Contorul inteligent: primul pas spre rețeaua electrică a viitorului

Independența energetică pare un concept al viitorului foarte îndepărtat, dar, în realitate, este mai aproape decât te-ai aștepta. Ce presupune independența energetică și care vor fi schimbările din următorii 15 ani la nivelul rețelei electrice, de ce apar întreruperi de curent, mai ales în cartierele noi? Află răspunsurile la aceste întrebări și nu numai, de la Cătălin Striblea și invitații săi, Mihai Nicuț, redactor șef al publicației Economica.net, și Mihai Bucureșteanu, jurnalist Europa FM. 

În cele ce urmează, vei afla care sunt principalele idei pe care le poți descoperi în podcastul EU și Energia: Episodul 3, creat în colaborare cu Europa FM.

Ascultă pe YouTube

Cum va arăta rețeaua electrică a viitorului: 4 aspecte cheie 

Rețeaua de distribuție este în continuă dezvoltare. În viitorul apropiat, adică peste 5, 10 sau 15 ani, obiceiurile de consum care, acum, ni se par desprinse din filmele SF vor face parte din rutina zilnică. Practic, rețeaua electrică a viitorului este cea în care: 

1. Oamenii vor fi atât consumatori, cât și producători de curent electric (prosumatori) - deja oamenii cumpără mașini electrice, pentru care își montează și stații de reîncărcare, și își pun panouri fotovoltaice pe case. O rețea a viitorului va fi formată din mult mai mulți „prosumatori”, pentru a prelua energia de la aceștia și a funcționa atunci când au ei nevoie.

2. Totul va fi digitalizat - vor exista contoare inteligente, digitale și diverse elemente smart care mențin standardul de continuitate în alimentare. Astfel, clientului i se vor comunica informații importante, precum: 

  • depășirea cotei de consum la un anumit tarif
  • depășirea termenului de plată a facturii și altele. 

3. Fire de tensiune îngropate - o altă schimbare va fi legată de firele de tensiune, ce vor trebui îngropate și, astfel, nu vor mai exista fire care să atârne pe stâlpi. 

4. Redimensionarea rețelei - orice schimbare vine la pachet cu unele provocări, iar dimensionarea adecvată a rețelei este una dintre ele. De pildă, dacă prea multe mașini electrice sunt puse la încărcat simultan, un sistem inteligent va transmite conducatorului auto că vehiculul respectiv nu se poate încărca momentan și că va trebui să aștepte. 

De ce apar întreruperi dese de curent electric: 2 cauze majore 

Unul dintre motivele pentru care, chiar și în 2022, când tehnologia este în continuă dezvoltare, ne confruntăm cu întreruperi dese de curent electric este subdimensionarea rețelei de curent în anumite zone. România este într-o continuă dezvoltare, mai ales în zonele urbane, unde orașele se extind, alipind sate sau comune și construind alte zone rezidențiale. De cele mai multe ori, rețeaua electrică nu este proiectată să susțină un consum atât de mare, iar oamenii nu pot fi branșați la rețea. 

O altă cauză este subdimensionarea transformatoarelor ce alimentează străzile: acestea au fost dimensionate corect în trecut, însă, din cauza construirii într-un ritm alert, fără a se ține cont de limitările rețelei, transformatoarele nu mai fac față și de aici apar întreruperi de curent. 

Cum te asiguri că o casă nouă are o rețea electrică de calitate? 

Dacă dorești să cumperi o locuință și să te asiguri că nu vor exista probleme legate de alimentarea cu energie electrică, în primul rând, ar trebui să verifici puterea avizată pentru contractul de racordare a locului de consum. Spre exemplu, la un apartament cu 3 camere, ar fi de preferat să nu scadă sub 5-6 kilowați, acesta fiind consumul instantaneu maxim. În al doilea rând, ar trebui să iei în calcul câteva aspecte definitorii pentru calitatea rețelei electrice. Iată care sunt câteva dintre ele: 

Instalația poate fi realizată doar de către electricieni autorizați 

Dacă ai construit o casă, ai deja procesul-verbal de recepție imobil și dorești racordarea la energie electrică, va trebui să depui o cerere de aviz tehnic de racordare pentru soluția definitivă. 

Tips&tricks:

  • Este important să fie calculată puterea pentru toți consumatorii pe care plănuiești să îi ai în casă, astfel încât să nu existe o subdimensionare a rețelei, apoi apelezi la o firmă specializată, cu electricieni autorizați. 

  • Pentru o casă la curte, ideal ar fi o putere de minimum 10 kilowați, în funcție de câte persoane vor locui, care este suprafaței casei și, bineînțeles, ce electrocasnice se vor utiliza. 

Contoare separate pentru fiecare apartament dintr-un imobil

Dacă optezi pentru o casă gata construită, indiferent dacă este apartament sau casă la curte, este obligatoriu ca aceasta să aibă deja contor, adică să fie racordată. Astfel, verifică dacă toate apartamentele din imobil au contoare separate. 

Tips&tricks: 

  • Ferește-te de imobilele care au un singur contor pe scară sau la nivel de ansamblu, deoarece poți avea surprize neplăcute în ceea ce privește facturarea și funcționarea rețelei de energie electrică. 

Primul pas spre o rețea electrică inteligentă: contorul digital 

Deoarece am menționat nevoia unei rețele inteligente de distribuție, trebuie să spunem și care este primul pas spre schimbare. Este vorba despre contorul inteligent, cu index care se trimite singur și care are numeroase avantaje. 

👉 Intră pe site și află mai multe informații despre transmiterea indexului la energie electrica.   

Mituri despre contoarele digitale 

Aproximativ 2 milioane de consumatori din România au deja contoare digitale în casele lor. Acesta este un mare progres, însă, de multe ori, înseamnă și un pic de rezistență din partea consumatorilor, având în vedere miturile care planează în jurul noilor contoare. Iată două dintre ele și care sunt, de fapt, explicațiile reale: 

Unii consumatori spun că, de când au contor inteligent, plătesc mai mult. 

  • Explicația este simplă: un contor digital înregistrează și curenții slabi, pe care contorul clasic, cu disc, nu îi înregistra, dar pe care oamenii, prin intermediul aparatelor, îi consumau și care erau asumați de către furnizorul de energie ca pierderi. 

O altă controversă este legată de oprirea automată a furnizării de energie în condițiile depășirii puterii maxime avizate. 

  • Vechile contoare nu dispuneau de tehnologia aceasta, iar rezultatul era că nu doar consumatorii, ci și vecinii rămâneau fără curent. Noile contoare digitale pot fi setate astfel încât să oprească furnizarea când s-a depășit consumul, însă pot fi repornite imediat, prin simpla apăsare a unui buton. Aceasta este o atenționare fie pentru a avea un consum responsabil de energie electrică, fie pentru a solicita un spor de putere. 

Un contor inteligent poate evita întreruperile lungi de energie electrică 

Un mare avantaj al acestor contoare este că pot evita întreruperile lungi de energie electrică. Dacă într-o zonă există un număr suficient de mare de contoare digitale și o linie de rezervă, alimentarea cu energie electrică se poate realiza în doar câteva secunde, automat. 

De asemenea, pe baza contoarelor inteligente, se va putea seta și un plan tarifar, în funcție de ore. Astfel, vei plăti prețuri diferite pentru curentul pe care îl consumi seara, față de cel de zi, iar în unele situații, vei putea primi o ofertă pentru un plan tarifar mai bun, pentru orele în care consumi mai mult curent. 

PPC te susține să #FiiSmartPeEnergie 

Acest podcast face parte din campania Fii Smart Pe Energie, ce își propune să aducă tuturor celor interesați informații noi ce încurajează consumul inteligent, economisirea smart, alegerile sustenabile și responsabilitatea față de mediu. 

Campania #FiiSmartPeEnergie este un răspuns la nevoia consumatorilor de a face economie. În loc să fie încurajată economia prin compromisuri, campania propune soluții care permit consumatorilor să își păstreze gradul de confort și să economisească, în același timp. 

Reducerea consumului de energie este, totodată, și un semn de responsabilitate față de mediul înconjurător. Fiecare persoană poate să reducă amprenta de carbon prin măsuri accesibile și ușor de implementat, fără a-i fi afectată calitatea vieții. 

Fii Smart Pe Energie presupune ca locuința ta să fie mai inteligentă, cu ajutorul celor mai noi tehnologii și al instrumentelor oferite de către PPC, un partener de încredere pentru ca oamenii să devină Smart pe Energie. 

Așadar, acum știi de ce există întreruperi de curent, deși tehnologia avansează, și care este primul pas spre o rețea a viitorului: instalarea unor contoare inteligente. 

 

Sursa foto: Shutterstock

PDF (0.22MB)DOWNLOAD

Bine ai venit!

Selectează și continuă navigarea pe site către informațiile de care ai nevoie: