Berzele au acum adrese oficiale prin aplicația de smartphone Uite Barza!

Recensământul berzelor este un proiect de citizen science implementat în premieră la nivel național care se bazează pe contribuția tuturor celor care vor să ajute la protejarea acestei specii atât de populare pe drumurile țării noastre.

Barza albă este o specie ocrotită prin lege, iar primul pas pentru protejarea ei este de a culege cât mai multe informații despre aceasta.

Societatea Ornitologică Română (SOR), cu sprijinul Enel, a găsit o soluție simplă și eficientă pentru a aduna aceste date: a dezvoltat prima aplicație de smarphone din Europa care permite celor care trec pe lângă un cuib de berze să ia parte la proiectul pilot de numărare a berzelor. Este nevoie doar să facă o poză și să salveze coordonatele cuibului.

Aplicația a fost lansată oficial pe 6 iulie, ocazie cu care primul cuib de berze înregistrat cu ajutorul aplicației a primit și o adresă simbolică montată pe un stâlp de electricitate.

Implicarea noastră în proiect a venit în mod firesc și în acord cu principiile în care credem:

  • crearea de valoare în comun. Prin parteneriatul cu Enel, SOR colectează date riguroase privind cuibăritul berzei albe în România, atât prin implicarea specialiștilor Enel de pe teren, cât şi a publicului larg.
  • pentru Enel, proiectul este o oportunitate de a identifica zonele în care riscul de electrocutare a berzelor este mare, astfel încât să putem lua măsuri pentru protejarea păsărilor, dar şi a reţelelor electrice, prin montarea de suporturi pentru cuiburi sau de izolatoare de linii electrice. Aceste măsuri vizează şi confortul consumatorilor, prin reducerea avariilor şi a intreruperilor cauzate de prezența acestor păsări pe stâlpii de electricitate.

Utilizatorii au răspuns pozitiv invitației de ajuta  la protejarea berzelor albe, astfel că după doar trei săptămâni de la lansare, în aplicația Uite Barza! au fost introduse 2100 de cuiburi de către 450 de utilizatori, ceea ce a condus la identificarea a 700 de cuiburi noi față de recensământul din 2014.

Mai multe detalii despre proiect gaseți aici http://sor.ro/Uite-Barza, iar daca doriți să fiți constant informați cu privire la numărul de cuiburi identificate, puteți accesa pagina http://berzeleromaniei.sor.ro/

Bine ai venit!

Selectează și continuă navigarea pe site către informațiile de care ai nevoie: