În ultima perioadă, scumpirea energiei electrice este un subiect des dezbătut. De vină sunt prețurileîn creștere de la o lună la alta, dar și faptul că energia este în mare parte consumată, nu și produsă. Ca toate acestea să aibă un final fericit, se duce o luptă continuă de a găsi soluții salvatoare atât pentru prețurile mari, cât și pentru un consum smart pornind din propria locuință.

Despre cum îți poți micșora factura la curentul electric printr-un consum inteligent, dar și cum poți deveni și producător de energie, adică prosumator, află de la Cătălin Striblea și invitații săi, Mihai Bucureșteanu și Mihai Nicuț.

Ascultă pe YouTube

Prosumator: cheia viitorului pentru eficiența energetică 

Înainte de a căuta soluții ingenioase ca să nu te mai întrebi la fiecare final de lună pentru cât ai de plătit la factura la energie, trebuie să investești în propriul comportament. Mai simplu spus, să devii un prosumator

Prosumatorul este o persoană fizică sau juridică ce este consumator de energie electrică, dar și producător. Poate fi orice persoană care are un contract de furnizare a energiei electrice, în baza căruia o consumă acasă. Dacă îți pui acasă panouri fotovoltaice pe acoperiș sau la sol, montezi un invertor, instalezi un contor inteligent și decizi să injectezi în rețeaua de distribuție surplusul de energie produs , atunci te poți numi un prosumator. Practic, îți produci energia electrică. 

Cum poți deveni prosumator

Ai putea crede că doar dacă ai o casă poți deveni un prosumator. Deși scenariul pare a fi gândit doar pentru locatarii caselor, în realitate, chiar și cei de la bloc pot fi. 

Aproximativ 24.000 de cetățeni sunt prosumatori în România, adică produc energia electrică pentru propriul consum și injectează surplusul în rețea, conform celor mai recente date furnizate de către Autoritatea Națională pentru Reglementarea în Domeniul Energiei. Dintre ei, cei mai mulți au apelat la programul Casa Verde, ale cărui rezultate se vor vedea în timp. Facturile la curent pot scădea și cu 40% prin instalarea panourilor fotovoltaice, cu ajutorul programului Casa Verde. 

Cât poți economisi la factura de energie cu panouri fotovoltaice

Desigur, te poți întreba dacă merită tot acest efort pe care îl faci de a deveni prosumator. Spre exemplu, dacă ai o factură de 300 de lei, ar însemna undeva în jur de 350-400 de kW consumați. Dacă un sistem de 5 kW produce 5 kWh , pentru opt ore pe zi, ar însemna să înmulțim 40 de kWpe zi cu 30 de zile, iar rezultatul ar fi 120. Prin urmare, poți salva cam o treime din factură. Bineînțeles, în funcție de consum, se poate scuti și mai mult. 

Statul vrea să compenseze fiecare kilowat, iar asta ar însemna facturi mici și iarna. Fără ajutorul statului, o investiție în instalația fotovoltaică poate porni de la 5.000 de euro, în funcție de puterea pe care dorești să o instalezi. 

Panourile fotovoltaice: soluția pentru eficientizarea consumului de energie electrică

Având în vedere toate avantajele prezentate, acum te întrebi cât ar dura instalarea efectivă a panourilor fotovoltaice, dar și cum poți să ajungi în posesia lor, pe acoperișul locuinței și să devii prosumator cât mai repede. 

 • Procesul de instalare 

Procesul efectiv de instalare pentru panourile fotovoltaice durează o zi, maximum două. În funcție de perioada în care alegi să se facă instalarea, dar și de câte proiecte sunt în derulare, însă, se poate ajunge chiar și la o lună. Firmele care produc panourile se ocupă de ele de îndată ce este plasată comanda și fiindcă acum cererea este mai mare, automat și timpul de preluare și montare poate dura mai mult. 

 • Poziționarea locuinței

Când vrei panouri fotovoltaice, atunci trebuie să te orientezi după soare. Odată ce sunt puse pe acoperiș, nu va exista foarte mult spațiu de manevră. Din această cauză acum sunt diferite proceduri prin care poți să elevezi acoperișul. Este și un plus din punct de vedere arhitectural. 

Trebuie să știi că panourile fotovoltaice nu pot fi puse pe orice fel de casă, de aceea sunt și multe firme care refuză clienți. Pot fi case umbrite de copaci, poziționate în locuri unde nu ajunge soarele deloc. Atunci, va fi dificil să ai panouri fotovoltaice. Poți să îți asumi acest lucru, dar investiția nu va putea fi recuperată, sau poate în mai mult timp, dar vei trăi cu sentimentul că utilizezi energia eficient. 

 • Tipuri de panouri fotovoltaice 

Pot fi folosite panouri bifaciale, care produc energie de pe o parte și, din reflexie, și de pe partea cealaltă. Înseamnă că tehnologia avansează și eficiența lor crește mai mult, iar costurile scad. 

Mai există și posibilitatea să îți pui panouri pe bloc, doar că nu poți pune sisteme individuale pentru fiecare apartament. Deși pare complicat, pot fi făcute în sistem de contraparte. Adică să nu fie ale proprietarului locului, ci ale asociației de proprietari. 

Există și programe pilot de montare a panourilor fotovoltaice, începute chiar în București, pe clădiri administrative. Cu timpul, o reglementare a Comisiei Europene va face obligatorie montarea panourilor pe toate clădirile noi de locuințe și pe toate sediile de instituții publice, până în anul 2035. 

👉 Consumul smart înseamnă și plata smart. Cu aplicația MyEnel poți să îți administrezi cu ușurință contractele de energie electrică și gaze naturale, totul gândit pentru confortul tău. Acceseaza MyEnel direct de pe telefonul mobil și #FiiSmartPeEnergie.  

Costurile privind instalarea și întreținerea panourilor fotovoltaice

La fel ca o instalație electrică, și panourile fotovoltaice au nevoie de verificări periodice, exact cum se procedează și pentru centralele cu gaz. 

Cum se întrețin panourile fotovoltaice

Mentenanța pentru panourile fotovoltaice se face o dată pe an, la fel cum ar trebui făcută și pentru instalația electrică. Unele firme asigură verificarea gratuită timp de doi ani de la instalare. Asta înseamnă că o echipă specializată, după un an de la montarea panourilor, va veni să verifice conexiunile, tablourile de protecție sau dacă panourile s-au mișcat. În urma verificărilor, va fi făcut un proces-verbal cu toate procedurile efectuate. Toate acestea pot fi făcute pe cont propriu, dar statul român poate veni în sprijin.

Cum te poate ajuta statul să devii prosumator

Statul român te poate sprijini în instalarea panourilor fotovoltaice. Chiar dacă în anul 2019 jumătate din dosarele depuse pentru sprijin au fost respinse, 44.000 de solicitanți au reușit să intre în proces. În momentul de față sunt sub formă de evaluare, dar șansa tot există. 

Procesul este unul anevoios până a obține finanțarea, din cauza procedurilor birocratice care blochează dosarele solicitanților. Prin Casa Verde, statul suportă până la 20.000 de lei din costul proiectului. Până să ajungi la bani, ai nevoie de clasicul dosar care trebuie să conțină informații despre locul de montaj, tipul de branșament, acoperiș etc. Toate aceste detalii sunt importante, fiindcă sunt mai multe tipologii de structuri și de montaj:

 • structură pentru panouri sandwich;
 • structură lestată est-vest pentru acoperiș tip terasă;
 • structură pentru țiglă bituminoasă sau ceramică.

Beneficii aduse de panourile fotovoltaice

Există mai multe beneficii pe care le poți obține cu ajutorul soarelui, în calitate de prosumator:

 • consumi energia electrică pe care o produci și nu mai consumi din rețea, deci, nu o mai plătești;
 • poate fi stocată doar în propria ta baterie.

#FiiSmartPeEnergie și alege inteligent soluții de economisire

Acest podcast face parte din campania #FiiSmartPeEnergie, campanie care și-a propus să fie un ajutor în procesul de economisire a energiei, dar și de implementare a unui consum smart. 

Poți fi smart în energie cu ușurință, prin:

 • Responsabilitate: aspirațiile tale sunt mereu pe primul loc;
 • Inovație: noi moduri de utilizare a energiei;
 • Încredere: acționează în mod transparent și onest, pentru a asigura încrederea tuturor clienților;
 • Proactivitate: când este vorba de schimbare, se adaptează mereu.

Pregătește-te pentru energia viitorului, prin soluții smart și profitabile, și fii un prosumator adaptat timpului. Adoptă un comportament de consum eficient în relația cu energia!

Sursa foto: Shutterstock.com 

 

PDF (0.19MB)DOWNLOAD

Bine ai venit!

Selectează și continuă navigarea pe site către informațiile de care ai nevoie: