3 metode inteligente de economisire a energiei electrice

Cum ajungi la un consum redus al energiei? Ce soluții accesibile și eficiente există? Ce poate fiecare persoană să facă, chiar în propria locuință, pentru a economisi energie? Sunt doar câteva dintre întrebările care apar în această perioadă. 

Află răspunsul la aceste întrebări și descoperă moduri smart de economisire a energiei electrice, de la Cătălin Striblea și invitații săi, Mihai Bucureșteanu și Mihai Nicuț. 

Ascultă pe YouTube

Schimbarea furnizorului de energie electrică și a obiceiurilor casnice

Ți-ai propus să fii mai responsabil energetic și cauți mijloace de economisire atât pentru facturile la energie, cât și pentru un consum eficient? Află că nu este un proces imposibil și că în acest drum nu ești singur. Iată ce trebuie să faci pentru început. 

Schimbarea furnizorului de energie electrică 

Ce trebuie să știi este că poți schimba furnizorul de energie electrică în mod gratuit. Nu vei fi supus la vreo cheltuială sau taxă în plus, ci vei aștepta 21 de zile pentru schimbare. Nu este nevoie nici să îți înștiințezi vechiul furnizor. 

Însă, înainte de a schimba furnizorul, trebuie să urmărești și prețurile, ca alegerea să fie una profitabilă și în favoarea celei vechi: există comparatorul de prețuri al Autorității de Reglementare în Energie, pe care îl găsești pe site-ul www.anre.ro și, pentru a face comparația, completezi următoarele:

 • zona geografică;
 • consumul și nivelul de tensiune (joasă pentru cereri casnice);
 • data când se va încheia contractul.

Mai apoi, se listează ofertele. În momentul acesta, se găsesc în jur de 100 de oferte pentru consumatorii casnici.  

Bine de știut:

Statul a plafonat prețurile și, dacă vei consuma până la 300 de kWh, nu mai poți să îți schimbi furnizorul timp de un an. Prin urmare, trebuie să faci o alegere care să fie eficientă timp de un an, cel puțin.  

Schimbarea obiceiurilor casnice

Un alt pas care te ajută să obții un consum eficient al energiei electrice ține de felul utilizării ei în propria casă. De câte ori ai plecat de acasă și ți-ai lăsat televizorul, mașina de spălat sau alte electrocasnice în priză? Sau câte au fost momentele în care ai vrut o temperatură optimă în casă, vara sau iarna, și ai uitat de cât consumă aerul condiționat sau centrala? Poate nu sunt lucruri mărețe, dar te vor ajuta să îți schimbi, treptat, relația pe care o ai cu energia electrică și consumul ei. 

 • Eficientizarea temperaturii

Gândește-te și la consumul de la centrala electrică. Când o folosești la capacitate maximă, înseamnă un consum mare de energie. Dacă ai termostat inteligent, o poți programa să funcționeze doar în anumite intervale orare. Poți face ceva similar și cu aerul condiționat, vara. Înainte de a-i da drumul, trage storurile sau draperiile, pentru că o cameră umbrită se va răci mai ușor și aerul condiționat va consuma mai puțină electricitate. 

 • Gătit inteligent

Și la gătit poți economisi. Dacă vrei să gătești inteligent, adică o mâncare gustoasă cu un consum eficient de electricitate, atunci încearcă să folosești hota doar atunci când este absolut necesar. Când gătești ceva simplu, fără mirosuri puternice, poți deschide geamul pentru aerisire.  

 • Aparatele electrocasnice în stand-by

Un alt comportament care poate fi schimbat este legat de lăsarea aparatelor electrocasnice în stand-by. Spre exemplu, nu mai lăsa încărcătorul de la telefon sau laptop în priză când nu le folosești. Se spune că 5% din energie o consumă echipamentele care sunt în stand-by. Soluția nu ar fi să scoți mereu tot ce ai în priză, ci să folosești un prelungitor care are buton de ON / OFF. Când ai mai multe echipamente conectate la acel prelungitor, e foarte simplu să îl oprești când pleci și știi sigur că nu vor mai sta în standby. 

👉 Dacă vrei să adopți cât mai multe comportamente SMART în relația cu energia electrică, un obicei ar fi să primești factura prin email după emitere. Descoperă cum poți face asta pe site și #FiiSmartPeEnergie. 

Becurile LED: opțiunea către un viitor eficient energetic

Când ai făcut ultima dată amenajări în locuință? Nu doar prin modificarea poziției canapelei în sufragerie, ci legat de consumul energetic, în special al becurilor. Becurile LED sunt un prieten valoros care te vor ajuta să obții ceea ce îți dorești, adică un consum eficient de energie. 

Când vorbim despre consumul eficient, între becurile cu incandescență și cele LED este o diferență enormă, cele din urmă oferind următoarele avantaje:

 • sunt gândite în așa fel încât să ofere un consum redus de energie;
 • întrerupătorul, care are potențiometru, poate fi variat sau chiar să aibă deschidere independentă;
 • poți folosi senzori de prezență cu led, iar becurile să se aprindă și închidă automat.

Iluminatul cu LED este de șase ori mai economic decât iluminatul cu un bec incandescent. Un bec cu led poate ține și până la zece ani, pe când un bec cu incandescență poate avea o durată de viață mai scurtă. Chiar dacă pare mai scump, în realitate va oferi un consum mai ieftin.

LED-urile smart 

Dacă alegi LED-urile smart care, într-adevăr, pot fi mai scumpe, vei avea în timp un consum și mai mic de energie. Poți să le reglezi intensitatea luminii direct de pe telefon, de oriunde te-ai afla, chiar și atunci când ești plecat și ai lăsat lumina aprinsă. Aceste becuri smart se conectează prin wi-fi la telefon și le poate fi reglată lumina și intensitatea în funcție de cum dorește fiecare persoană. 

Automatizarea energiei: noul trend pentru un consum smart

Vom avea un viitor digitalizat și automatizat, iar industria energetică va fi parte din această schimbare. Consumul smart de energie este un beneficiu atât pentru tine, cât și pentru societate, în general, fiindcă nu vom putea profita la infinit de resursele pe care le avem. 

 • Alegerea produselor electrocasnice

Când îți cumperi o mașină de spălat sau un frigider, pe lângă design trebuie să fii atent și la clasele energetice. A-urile cu plusuri multe nu mai există, în schimb sunt clase de la A la G și fiecare poate aduce un tip de economie, chiar dacă investiția inițială e mai mare.

De asemenea, mașinile de spălat vase sunt alegerea potrivită pentru un consum smart. Unele studii arată că pot fi de până la opt ori mai eficiente, datorită cantității mult mai mici de apă pe care o folosește o mașină de spălat vase, față de spălarea manuală. 

 • Echipamente smart pentru locuințe

Astăzi, pot fi găsite diferite tipuri de echipamente smart, de la corpuri de iluminat sau prize inteligente, până la calorifere care pot fi reglate în mod automat. Mai există și echipamente care pot fi automatizate în funcție de nevoile fiecărei persoane. Un sistem „smart home” îți poate reduce până la 3% din consumul anual de energie. 

 • Case care produc curent electric

Deși sunt relativ puține exemple de acest tip, există case gândite în așa fel încât să producă energia electrică, nu doar să o consume. Pentru a fi 100% sustenabilă, o astfel de casă are nevoie de un centru de comandă. Echipamentele din casă trebuie să fie alimentate la panouri fotovoltaice, pentru a se alimenta singure. 

 • Panouri fotovoltaice 

Panourile fotovoltaice reprezintă o altă modalitate prin care putem reduce consumul. De când s-a mărit prețul energiei, multă lume își dorește astfel de panouri. Panourile care au puterea de a produce un kilowat costă aproximativ 1.000 de euro, iar termenul de autorizare și emitere a autorizației de construire s-a redus la 450 de zile. Administrația Fondului pentru Mediu derulează în fiecare an un program prin care statul sprijină cu aproximativ 4.000 de euro instalarea de panouri fotovoltaice. 

#FiiSmartPeEnergie

Acest podcast face parte din campania Fii Smart Pe Energie, o campanie care își propune să arate consumatorilor cum funcționeză sistemul energetic din România, dar și moduri prin care să îl utilizezi smart. 

Cu PPC poți fi smart prin energie, pentru că vine cu ajutor în acest proces, prin:

 • Responsabilitate: pune aspirațiile tale pe primul loc;
 • Inovație: face în așa fel încât energia să fie disponibilă pentru noi utilizări;
 • Încredere: acționează în mod transparent și onest, pentru a asigura încrederea tuturor clienților;
 • Proactivitate: se adaptează continuu schimbărilor. 

Viitorul energetic este un subiect des dezbătut zilele acestea și va rămâne de actualitate, din cauza scumpirilor accelerate la prețul energiei. Tot ce ne rămâne este să ne adaptăm la soluții inovatoare pentru un consum eficientizat, dar și să gândim soluții smart, chiar la noi acasă. 

Sursa foto: Shutterstock.com 

PDF (0.21MB)DOWNLOAD

Bine ai venit!

Selectează și continuă navigarea pe site către informațiile de care ai nevoie: