Liberalizarea pieței de energie electrică

👉 Piața de furnizare a energiei electrice este complet liberalizată de la 1 ianuarie 2021, ceea ce înseamnă că prețul energiei electrice este stabilit pe criterii concurențiale. Piața concurențială de energie electrică (numită și piață liberă de energie electrică) le oferă consumatorilor posibilitatea să-și aleagă furnizorul și oferta care răspund cel mai bine nevoilor lor, la un preț competitiv.

👉 Dereglementarea pieței de energie electrică ajută consumatorii să aibă acces la oferte concurențiale, transparente și personalizate în funcție de consum, cu avantaje diverse. De asemenea, consumatorii își pot alege liber orice furnizor de energie doresc, oriunde s-ar afla. Enel Energie și Enel Energie Muntenia, companiile de furnizare de energie electrică ale grupului Enel în România, acoperă nevoile consumatorilor de pe cuprinsul întregii țări, prin oferte competitive, care pot include și servicii dedicate, cum ar fi aplicația MyEnel, plata online a facturii sau copia facturii, dar și alte servicii cu valoare adăugată, precum asistență la domiciliu. 

👉 Comparatorul ANRE de oferte-tip de furnizare a energiei electrice

Clienții Enel pot să afle foarte simplu dacă au contracte încheiate pe piața concurențială de energie electrică. Prima pagină a facturii oferă răspunsul. Dacă sus, în colțul din stânga, scrie „Factură piață concurențială”, înseamnă că ești deja clientul nostru pe piața liberă de energie electrică, iar contractul se derulează ca și până acum. În cazul în care pe prima pagină a facturii tale de energie nu apare trecut „Factură piață concurențială”, nu este menționat nimic sau scrie altceva, atunci ai un contract la preț de serviciu universal.

Indiferent de tipul contractului de furnizare de energie electrică aflat în derulare – de piață liberă sau de serviciu universal –, consumatorii pot alege oricare dintre următoarele variante: să își păstreze contractul actual, să-l schimbe cu un contract de la același furnizor (ofertă concurențială sau de serviciu universal) ori să-l înlocuiască cu un contract de la alt furnizor (ofertă concurențială sau de serviciu universal). Procesul de schimbare a furnizorului durează 21 de zile și nu presupune modificări tehnice la instalațiile existente.

Aproximativ 75% (2,1 milioane) dintre clienții casnici (circa 2,9 milioane) de energie electrică ai Enel Energie și Enel Energie Muntenia aveau, la începutul lui februarie 2021, contracte pe piața concurențială. Ei beneficiază deja de un preț fix la energia electrică pentru 12 luni, astfel că liberalizarea pieței de energie nu are niciun impact asupra lor. Enel Energie și Enel Energie Muntenia au, împreună, cei mai mulți clienți cu contracte pe piața concurențială dintre toți furnizorii de electricitate din țară. Cele două companii au depus eforturi de informare și comerciale semnificative în ultimii ani, pentru consolidarea portofoliului de clienți beneficiari de oferte pe piața concurențială. 

 

Alege oferta potrivită: Clienți rezidențiali | Clienți business

Informații suplimentare despre liberalizarea pieței de electricitate

Bine ai venit!

Selectează și continuă navigarea pe site către informațiile de care ai nevoie: