Casa ta poate deveni eficientă din punct de vedere energetic, adică un spațiu în care te bucuri de tot confortul, având în același timp un consum responsabil de energie. Află cum poți să Fii smart pe energie și să crești eficiența energetică a casei, într-un mod rapid. 

Articolul este realizat în parteneriat cu Energy Policy Group (EPG). EPG este un think-tank independent și non-profit, specializat în politici de energie și climă, analiză de piață și strategie energetică, fondat în 2014. EPG desfășoară o susținută activitate de cercetare în domeniul politicilor energetice, iar eficiența energetică este un domeniu central de competență al EPG. Energy Policy Group este colaboratorul extern al Enel, pentru a certifica datele cheie legate de formule pe baza cărora Enel calculează diferite metode de eficiență energetică. 

5 soluții smart pentru a crește eficiența energetică a casei rapid

Luăm exemplul familiei Iordache. Iuliana și Adrian locuiesc împreună cu fetița lor de 4 ani. Tânăra familie este în permanentă căutare de soluții inovatoare pentru a crește eficiența energetică a casei. În ultima perioadă, s-au informat mai mult despre ce înseamnă un consum responsabil de energie, despre case energetice și despre cum tehnologia îi va ajuta să economisească fără a renunța la confortul de zi cu zi. Ei sunt conștienți de faptul că „trebuie să cheltuiești bani pentru a economisi bani” și astfel sunt dispuși să implementeze diverse trucuri ce îi vor ajuta să consume energie smart. 

Iată care sunt 5 soluții smart pe care tânăra familie le poate adopta, așa cum poți face și tu pentru locuința ta, ca să Fii smart pe energie.  

Izolația: primul pas spre clădiri eficiente energetic

Știai că unul dintre cele mai importante aspecte ale unor clădiri eficiente energetic este izolația? Aceasta este una dintre cele mai eficiente și utilizate modalități prin care poți reduce consumul de energie și, totodată, să transformi casa într-un loc mai cald și mai confortabil. 

Concret, o locuință slab izolată pierde căldură din interior astfel: 

 • 35% prin pereți;

 • 25% prin acoperiș;

 • 15% prin podea;

 • 25% prin uși și ferestre.  

Toate aceste pierderi se traduc prin risipă de energie și facturi mai mari cu 10-15% sau chiar mai mult. 

👉 Intră pe blogul Enel și află mai multe informații despre cum să economisești inteligent cu ajutorul izolatiei termice.  

Ferestre eficiente pentru case energetice 

Conform EPG, printr-o fereastră clasică (are o singură foaie de sticlă), se pierdere de 4 ori mai multă energie, comparativ cu un geam termopan. Astfel, cea mai mare eficiență termică este obținută prin montarea ferestrelor din PVC cu geam termopan (trei foi de sticlă) care reduc pierderile de căldură cu 70%. 

Pentru o eficiență termică excelentă, în case eficiente energetic se recomandă etanșarea și montajul corect al ferestrelor și al ușilor. De aceea, este important să apelezi la specialiști în domeniu, care pot face lucrări de calitate și durabile. 

Alte soluții de izolare, ce au un rol important în eficiența energetică, presupun: 

 • aplicarea sau schimbarea chederelor și garniturilor de etanșare ale ferestrelor;

 • montarea unor perne cilindrice, anti-curent la uși și geamuri;

 • utilizarea unor perdele mai groase; 

 • montarea de storuri sau obloane exterioare. 

Tips & tricks: 

Vara, acoperă ferestrele cu draperii pentru a menține o temperatură scăzută, iar iarna lasă ferestrele libere pentru ca soarele să încălzească locuința. 

Cum arată un sistem de încălzire pentru case energetice?

Dacă îți dorești o casă eficientă din punct de vedere energetic, un termostat inteligent este una dintre cele mai bune soluții. Acesta permite controlul ușor al temperaturii din casă, având în vedere că pornește și se oprește automat când temperatura setată scade sau este depășită. 

În acest mod, se menține o temperatură optimă în locuință și poți consuma inteligent energie. Centrala nu va funcționa continuu, ci doar când este necesar. Recomandarea EPG, pentru a consuma responsabil energie, este să setezi termostatul la o temperatură mai mică pe timpul nopții sau când nu este nimeni acasă. Astfel vei economisi aproape 30% cu energia. 

Poți să Fii smart pe energie și dacă o dată pe an, înainte de sezonul rece, cureți și aerisești caloriferele. De asemenea, este foarte important să nu acoperi caloriferele cu haine și nici să poziționezi mobilă în fața lor. Urmând aceste sfaturi simple, poți economisi aproape 20% din energia consumată în mod normal. 

O altă soluție pentru a face economie smart este să înlocuiești capetele termostatice cu unele moderne, care asigură o economie de energie de până la 25%. 

Becurile ideale pentru case cu consum redus de energie

Știai că un bec incandescent consumă de aproximativ șase ori mai multă energie electrică decât un bec LED? Luând în considerare această comparație, pentru a face economie la energie pentru iluminat, cu până la 80%, înlocuiește toate becurile din locuință cu becuri LED. În afară de schimbarea becurilor, pentru case energetice, mai poți lua în considerare și aceste soluții: 

 • instalarea de întrerupătoare care permit reglarea intensității luminii;

 • înlocuirea lămpilor cu multe ramificații cu unele simple și practice, cu un bec sau două, care acoperă strict necesitățile;

 • folosirea lămpilor detașabile pentru zonele de lectură sau lucru; nu este necesar să fie iluminată toată încăperea;

 • stingerea becurilor la părăsirea încăperii, chiar și pentru câteva minute.

👉 Înlocuirea becurilor din casă cu unele LED reprezintă primul pas spre un consum responsabil de energie din case energetice. Al doilea este monitorizarea consumului lunar de energie și luarea deciziilor de economisire pe baza acestuia. Dacă ai instalată aplicația MyEnel, activează push notification pentru a afla când este perioada de transmitere a indexului. 

Electrocasnice și electronice pentru case energetice 

Când vine vorba despre case cu consum redus de energie, un alt pas important ce poate fi făcut este înlocuirea aparatelor electrocasnice vechi sau care nu aparțin unei clase energetice eficiente. Astfel, dacă toate electrocasnicele din locuința ta vor fi încadrate în clasa energetică A, consumul de energie poate fi diminuat cu până la 40-50%. 

Este bine să știi că foarte mult contează și modul în care electrocasnicele sunt utilizate. De exemplu, poți reduce consumul lunar de energie cu până la 10% dacă scoți din priză încărcătoarele dispozitivelor cu baterii și electrocasnicele când nu le folosești. 

Crește eficiența energetică a casei alături de Enel 

Enel te sprijină în demersul de a-ți transforma casa într-o locuință cu o eficiență energetică ridicată și să Fii smart pe energie. Pune în practică soluțiile pe care ți le-am prezentat și alege Enel, partenerul tău de încredere pentru furnizarea energiei electrice. 

Valorile Enel pentru susținerea consumatorilor: 

 • implementarea de mecanisme ce îmbunătățesc calitatea vieții;

 • responsabilitate față de oameni;

 • inovații pentru a utiliza energia în moduri noi și eficiente;

 • întâmpinarea oricărei provocări cu proactivitate;

 • dezvoltarea și implementarea unor tehnologii care susțin un consum responsabil de energie;

 • valorificarea atât a succesului, cât și a eșecului; 

 • oferirea unui sentiment de încredere clienților și partenerilor.

Ce avantaje ai dacă alegi Enel? 

Enel este partener de încredere pentru milioane de clienți din România care au case energetice sau care urmează să le transforme. Și tu poți să Fii smart pe energie alături de Enel, iar avantajele parteneriatului sunt: 

 • acoperire globală, având în vedere că una dintre misiunile Grupului Enel este să conecteze cât mai mulți oameni la energie sigură și durabilă; 

 • Enel susține un consum responsabil de energie, prin oferirea unor sfaturi și trucuri ușor de implementat, dar cu un impact major;  

 • deschidere spre noi tehnologii menite să genereze și să distribuie energia în mod durabil;  

 • noi modalități de gestionare a energiei pentru clienți;  

 • capacitatea de a preîntâmpina provocările globale actuale prin dezvoltarea celor mai bune servicii care utilizează energie durabilă.

👉 Toate serviciile Enel sunt concepute pentru confortul tău de zi cu zi, așa că, instalează-ți aplicatia MyEnel de pe AppStore, Huawei App Gallery sau Google Play Store, pentru a-ți administra mai ușor contractele de energie electrică sau gaze naturale. Poți solicita ajutorul pentru orice situație și poți descoperi întreaga lume Enel direct de pe telefonul mobil.

Stă în puterea ta să faci schimbări și să îți creezi obiceiuri de consum responsabil al energiei electrice și nu numai. Așadar, dacă vrei să crești rapid eficiența energetică a locuinței tale, alege un partener de încredere precum Enel și pune în aplicare metodele smart pe care ți le-am prezentat.

 

Sursa foto: Shutterstock 

Bine ai venit!

Selectează și continuă navigarea pe site către informațiile de care ai nevoie: