Liberalizarea pieței de energie electrică

Piața de furnizare a energiei electrice este complet liberalizată de la 1 ianuarie 2021, ceea ce înseamnă că prețul energiei electrice este stabilit pe criterii concurențiale.

Ce înseamnă liberalizarea pieței de energie electrică?

Piața de furnizare a energiei electrice este complet liberalizată de la 1 ianuarie 2021, ceea ce înseamnă că prețul energiei electrice este stabilit pe criterii concurențiale. Piața concurențială de energie electrică (numită și piață liberă de energie electrică) le oferă consumatorilor posibilitatea să-și aleagă furnizorul și oferta care răspund cel mai bine nevoilor lor, la un preț competitiv.

  1. Ce înseamnă dereglementarea pieței de energie electrică?
  2. Ești client pe piața liberă sau ai contract de serviciu universal?
  3. Știi ce opțiuni ai pentru contractul de energie electrică în vigoare?
  4. Ce tip de contracte au cei mai mulți clienți casnici pe piața liberă?
Ce înseamnă dereglementarea pieței de energie electrică?

Dereglementarea pieței ajută consumatorii să aibă acces la oferte concurențiale, transparente și personalizate în funcție de consum, cu avantaje diverse. De asemenea, consumatorii își pot alege liber orice furnizor de energie doresc, oriunde s-ar afla.

Companiile de furnizare de energie electrică ale grupului PPC în România acoperă nevoile consumatorilor de pe cuprinsul întregii țări, prin oferte competitive, care pot include și servicii dedicate, cum ar fi aplicația myPPC, plata online a facturii sau copia facturii, dar și alte servicii cu valoare adăugată, precum asistență la domiciliu.

Ești client pe piața liberă sau ai contract de serviciu universal?

Poți afla foarte simplu dacă ai contracte încheiate pe piața concurențială de energie electrică. Prima pagină a facturii tale îți oferă răspunsul. Dacă sus, în colțul din stânga, scrie „Factură piață concurențială“, înseamnă că ești deja clientul nostru pe piața liberă de energie electrică, iar contractul se derulează ca și până acum.

În cazul în care pe prima pagină a facturii tale de energie nu apare trecut „Factură piață concurențială“, nu este menționat nimic sau scrie altceva, atunci ai un contract la preț de serviciu universal.

Știi ce opțiuni ai pentru contractul de energie electrică în vigoare?

Indiferent de tipul contractului de furnizare de energie electrică aflat în derulare, de piață liberă sau de serviciu universal – poți alege oricare dintre următoarele variante.

Procesul de schimbare a furnizorului durează 21 de zile și nu presupune modificări tehnice la instalațiile existente.

să îți păstrezi contractul actual
să-l schimbi cu un contract de la același furnizor (ofertă concurențială sau de serviciu universal)
să-l înlocuiești cu un contract de la alt furnizor (ofertă concurențială sau de serviciu universal).
Ce tip de contracte au cei mai mulți clienți casnici pe piața liberă?

Aproximativ 75% (2,1 milioane) dintre clienții nostri casnici (circa 2,9 milioane) de energie electrică aveau, la începutul lui februarie 2021, contracte pe piața concurențială.

Fiecare client beneficiază deja de un preț fix la energia electrică pentru 12 luni, astfel că liberalizarea pieței de energie nu îl influențează. Avem cei mai mulți clienți cu contracte pe piața concurențială dintre toți furnizorii de energie electrică din țară. Grupul PPC a depus eforturi de informare și comerciale semnificative în ultimii ani pentru consolidarea portofoliului de clienți beneficiari de oferte pe piața concurențială.

Serviciul Universal

Află tot ce trebuie să știi despre serviciul universal și alege oferta potrivită pentru tine.