabile. 
  • Este nevoie de investiții pentru ca puterea produsă de sursele regenerabile să fie evacuată în rețeaua electrică și, în final, să ajungă la punctele de consum. 
  • Dacă ne referim la extragerea energiei, în Dobrogea este deja o suprasaturație, din cauza rețelei congestionate. Astfel, investitorii își îndreaptă atenția și spre zone în care vântul este puternic, așa cum sunt Banatul și sudul Moldovei. În ceea ce privește parcurile fotovoltaice, acestea pot fi amplasate în Oltenia, sudul Munteniei, Ardeal. 
  • Bineînțeles, există și problema birocrației. Avizele și autorizațiile pentru construirea parcurilor eoliene și fotovoltaice se obțin greu, deoarece sunt foarte multe acte necesare, nu doar la nivelul țării noastre, ci și în Europa. 
  • La nivel european s-a propus o soluție concretă pentru a reduce birocrația: crearea unor zone dedicate instalării resurselor regenerabile. 
  • O altă provocare este legată de investiții, practic, de costul unei turbine sau al panourilor fotovoltaice. Calculul nu se face per instalație, ci per megawatul instalat. 
  • Investițiile în energii regenerabile, în România, au fost realizate de către companii private. Au fost cumpărate și operate de companii străine, iar ulterior, vândute unor companii românești. În prezent, printre marii investitori pe partea de distribuție și furnizare de energie din surse regenerabile se află și PPC, care operează atât parcuri eoliene, cât și panouri fotovoltaice, în țara noastră. 

Te încurajăm să #FiiSmartPeEnergie 

Podcastul acesta face parte din campania Fii Smart Pe Energie. Aceasta își propune să ofere tuturor persoanelor interesate informații care încurajează consumul inteligent, economisirea smart, alegerile sustenabile și responsabilitatea față de mediu. 

Campania #FiiSmartPeEnergie este un răspuns la dorința și nevoia consumatorilor de a economisi inteligent, fără a compromite confortul de zi cu zi.

Mai mult, reducerea consumului de energie reprezintă și o modalitate prin care consumatorii pot manifesta grijă față de mediul înconjurător. Fiecare consumator poate implementa măsuri accesibile, care vor reduce amprenta de carbon. 

👉 Poți reduce amprenta de carbon printr-un gest simplu: de exemplu, activând factura prin email. Intră pe site și află mai multe informații despre factura prin email

Campania Fii Smart Pe Energie propune o listă de măsuri pentru ca locuința ta să fie smart. Utilizând noi tehnologii și instrumente oferite de către PPC, partener de încredere, încurajezi, la rândul tău, consumul inteligent și responsabil al energiei electrice.

Așadar, acum știi care sunt principalele surse de energie regenerabilă din România și de ce se plătesc certificatele verzi. 

 

Sursa foto: Shutterstock

PDF (0.19MB)DOWNLOAD

Bine ai venit!

Selectează și continuă navigarea pe site către informațiile de care ai nevoie: