Tu știi să citești factura la curent? Află cum este calculat totalul de plată

Cum citești factura corect, cum se formează prețul la energia electrică, cum rezultă totalul de plată al facturii și care sunt soluțiile pentru a plăti mai puțin. La toate aceste întrebări și nu numai își propun să răspundă Cătălin Striblea și invitații săi, Mihai Nicuț, redactor-șef al publicației Economica.net, și Mihai Bucureșteanu, jurnalist Europa FM. 

În continuare, vei putea descoperi principalele idei prezentate în podcastul EU și Energia: Episodul 1, creat în colaborare cu Europa FM. Ascultă pe YouTube

Citește corect factura: 7 componente de care să ții cont 

Ce înseamnă tariful de distribuție a energiei electrice? 

De ce crește prețul la energia electrică?

#FiiSmartPeEnergie 

Citește corect factura: 7 elemente de care să ții cont  

Prețul energiei electrice a crescut foarte mult în ultimul an, nu doar în România, ci în întreaga Europă. De aceea, este important ca fiecare consumator să știe ce plătește exact și care este legătura dintre creșterea valorii facturii și fiecare componentă menționată în cadrul acesteia. 

În cadrul facturii la energie electrică, se găsesc 7 componente de care să ții cont și care îți vor explica de ce a crescut prețul curentului electric. 

 • Consumul de energie electrică este reprezentat de energia activă facturată fiecărui consumator. În coloana „energie activă” sunt trecute cantitatea, unitatea de măsură, prețul și valoarea totală. Practic, energia activă este cantitatea de energie pe care furnizorul o cumpără din piață pentru consumul tău de acasă. Energia activă este singura componentă negociabilă de pe factură și poate fi schimbată în funcție de oferta furnizorului. 
 • Abonamentul este reprezentat de un plan tarifar pe care îl poate alege consumatorul. Nu este obligatoriu, în sensul că există planuri tarifare fără abonament și planuri tarifare cu abonament. În general, un abonament asigură un preț pe kWh mai mic. Este bine de știut că fiecare consumator poate alege abonamentul în funcție de consumul său lunar. Spre exemplu, sub 300 kWh/lună se acordă măsuri de plafonare a prețului. Astfel, abonamentele sunt potrivite în cazul unor consumuri destul de mari, care nu se mai încadrează pentru plafonare.
 • Tariful de distribuție explicat pe scurt, deoarece vom reveni asupra acestuia, este suma din factură destinată operatorului rețelei de distribuție. Banii rezultați din această plată se duc către trei surse: cheltuieli de investiții, cheltuieli de mentenanță a rețelei și consumul propriu tehnologic al rețelei.
 • Tariful de extragere și tariful de introducere reprezintă două componente ale tarifului de transport. Transelectrica încasează tariful de transport astfel: odată cu tariful de introducere, adică în momentul în care de la borna transformatorului centralei intră curent în rețeaua națională, și tariful de extracție, când din rețeaua națională de transport ajunge curent în rețeaua de distribuție. 
 • Serviciile de sistem reprezintă o altă componentă a serviciului de transport. Acestea sunt necesare transportului rețelei de înaltă tensiune a țării. Curentul electric nu poate fi stocat în România, astfel că este necesar un echilibru între producție și consum. Astfel, aceste servicii au rolul de a ajuta sistemul să fie echilibrat și curentul electric să se mențină la o frecvență potrivită. 
 • Certificate verzi - sunt banii pe care fiecare consumator îi plătește pentru a sprijini producerea unui curent electric „curat”. Sumele de bani aferente certificatelor verzi ajung la producătorii de energie regenerabilă. 
 • Cogenerare este o taxă utilizată pentru cheltuieli operaționale. Spre exemplu, în cazul Capitalei, această taxă este virată către Electrocentrale București. Practic, este un venit garantat, plătit de toată lumea și care urmează a fi investit în viitorul foarte apropiat. 

👉 Intră pe site și află mai multe informații despre copia facturii la energie electrica, astfel încât să poți analiza toate componentele acesteia. 

Ce înseamnă tariful de distribuție a energiei electrice? 

Tariful de distribuție este una dintre componentele facturii despre care se vorbește destul de puțin, însă, care are un impact foarte mare asupra prețului final. Trebuie să știi că energia electrică este produsă în centrale (hidrocentrale, centrale nucleare, centrale pe cărbune, pe gaz) sau provine din surse verzi, cum sunt eolienele și panourile solare. 

De la aceste puncte, curentul electric este transportat în stații de transformare. Mai exact, intră în rețeaua de înaltă tensiune a Transelectrica. Rețeaua de înaltă tensiune este compusă din linii foarte mari, de 400 kilovolți, care străbat întreaga țară spre locurile de consum. Când această energie a ajuns în zonele de consum, va fi legată la liniile de distribuție de joasă și de medie tensiune. În România, există patru mari rețele de distribuție, operate de patru firme diferite. Liniile de distribuție se împart apoi în cele trei fire ce pot fi văzute peste tot în România, pe stâlpi, și care aduc curentul la consumatorii finali. 

Practic, consumatorii plătesc un tarif, numit tarif de distribuție, pentru ca energia electrică să ajungă la ei. În plus, în tarif sunt incluse și mentenanța rețelelor, extinderea lor, consumul de energie pe care acestea îl folosesc pentru a transporta energia ce ajunge la consumatorii finali. Bineînțeles, trebuie plătiți și oamenii care lucrează în acest segment al sistemului energetic național. 

Banii din tariful de distribuție sunt destinați următoarelor surse: 

 • o treime din tarif este reprezentată de cheltuieli de investiții, obligatorii prin ANRE;
 • o treime reprezintă cheltuielile de mentenanță a rețelei, cheltuieli obligatorii; 
 • o treime din tarif este consumul propriu tehnologic al rețelei de distribuție.

Profitul este reglementat, iar distribuitorul nu poate să calculeze în funcție de dorințele lui, ci există o formulă de care se ține cont, iar în general profitul este reglementat la 6% pe an. 

De ce crește prețul la energia electrică? 

O îngrijorare firească a oamenilor este creșterea prețului la energia electrică. De ce crește prețul și care sunt factorii implicați în acest proces? La această întrebare, un răspuns foarte bun a fost oferit de către vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy. Pe scurt, România nu are cel mai mare preț din Europa și nici printre cele mai mari, însă, este un preț mare pentru puterea de cumpărare a cetățenilor. 

 • Prețul energiei electrice este unul ridicat deoarece depinde de prețul gazelor naturale. Atât în Europa, cât și în România, se produce o cantitate foarte mare de energie electrică în centrale pe gaz. Germania, spre exemplu, care este capabilă să influențeze prețul pentru piața europeană, având în vedere că există norme prin care piața de pe continent este cuplată, s-a confruntat cu provocări în anul 2021. A fost nevoie să suplimenteze producția din centralele pe gaz, având în vedere că energiile regenerabile nu au acoperit consumul. În momentul în care prețul gazului a crescut, a fost influențat și prețul energiei electrice.
 • Alți doi factori care influențează creșterea prețului la energie sunt prețul spot și piața spot. Acești factori au o valoare foarte mare, iar furnizorii pot fi numiți vinovați deoarece achiziționează prea multă energie dintr-un loc și prea puțină utilizând contracte cu livrare în viitor, pe o perioadă determinată. Prețul energiei pe piețele en-gros, de unde cumpără furnizorii români, este foarte volatil, nicidecum nu cresc prețurile constant. Acestea pot crește astăzi și scădea mâine, iar incertitudinea atrage o creștere pe o perioadă mai lungă. 
 • Subdimensionarea rețelei de energie electrică națională este un alt motiv pentru care prețurile continuă să crească. În acest moment, există o criză acută de generare a energiei electrice în România. Deși teoretic sunt 16.000 MW instalați, în perioadele de vârf, există o problemă în a furniza 8-9.000 MW. Nu există suficiente unități de producție a energiei electrice. Soluția? Investiții imediate. Criza de energie este generată de un dezechilibru dintre cerere și ofertă, astfel că investițiile pentru acoperirea cererii vor aduce un echilibru în ecuație. 

#FiiSmartPeEnergie

Acest podcast este parte din campania Fii Smart Pe Energie, care își propune să ofere tuturor celor interesați informații ce încurajează consumul inteligent, economisirea smart, alegerile sustenabile și responsabilitatea față de mediu. 

Campania #FiiSmartPeEnergie a luat naștere ca un răspuns la dorința și nevoia consumatorilor de a economisi. Nu este încurajată economia prin compromisuri. Această campanie propune soluții concrete, care permit consumatorilor să economisească și să își păstreze gradul de confort în același timp. 

De asemenea, reducerea consumului de energie este și o modalitate prin care toți consumatorii pot avea grijă de mediul înconjurător. Fiecare persoană poate implementa măsuri accesibile și ușoare, care nu îi afectează confortul și care vor reduce amprenta de carbon. 

Fii Smart Pe Energie propune o serie de măsuri pentru o locuință smart, utilizând cele mai noi tehnologii și instrumentele oferite de către Grupul Enel, partener de încredere al consumatorilor care vor să devină Smart pe Energie. 

Așadar, acum știi principalele motive pentru care crește prețul la energia electrică și de ce este important să citești corect factura la curent. 

Sursa foto: Shutterstock

PDF (0.16MB)DOWNLOAD

Bine ai venit!

Selectează și continuă navigarea pe site către informațiile de care ai nevoie: