Eficientizarea consumului de apă și energie din baie contribuie, în egală măsură, la crearea unui comportament smart pe energie. Ce trebuie să știi este că economisirea lor nu înseamnă diminuarea confortului atunci când faci duș sau când te răsfeți cu ritualul de îngrijire sau de beauty.
Există mai multe modalități prin care îți poți asigura un consum inteligent de resurse, iar în articolul de mai jos, realizat în parteneriat cu Energy Policy Group (EPG), îți prezentăm câteva dintre ele. Printr-un efort minim, le poți pune în aplicare.
EPG este un think-tank independent și non-profit, specializat în politici de energie și climă, analiză de piață și strategie energetică, fondat în 2014. EPG desfășoară o susținută activitate de cercetare în domeniul politicilor energetice, iar eficiența energetică este un domeniu central de competență al EPG. Energy Policy Group este colaboratorul extern al Enel, pentru a certifica datele cheie legate de formule pe baza cărora Enel calculează diferite metode de eficiență energetică.
Cum economisești apa și energia atunci când faci baie sau duș
După o zi solicitantă și stresantă, una dintre cele mai eficiente, dar și la îndemână metode de relaxare este o cadă plină cu apă, spumă, uleiuri aromatice, sau un duș fierbinte de minimum 20 de minute. Aceste obiceiuri înseamnă, însă, un consum destul de mare de energie electrică și apă.
Potrivit EPG, există din ce în ce mai multe sisteme și accesorii care pot contribui la reducerea consumului de apă și energie în baie: de la dușuri economice, care asigură consumul optim prin simpla alegere a unui tip de jet, până la robineți cu senzori de mișcare, care reglează nivelul și presiunea apei utilizate. Însă, în cazul în care instalarea unor astfel de sisteme nu este o opțiune pe care să o poți aplica în următoarea perioadă, există și alte modalități practice de a economisi apă și energie în baie. Iată patru idei cu care poți începe:
- Redu timpul petrecut la baie sau duș. Poate nu îți dai seama, dar reducerea timpului diminuează foarte mult consumul. În funcție de capătul de duș folosit și de presiunea apei, consumul este între 7l și 25l pe minut.
- Folosește apa la o temperatură mai scăzută când faci duș. Apa nu trebuie să fie fierbinte, pentru că nu aduce mai multă relaxare. Din contră, pentru a te simți bine, temperatura ideală a apei este de 37-38 grade Celsius.
- Presiunea apei poate fi, de asemenea, redusă. O mare parte din apa care este folosită atunci când te speli se irosește din cauza debitului prea mare.
- Optează cât mai mult pentru duș în loc de o baie în cadă și folosește cada doar ca pe un ritual. În acest mod ești cu un pas mai aproape de un consum eficient și de transformarea casei tale într-una smart.
👉 O casă inteligentă pornește și de la accesoriile smart care fac totul mai simplu și ușor de urmărit. Dacă și tu dorești să îți transformi locuința într-una eficientă energetic și inteligentă, atunci becurile si prizele inteligente nu trebuie să lipsească din ea.
Cum poți evita irosirea apei din baie
Mai există câteva trucuri prin care poți evita irosirea apei din baie, pe lângă cele legate de temperatură sau presiune. Printre ele se numără și folosirea ei, în contexte favorabile pentru treburile casnice, în urma unor obiceiuri pe care nu le conștientizezi, dar care duc în final la risipa apei.
- Probabil ai observat că, atunci când vrei să faci duș, durează câteva minute până când apa se încălzește și curge la temperatura dorită de tine. Pentru a nu o risipi, poți folosi această apă în alt scop, decât pentru duș. Ai o găleată pe care o ții în debara și ai uitat de ea? Atunci folosește-o pentru a colecta această apă. Astfel, cu apa pe care o iroseai înainte, poți uda florile sau să speli podelele/parchetul.
- Când te speli pe dinți sau pe mâini, nu lăsa apa să curgă. Folosește-o doar în momentul în care ai nevoie să te clătești.
- Pentru tragerea apei de la toaletă, folosește-te de butonul care utilizează doar jumătate din rezervorul de apă al WC-ului.
Ce obiecte sanitare poți înlocui, pentru a consuma apa într-un mod SMART
Te-ai gândit de ceva vreme să îți schimbi obiectele sanitare din baie? Să știi că, odată înlocuite, nu doar că vor schimba întreg ambientul din baie, dar vor contribui și la un consum SMART al apei. Iată două exemple, potrivit experților ENEL și EPG:
- Dacă para de duș este veche sau are orificii prea mari, este timpul să o schimbi. De ce? Modelele cu orificii prea mari nu au presiunea potrivită, ceea ce va face să deschizi robinetul de apă la maximum și, astfel, consumi o cantitate mai mare decât este nevoie.
- Este timpul să înlocuiești robinetele sau țevile care prezintă fisuri, pentru a evita pierderile de apă. Știai că orice robinet care este stricat sau are fisuri consumă, în medie, circa 17 litri de apă în 24 de ore?
👉 Serviciile Enel au fost gândite pentru a-ți îmbunătăți confortul și a te ajuta să fii smart în relația cu energia electrică. Instalează-ți aplicatia MyEnel de pe AppStore, Huawei AppGallery sau Google Play Store pentru a administra cu ușurință contractele de energie electrică sau gaze naturale. Totodată, poți solicita ajutorul în orice problemă și descoperi întreaga lume Enel de pe telefonul mobil.
Cum reduci consumul de energie electrică în baie
Dacă până acum am vorbit despre importanța economisirii apei, acum trecem la energia electrică din baie. Nu trebuie să ai lumânări parfumate așezate pe marginea căzii sau la duș în încercarea de a diminua consumul de energie electrică. Tot prin metode SMART poți să ajungi la un consum redus, dar fără a diminua confortul.
- Evită, pe cât posibil, folosirea ventilatorului în aerisirea băii. Cea mai bună metodă pentru aerisire este deschiderea ușii, după duș.
- Singurul loc unde ai nevoie de o lumină mai puternică este în zona oglinzii. Soluția? Asigură-te că doar în acel loc este o lumină foarte bună și puternică.
Pont: Folosirea becurilor LED te ajută, de asemenea, să economisești energie, pentru că au un randament foarte bun, consumă de aproximativ șase ori mai puțină energie electrică decât un bec incandescent, dar sunt și o alternativă ecologică la celelalte tipuri de becuri, potrivit Enel și EPG.
👉 Dacă dorești un consum inteligent al energiei electrice în baie, dar și în restul încăperilor din casa ta, atunci alege becuri LED. Descoperă mai multe avantaje pentru consumul si alegerea becurilor LED și Fii Smart Pe Energie în orice context.
De ce Enel poate fi un partener de nădejde în procesul de eficientizare a consumului de apă și energie
Economisirea consumului de apă și energie nu înseamnă diminuarea confortului, ci un mod de a trăi SMART.
Mai mult, la baza acestor decizii stau următoarele valori:
- responsabilitate față de oameni;
- proactivitate pentru întâmpinarea oricărei provocări;
- inovații pentru noi utilizări ale energiei;
- valorificarea fiecărui succes și a fiecărui eșec;
- oferirea unui sentiment de încredere atât clienților, cât și partenerilor;
- noi tehnologii care ajută un consum responsabil de energie;
- implementarea unor mecanisme pentru îmbunătățirea vieții oamenilor.
Cum îți este aproape Enel:
- Grupul Enel are 3 milioane de clienți în România, prin rețeaua de furnizare și cea de distribuție. De asemenea, Enel Green Power operează centrale de producție a energiei din surse regenerabile;
- Enel este alături de clienți, prin oferirea de sfaturi și recomandări practice pentru reducerea consumului de energie electrică. Un consum mai redus de energie nu este o cerință Enel, ci o recomandare la nivelul Uniunii Europene, în toate țările existând campanii de educare;
- Enel este prezent la nivel global, iar misiunea sa este să conecteze un număr cât mai mare de oameni la energie sigură și durabilă;
- Enel este deschis la noi tehnologii. Implementarea și dezvoltarea de noi tehnologii permit o distribuire a energiei electrice în mod durabil. Mai mult, Enel pune accent pe rețele smart și surse regenerabile;
- Enel investește și dezvoltă modalități inovatoare pentru gestionarea energiei la nivel de consumator. Adaptează serviciile la nevoile reale ale oamenilor, pentru a-i ajuta să consume responsabil energia electrică. De asemenea, promovează digitalizarea și folosirea contoarelor inteligente;
- Enel dezvoltă servicii pentru a se adapta rapid provocărilor globale, în centru fiind mobilitatea electrică și conectivitatea;
- Enel este deschis la parteneriate în domeniile cercetării, tehnologiei și dezvoltării de produse.
Stă în puterea ta să faci alegeri SMART și să obții un consum eficient de energie și apă în baie și nu numai. Prin adoptarea unor trucuri simple și la îndemâna ta, așa cum sunt și cele de mai sus, poți obține un consum sustenabil, cu efort minim.
Sursa foto: Shutterstock.com