Alege oferta potrivită: Clienți rezidențiali | Clienți business

Consumatorii de electricitate care până la sfârșitul anului trecut au avut tarif reglementat și nu au optat încă pentru o ofertă din piața liberă de electricitate sunt facturați, de la 1 ianuarie 2021, la preț de serviciu universal. 

Enel Energie și Enel Energie Muntenia le acordă clienților care au contracte de furnizare de electricitate la preț de serviciu universal o reducere comercială, valabilă până la data la care aceștia aleg o ofertă pe piața concurențială, dar nu mai târziu de 30 iunie 2021. 

În această pagină vei găsi o serie de răspunsuri la întrebări și mituri referitoare contractele de electricitate la preț de serviciu universal, precum și cele mai bune oferte de energie electrică, pentru semnarea unui contract nou, concurențial.

Întrebări frecvente

Prima pagină a facturii pe care o primești de la Enel Energie sau Enel Energie Muntenia te ajută să afli dacă ai sau nu un contract la preț de serviciu universal. Dacă în colțul din stânga, sus, nu scrie „Factură piață concurențială” (nu scrie nimic sau scrie orice altceva), înseamnă că ai un contract încheiat la preț de serviciu universal.

Dacă ai un contract pe piața de serviciu universal, poți alege una dintre cele patru variante de mai jos:

1. Accepți o ofertă de piață concurențială, din partea furnizorului actual

2. Îl schimbi cu un contract nou pe piața concurențială, încheiat cu un alt furnizor, licențiat de ANRE  

3. Păstrezi contractul de serviciu universal încheiat cu furnizorul tău de electricitate, la prețul din oferta de serviciu universal

4. Optezi pentru oferta de serviciu universal a altui furnizor

Pașii pentru schimbarea contractului de electricitate, dacă ești deja clientul Enel Energie sau Enel Energie Muntenia pe piața de serviciu universal și vrei să alegi o ofertă concurențială Enel, sunt:

1. Alegi oferta care corespunde cel mai bine nevoilor tale de consum dintre ofertele dedicate clienților

2. Începi procesul de contractare online a ofertei dorite

3. Pregătești câteva documente de care vei avea nevoie în procesul de contractare: cartea de identitate, actul privind dreptul de folosință al spațiului unde se află locul de consum și ultima factură de la furnizorul actual

4. Completezi informațiile pe care ți le solicităm în procesul de contractare

4. Primești pe e-mail documentele contractuale, conform ofertei solicitate

5. Semnezi online noile documente contractuale

Pașii pentru schimbarea contractului de energie electrică, dacă ești clientul altui furnizor pe piața de serviciu universal și vrei să devii clientul Enel Energie sau Enel Energie Muntenia pe piața liberă, sunt similari, indiferent de modalitatea aleasă – online, telefonic, direct în magazin sau prin intermediul agenților noștri din teren.

La Enel, schimbarea contractului de furnizare de energie electrică se poate face 100% online. Procesul de contractare online poate fi început pe www.enel.ro, accesând secțiunea Clienți Rezidențiali ori Clienți Business, din aplicația MyEnel sau direct pe https://contract.enel.ro.

Pașii pentru schimbarea contractului de electricitate, dacă ești clientul altui furnizor pe piața de serviciu universal și vrei să alegi o ofertă concurențială Enel, sunt:

1. Alegi oferta care corespunde cel mai bine nevoilor tale de consum dintre ofertele dedicate clienților

2. Începi procesul de contractare online a ofertei dorite

3. Pregătești câteva documente de care vei avea nevoie în procesul de contractare: cartea de identitate, actul privind dreptul de folosință al spațiului unde se află locul de consum și ultima factură de la furnizorul actual

4. Completezi informațiile pe care ți le solicităm în procesul de contractare

4. Primești pe e-mail documentele contractuale, conform ofertei solicitate

5. Semnezi online noile documente contractuale

Dacă vrei și alte informații despre modalitățile de contractare, folosește cu încredere contactele utile de pe www.enel.ro.

În structura prețului final de energie electrică pentru factura de serviciu universal intră aceleași componente ca în cazul prețului pentru piața concurențială, însă ele nu sunt evidențiate în mod distinct pe factură, acestea fiind detaliate în oferta de preț de serviciu universal. Factura de energie include mai multe componente, nu doar prețul de furnizare propriu-zis al energiei active facturate la prețul din oferta de serviciu universal. Celelalte componente incluse în prețul final din factură sunt cele aferente serviciilor de rețea prestate la tarifele reglementate de transport, sistem și distribuție (ele diferă în funcție de zona de rețea la care este racordat locul de consum și sunt reglementate de ANRE), contravaloarea certificatelor verzi, contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență, accize și TVA.

Enel Energie și Enel Energie Muntenia le acordă clienților care au contracte de furnizare de electricitate la preț de serviciu universal o reducere comercială, valabilă până la data la care aceștia aleg o ofertă pe piața concurențială, dar nu mai târziu de 30 iunie 2021.

 

Reducerea comercială se calculează ca diferență între oferta pentru serviciul universal aplicabilă în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2021 și oferta Enel cu valoarea cea mai mică, denumită Enel Simplu Anual, valabilă la 20 februarie 2021. De asemenea, reducerea comercială este afișată distinct pe a doua pagină a facturii de electricitate, în coloana „Denumire servicii facturate”, unde apare scris „Reducere comercială cf. Ord. ANRE nr.5/2021 factură curentă”.

 

Atât în în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2021, cât și ulterior, clienții pot decide dacă optează pentru una dintre ofertele disponibile pe piața liberă sau dacă rămân cu oferta de serviciu universal.

 

Până la finalul lunii iunie 2021 vei primi de la noi, odată cu factura, o informare privind eliminarea, de la 1 ianuarie 2021, a tarifelor reglementate de ANRE pentru furnizarea energiei electrice. În informarea respectivă găsești informații despre opțiunile disponibile pentru păstrarea sau schimbarea contractului de furnizare și despre comparatorul de oferte-tip de furnizare a energie electrice pus la dispoziție de ANRE. Informarea privind eliminarea, de la 1 ianuarie 2021, a tarifelor reglementate de ANRE pentru furnizarea electricității este însoțită și de un formular de selecție ofertă. Formularul de selecție ofertă include oferta concurențială cu valoarea cea mai mică (fără abonament), o ofertă concurențială alternativă și oferta de serviciu universal, toate aplicabile în primul semestru din 2021.

 

Astfel, ai posibilitatea să trimiți formularul completat, selectând una dintre ofertele primite. Transmiterea formularului de selecție ofertă completat și semnat către noi înseamnă că ești de acord să închei un nou contract de furnizare. Contractul intră în vigoare în 5 zile de la data primirii de către noi a formularului de ofertă completat și semnat de tine. Odată cu prima factură emisă conform noilor condiții contractuale, îți vom transmite o copie a contractului de furnizare a energiei electrice semnat.

În cazul în care nu alegi nicio ofertă prevăzută în formularul de selecție sau nu ne transmiți varianta pentru care optezi, ți se aplică oferta de serviciu universal și reducerea comercială (menționată în formularul de selecție ofertă), până la 30.06.2021.

Dacă ai un contract de furnizare la preț de serviciu universal, poți alege orice furnizor pentru semnarea unui contract pe piața liberă, în funcție de nevoile tale.

Mit sau realitate?

Alimentarea cu energie electrică a casei tale nu va fi afectată de păstrarea contractului reglementat la preț de serviciu universal. Distribuitorul de electricitate rămâne același și deservește aceeași zonă, așa că poți apela cu încredere la el de fiecare dată când vrei să semnalezi diverse situații legate de rețeaua de distribuție a electricității.

Nu este nevoie să faci niciun fel de lucrare/modificare la instalația electrică din casa ta, chiar dacă îți schimbi furnizorul de electricitate. 

Nu există plata unor penalități pentru alegerea cu întârziere a unei oferte de furnizare de pe piața concurențială de energie electrică. Toți consumatorii de energie pot să selecteze oricând doresc furnizorul și oferta potrivită. 

Dacă ești clientul Enel Energie sau Energie Muntenia, poți să apelezi la ajutorul nostru oricând ai nevoie de asistență sau informații, indiferent de tipul contractului de furnizare de electricitate. Ai la dispoziție mai multe modalități în care ne poți contacta. În plus, ne poți trimite oricând un mesaj privat în mesageria paginii de Facebook Enel România

Bine ai venit!

Selectează și continuă navigarea pe site către informațiile de care ai nevoie: