Idei pentru acasă

Echilibrarea hidraulică a caloriferelor

Echilibrarea hidraulică a caloriferelor este necesară pentru a asigura un consum optim și eficient de energie.

Echilibrarea hidraulică a caloriferelor

Pentru a oferi informații concrete și clare, acest articol este realizat în parteneriat cu Energy Policy Group (EPG). EPG este un think-tank independent și non-profit, specializat în politici de energie și climă, analiză de piață și strategie energetică, fondat în 2014. EPG desfășoară o susținută activitate de cercetare în domeniul politicilor energetice, iar eficiența energetică este un domeniu central de competență al EPG. Energy Policy Group este colaboratorul nostru extern, pentru a certifica datele cheie legate de formule pe baza cărora calculăm diferite metode de eficiență energetică. 

Când este necesară echilibrarea hidraulică a caloriferelor

Există două cauze principale care determină necesitatea echilibrării hidraulice a caloriferelor. Astfel, caloriferele nu sunt echilibrate hidraulic, cel mai adesea, pentru că:

1. au aer – deci necesită aerisire;

2. sunt greșit dimensionate (prea mici sau prea mari).

Echilibrarea hidraulică a caloriferelor: beneficii

Echilibrarea caloriferelor aduce două mari beneficii pentru un proprietar de locuință. Iată care sunt acestea, potrivit EPG:

Un randament optim al centralei termice

Echilibrarea caloriferelor, atunci când este cazul, asigură un randament optim al centralei termice.

De exemplu, dacă vrei să ai în casă o temperatură de 20°C, ai nevoie și de echilibrarea hidraulică a caloriferelor, ca să te asiguri că aceste 20°C sunt transferate sub formă de căldură din apa de tur în mediul ambiant. 

Într-un sistem de încălzire perfect echilibrat, temperatura măsurată la capătul de intrare în calorifer (de pildă, 65°C) este cu 20°C mai mare decât cea măsurată la capătul de ieșire (45°C, în exemplul dat). Cu cât transferul termic deviază mai mult de la valoarea de 20°C, cu atât mai mari sunt pierderile de energie.

Funcționarea corectă a robineților termostatici de calorifer

Un element util pentru eficientizarea funcționării centralei termice de apartament îl reprezintă robineții de calorifer termostatici, care asigură un reglaj local de temperatură, în camera în care este instalat caloriferul. Astfel, ei permit ca încăperile dintr-o locuință să fie reglate la temperaturi diferite, în funcție de nevoi. 

Un robinet termostatic detectează temperatura din cameră și reglează în consecință debitul de apă fierbinte care intră în calorifer. Dar, pentru buna lor funcționare, caloriferele trebuie să fie corect echilibrate hidraulic. 

Economisește timp și protejează mediul înconjurător, alegând factura prin e-mail. Vei avea acces oricând la arhiva facturilor tale și astfel poți analiza și lua măsuri smart de economisire a consumului de energie electrică.

Cum se realizează echilibrarea corectă a instalației de încălzire

Echilibrarea corectă a instalației de încălzire este o operațiune pe care o face un specialist și presupune, în mare, pași precum: calculul dimensiunilor încăperilor, al suprafețelor pereților și al ferestrelor, dar și al distanțelor dintre caloriferele individuale și sursa de încălzire.

Utilizând aceste calcule, se reglează robineții de retur montați pe fiecare calorifer, obținând astfel o distribuție echilibrată a debitului de agent termic și implicit a puterii de încălzire. 

Pentru a obține debitul corect în calorifer, este nevoie de un debit corespunzător în tot sistemul de încălzire prin reglarea debitului pompei. Așadar, este cu atât mai important să apelezi la un specialist pentru echilibrarea corectă a instalației de încălzire. 

Fii SMART pe economisire și aplică cele 4 principii pentru un consum eficient.

Alte aspecte tehnice pentru un randament optim al centralelor de apartament

Potrivit EPG, pentru un randament optim al centralelor de apartament, pe lângă echilibrarea hidraulică a caloriferelor, este nevoie să ții cont și de alte aspecte tehnice, cum sunt cele de mai jos.

Dimensionarea corectă a centralei și a caloriferelor

Pentru a oferi informații cât mai concret, luăm exemplul centralelor termice pe gaz cu condensare. 

Potrivit unui studiu realizat de Carbon Tracker, în Marea Britanie, și citat de EPG,  un număr mare de centrale termice de apartament sunt supradimensionate în raport cu dimensiunile și necesarul de căldură al locuinței. Necesarul mediu de căldură la vârf (peak load) în UK este de circa 6 kW, dar capacitatea tipică a centralelor noi este de 10-30 kW. Problema este că centralele supradimensionate duc la pierderi inutile de energie, prin valuri excesive de căldură, care duc la pornirea și oprirea repetată a centralei. 

Când centrala pornește, ajunge în mod automat să funcționeze până la 70% din capacitatea maximă. Pentru o centrală de 21 kW, obișnuită în multe locuințe, aceasta înseamnă circa 15 kW. Dar pentru că doar 6 kW sunt necesari într-o zi rece, centrala va continua să supraîncălzească caloriferele. Astfel, temperatura apei de retur rămâne prea ridicată, iar  centrala nu va intra în modul de condensare. 

O soluție ar fi ca centrala să fie setată pe capacitate mai mică de funcționare, cât să acopere necesarul maxim de căldură al locuinței, însă acest lucru nu este posibil pentru centralele mult supradimensionate, care au putere termică minimă de aproximativ 8-12 kW.

Sistemele moderne de control

Centralele termice sunt declanșate de termostate care le pornesc atunci când temperatura din cameră scade sub o valoare prestabilită, respectiv le opresc atunci când temperatura respectivă este atinsă. Totuși, și după oprirea centralei, caloriferele fierbinți vor continua să încălzească locuința, ceea ce înseamnă pierdere inutilă de energie. 

Sistemele mai moderne de control reduc capacitatea la care funcționează centrala înainte de atingerea nivelului setat de temperatură – așa-numite controlere de temperatură cu vreme compensată. Însă, majoritatea centralelor de apartament nu dispun de astfel de sisteme. 

Toate aceste elemente tehnice subliniază importanța calificării instalatorilor în ceea ce privește corecta dimensionare a centralei și a caloriferelor, precum și a setărilor corecte ale centralei și a echilibrării hidraulice a sistemului de încălzire. Altfel, elementele de automatizare nu vor duce la economisirea scontată de energie.

Te încurajăm să consumi responsabil și să iei decizii responsabile în ceea ce privește consumul de energie, alegând în același timp parteneriatul cu noi.

Fii smart pe energie alături de noi, partenerul de încredere pentru milioane de clienți din țară.

Serviciile noastre sunt gândite pentru confortul tău de zi cu zi, astfel că ai posibilitatea de a-ți instala aplicatia myPPC de pe AppStore, Huawei AppGallery sau Google Play Store. În acest mod, poți să îți administrezi cu ușurință contractele de energie electrică sau gaze naturale, soliciți ajutorul în orice problemă, direct de pe telefonul mobil.

Concluzionând, echilibrarea hidraulică a caloriferelor de către un specialist, utilizarea centralei termice potrivite și un parteneriat de încredere cu noi sunt câțiva factori care contribuie la un consum smart de energie și care te ajută în același timp să îți menții calitatea vieții.