Idei pentru acasă

Totul despre izolația termică

Sunt numeroase măsuri pe care le putem lua în calcul pentru optimizarea consumului de energie, iar una dintre acestea este izolarea termică a casei în care locuim.

Totul despre izolația termică

În sezonul rece crește preocuparea noastră pentru confortul termic al locuinței pe care ne-o dorim caldă, agreabilă și primitoare. Este un aspect extrem de important și deloc de neglijat, mai ales că dorim să găsim soluții inteligente și responsabile pentru economisirea energiei.

Schimbările smart pe care le putem face privesc optimizarea consumului de energie, iar unul dintre principalele moduri prin care putem evita pierderile de energie este izolarea termică a casei în care locuim.

Ce este izolația termică și de ce este importantă?

Izolația termică reprezintă, pe scurt, ansamblul tuturor lucrărilor care se efectuează într-o locuință pentru a limita transferul de căldură dintre mediul exterior și interiorul casei. Scopul este să menținem o temperatură agreabilă în interiorul clădirii, cu un consum minim de energie.

Fii smart pe energie și bucură-te de avantajele unei locuințe cu izolație termică:

  • eficiență din punctul de vedere al energiei consumate;
  • menținerea unei temperaturi uniforme în locuință, lucru care oferă un confort sporit;
  • responsabilitate față de mediu, prin reducerea semnificativă a amprentei de carbon.

Lucrările de izolare termică sunt, deci, o soluție inteligentă pe care o poți lua pentru eficientizarea consumului de energie, fără a scădea calitatea vieții. Este și motivul pentru care sprijinim consumatorii să facă alegerile inteligente cele mai potrivite și să devină, astfel, Energy Smart – Smart pe Energie.

Cum se realizează transferul de căldură?

Între locuință și mediul înconjurător există un transfer de căldură, care se produce prin pereți, acoperiș, pardoseală, ferestre și uși. Dacă în timpul verii căldura exterioară ridică temperatura din casă peste limitele acceptabile, în sezonul rece căldura din interiorul locuinței se pierde, ceea ce va duce, implicit, la risipa de energie și cheltuieli mai mari. Casele neizolate sau cu izolații ineficiente pot mări valoarea facturilor cu 10-15% sau chiar mai mult. 

O bună izolație termică va acționa ca o barieră în calea transferului de căldură, care fie nu va mai avea loc, fie este drastic diminuat. Acest lucru conduce la scăderea consumului de energie și la ținerea sub control a costurilor pentru încălzire. 

O altă modalitate pe care ți-o punem la dispoziție pentru administrarea consumului de energie este și posibilitatea de citire și transmitere periodică a indexului la electricitate si gaze naturale, în perioadele dedicate. Este un serviciu gratuit, iar facturile vor reflecta consumul real.

Conform Energy Policy Group, partenerul de conținut al acestui articol, principalele surse de pierdere a căldurii într-o locuință sunt pereții (35%), pod și acoperiș (25%), ferestre și uși (25%) și pardoseală (15%).

  • Pereții sunt responsabili pentru o treime din pierderile de căldură dintr-o clădire. Ei au contact cu exteriorul și sunt conductori termici, deci, transferă căldura din interior către exterior. O cale de a reduce pierderile de căldură este anveloparea lor, care se poate reflecta în economii de până la 40% la costul facturii.
  • Podul și acoperișul sunt, de asemenea, responsabile pentru pierderea căldurii interioare – 25%. Fisurile din acoperiș, ventilația defectuoasă și punțile termice ale podului fără izolație termică amplifică transferul de căldură către exterior.
  • Pardoseala este o zonă a casei slab izolată. Pereții fundației și placa de ciment de sub podea au capacități inferioare de izolație, iar pierderile de căldură din această zonă sunt de aproximativ 15%.
  • Ferestrele și ușile sunt locurile prin care se poate pierde circa 25% din căldura din interior, în funcție de starea glafurilor, a pragurilor și a tencuielii, de tipul tâmplăriei și al geamului. Spre exemplu, prin geamurile simple, pierderile de energie sunt de patru ori mai mari decât în cazul unor geamuri termopan.

Izolația termică: impact și parametri de măsurare a performanței 

Există mai multe tipuri de materiale izolatoare care au un impact diferit asupra transferurilor de căldură. Cum le alegi, deci, pe cele care sunt într-adevăr eficiente și care te pot ajuta să economisești energie și să ții valoarea facturii sub control? 

Dacă nu ai primit încă factura de gaze naturale sau electricitate și vrei să știi cât trebuie să plătești, descoperă Copia Facturii, un serviciu nou, inovator și 100% gratuit. Vei avea toate datele mereu la îndemână și poți achita factura online în condiții de maximă siguranță.

Pentru a putea face o comparație avizată și corectă între materialele termoizolante, trebuie să cunoaștem principalii parametri care sunt folosiți pentru măsurarea eficienței și calității materialelor izolatoare. Aceștia sunt: 

  • coeficientul de conductivitate termică, notat cu simbolul grecesc lambda (λ);
  • rezistența termică (R);
  • coeficientul de transfer de căldură (U).

Coeficientul de conductivitate termică (λ)

Este parametrul care ar trebui să te intereseze cel mai mult și care apare pe toate etichetele materialelor termoizolante. Conform definiției, el măsoară cantitatea de căldură – măsurată în wați (W) – care trece printr-un element cu grosimea de un metru (m), la o diferență de temperatură de un grad Kelvin (K). Unitatea de măsură pentru acest coeficient este W/m²K.

Așadar, cu cât un material are coeficientul de conductivitate termică mai mare, pierde energia termică mai mult și mai repede, fiind un bun conducător de căldură. Pentru o izolație termică eficientă energetic, este necesară folosirea materialelor care să aibă parametrul λ cât mai mic.

Rezistența termică (R)

Aceasta reprezintă valoarea inversă a coeficientului de conductivitate termică și este direct proporțională cu grosimea materialului. Rezistența termică este rezistența la căldură dezvoltată de un element omogen pe o suprafață de 1 m², la o diferență de temperatură de 1 grad Kelvin (R=d/λ) și se măsoară în m²K/W. Așadar, cu cât valoarea rezistenței termice este mai mare, cu atât materialul folosit pentru o izolație termică este mai bun.

Coeficientul de transfer de căldură (U)

Valoarea sa măsoară cantitatea de căldură care trece într-o secundă printr-un element omogen cu suprafața de 1 m², la o diferență de temperatură de 1 grad Kelvin și se măsoară în W/(m²K). Cele mai bune materiale pentru izolații termice vor avea valoarea U cât mai mică.

Izolații termice: greșeli de evitat

Piața materialelor de construcții este extrem de ofertantă, iar gama largă de materiale pentru izolație termică se adresează tuturor bugetelor și, mai ales, cerințelor specifice pe care le are fiecare proprietar de locuință. Deși, din dorința de a face economie, există tentația de a cumpăra cele mai ieftine materiale, această alegere, mai ales pe termen lung, se poate dovedi neinspirată. 

O izolare termică făcută corect, cu materialele potrivite, te poate scuti de problemele care apar în timp și de cheltuieli neprevăzute. Iată de ce este bine să cunoști și să eviți cele mai frecvente greșeli care se pot face în timpul lucrărilor de izolare termică.

  • Evită să cumperi materiale de calitate redusă, cu eficiență scăzută și nepotrivite necesităților casei. Este indicat să apelezi la sfatul unui specialist de încredere și să folosești materialele recomandate de el. Etapa de izolare termică a locuinței este una deosebit de importantă. Făcută ca la carte, își va dovedi eficiența în timp, fără a mai fi nevoie de reparații costisitoare sau chiar de înlocuirea ei.
  • Folosește tipul de polistiren potrivit nevoilor tale. Este unul dintre materialele cel mai des folosite pentru lucrările de izolații, fie ele interioare sau exterioare, iar cea mai frecventă greșeală este utilizarea lui inadecvată.
  • Acordă atenție montajului. Una dintre cele mai frecvente greșeli care se fac în timpul lucrărilor de izolare termică este instalarea unui număr prea mic de ancore pe metru pătrat, ceea ce poate duce, în timp, la căderea termoizolației.
  • De asemenea, sunt dese cazurile în care, pentru scăderea costurilor, se folosesc adezivi pentru gresie și faianță, total improprii montajului unei izolații termice, în locul celor special destinați acestei operațiuni.

Materiale folosite pentru izolația termică – sfaturi utile

Magazinele de profil acoperă toate cerințele de materiale pentru orice izolație termică. Îți prezentăm în continuare sfaturile și recomandările profesioniștilor în domeniu, cu ajutorul cărora vei putea fi smart pe energie, fără restricții care să scadă calitatea vieții.

Pentru că serviciile noastre sunt gândite pentru confortul tău de zi cu zi, instalează-ți aplicatia myPPC de pe AppStore, Huawei AppGallery sau Google Play Store, prin care îți administrezi cu ușurință contractele de energie electrică sau gaze naturale, soliciți ajutorul în orice problemă, de pe telefonul mobil.

Polistirenul

Extrudat sau expandat, pentru exterior sau interior, polistirenul este unul dintre cele mai utilizate materiale de izolație termică, mai ales datorită costului redus. Plăcile pot fi, însă, dificil de montat, astfel încât să nu creeze punți termice prin care se pierde căldura. Dacă, totuși, acest lucru se întâmplă, se poate aplica o folie de aluminiu ca strat intermediar interior.

Vata minerală

Are un coeficient λ de conductivitate termică de 0,04 W/mK și se folosește ca material de izolație termică pentru pereți, dar și pentru acoperișuri, plafoane, pardoseli sau mansarde.

Polistirenul expandat sau extrudat

Are pierderi de căldură de 36 de ori mai mici decât betonul, un coeficient de conductivitate termică de 0,04 W/mK și este folosit pentru anveloparea exterioară a pereților și izolația pardoselilor.

Spuma poliuretanică

Se folosește pentru izolația pardoselilor și are un coeficient de conductivitate termică de 0,02 W/mK.

Cum alegem materialele pentru izolația termică?

Atunci când alegi materialele pentru izolație termică, trebuie să ai în vedere câteva elemente care te pot ajuta să le selectezi pe cele mai potrivite pentru locuința ta.

  • În funcție de zona casei pe care vrei s-o izolezi – pardoseală, acoperiș sau pereți -, materialele diferă, iar cerințele sunt diferite. Același lucru este valabil și în cazul izolației exterioare și a celei interioare.
  • Materialul din care este construită suprafața de izolat este extrem de important. Izolațiile care pot fi aplicate pe lemn nu se pot fixa pe un perete de cărămidă.
  • Este indicat să verifici caracteristicile, performanțele și documentația tehnică a materialelor de izolație termică pe care le alegi, ca să faci o alegere în cunoștință de cauză.
  • Este bine să evaluezi și impactul pe termen lung asupra mediului, pe care îl va avea o izolație termică, precum și proprietățile ecologice ale materialului.

Materialele potrivite pentru izolația termică a locuinței tale îți pot oferi confortul termic de care ai nevoie. Dacă dorești, însă, să fii smart pe energie cu adevărat, ar trebui să te gândești la posibilitatea de a deveni prosumator.

Tipuri de izolații termice

Izolația termică a podului și acoperișului

Materialele cele mai eficiente folosite la izolarea podului sunt vata bazaltică sau de sticlă. În funcție de tipul de acoperiș, fie trebuie pus un strat termoizolant cu coeficient de conductivitate cât mai mic, fie se suprapun două straturi de vată minerală, astfel încât să se obțină o izolație de până la 30 cm grosime.

Izolația termică a pereților

Pereții reprezintă suprafața cea mai expusă exteriorului. Izolația pereților exteriori cu materiale ca vata minerală bazaltică, vata minerală de sticlă, polistiren expandat sau extrudat este cea mai bună cale de a reduce pierderile de căldură. 

Izolația termică a pardoselii

Pentru a împiedica pierderile de căldură prin pardoseală și pătrunderea frigului din subsolul imobilului, podeaua poate fi izolată cu panouri de polistiren extrudat de cel puțin 5 cm, cu spumă poliuretanică, șapă izolantă cu bile de polistiren sau cu panouri de lemn și vată minerală. O altă soluție care nu implică o investiție de anvergură este acoperirea unei suprafețe extinse a pardoselii cu un covor gros.

Izolația termică a ferestrelor și ușilor

Spre deosebire de geamurile simple, care au un coeficient de transfer de căldură de 5,7 W/m²K, ferestrele din PVC cu geamuri termopan, cu trei foi de sticlă, reduc pierderile de căldură cu 70%, având un coeficient U de doar 1,4 W/m²K. Alte soluții de izolare a ferestrelor și ușilor presupun aplicarea sau schimbarea chederelor și garniturilor de etanșare a ferestrelor, punerea de perne cilindrice, anti-curent, la uși și geamuri, folosirea unor perdele mai groase sau storurilor și obloanelor exterioare etc.

Izolara termică a locuinței este o metodă sigură și eficientă de a folosi energia în mod inteligent și de a deveni consumator smart. Economia de energie înseamnă responsabilitate pentru un viitor sustenabil, grijă față de mediul înconjurător și siguranța unui viitor mai bun pentru generațiile care vor urma. 

Acest articol a fost realizat în parteneriat cu Energy Policy Group (EPG). EPG este un think-tank independent și non-profit, specializat în politici de energie și climă, analiză de piață și strategie energetică, fondat în 2014. EPG desfășoară o susținută activitate de cercetare în domeniul politicilor energetice, iar eficiența energetică este un domeniu central de competență al EPG. Energy Policy Group este colaboratorul nostru extern, pentru a certifica datele-cheie legate de formule pe baza cărora se calculează diferite metode de eficiență energetică.