Reguli noi pentru prosumator

În 2022 au apărut schimbări importante în legislația pentru prosumatori. Cele mai importante se referă la cele două mecanisme de compensare. Prosumatorii care dețin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată mai mare de 200 kW și până la 400 kW pot vinde surplusul de energie produsă furnizorilor contractați. Cei care produc sub 200 kW pot beneficia, la cerere, de mecanismul de compensare cantitativă, adică surplusul livrat în rețea va apărea cu minus pe facturile viitoare.

Modificări în legislație

În 2022, au fost adoptate modificări importante în legea privind activitatea prosumatorilor. 

În luna iunie 2022 a fost publicat Ordinul ANRE numărul 95/2022 privind modificarea și completarea Ordinului ANRE în Domeniul Energiei nr. 15/2022 pentru aprobarea Metodologiei de stabilire a regulilor de comercializare a energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile, cu putere electrică instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum aparținând prosumatorilor.

În martie 2022, a fost publicat Ordinul ANRE nr. 15/2022 care introduce  un nou mecanism de compensare financiară pentru prosumatorii existenți.          

Începând cu 1 mai 2022, mecanismul de compensare cantitativă dintre energia electrică produsă din surse regenerabile și livrată în rețeaua electrică de prosumatorii existenți, persoane fizice și juridice, care dețin centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 200 kW pe loc de consum, se face numai în baza unei cereri adresate în acest sens furnizorului (doar pentru prosumatorii existenți). 

Ce implicații au aceste modificări? Prosumatorii care vor produce mai multă energie decât consumă pot livra în rețeaua de energie electrică surplusul de energie, iar furnizorul (cu care prosumatorul are încheiat contractul de furnizare a energiei electrice) va achiziționa energia electrică suplimentară. Cantitatea de energie injectată în rețea va apărea cu minus pe facturile tale de electricitate.

Contractul-cadru de vânzare-cumpărare a energiei electrice produse în centralele electrice din surse regenerabile de energie cu putere electrică instalată de cel mult 200 kW pe loc de consum și livrată în rețea, aplicabil începând cu data de 1 mai 2022, este prevăzut în Anexa nr. 2 la Metodologia aprobată prin Ordinul ANRE nr. 15/23.02.2022.

Documente informative

 (0.0MB)DESCARCĂ

 

Istoric legislație

Activitatea prosumatorilor este reglementată printr-o serie de acte normative specifice. Printre cele mai importante se numără:

2019: Ordinul ANRE pentru modificarea și completarea ordinelor referitoare la comercializarea energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 100 kW aparținând prosumatorilor.

2018:  Modificările aduse legii energiei regenerabile au intrat în vigoare la mijlocul anului 2018. Acestea definesc conceptul de prosumator şi stabilesc în linii mari responsabilităţile în domeniu. Având în vedere particularitățile tehnice pe care le stabilește această activitate specifică unui client de energie electrică, ANRE a emis un nou ordin pentru aprobarea condițiilor tehnice de racordare la rețelele electrice de interes public pentru prosumatorii cu injecție de putere activă în rețea (<100 kW putere instalată).

Reglementări suplimentare: Este important să cunoști și alte reglementări legislative privind activitatea prosumatorilor în România. Găsești aici o listă cu ordinele în vigoare.

Pași pentru a deveni prosumator

Documente utile: Ghidul Prosumatorului

Pentru a obține calitatea de prosumator trebuie să deții un sistem de producere a energiei electrice din surse regenerabile, cu putere instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum, conform Ordinului ANRE nr. 15/2022. Apoi, trebuie să transmiți operatorului de distribuţie* din județul în care se află centrala de producere a energiei electrice din surse regenerabile o serie de informații de tipul: 

a) ce echipamente de măsurare a energiei electrice ai montat în instalaţiile de utilizare, altele decât cele aparţinând operatorilor de distribuţie, dar și caracteristici precum: serie contor, tip contor, date tehnice și dosarul instalației de utilizare întocmit de executantul acesteia;

b) pentru persoanele fizice, declaraţia pe proprie răspundere din care să rezulte că accesezi/nu accesezi programul AFM „Casa Verde Fotovoltaice”. Trimite această declarație alături de solicitarea de racordare a locului de consum și de producere;

c) pentru persoane juridice, certificatul constatator, în original sau copie, emis de oficiul registrului comerţului, cu informaţii complete care să reflecte situaţia la zi a solicitantului, prin care se dovedeşte că persoana juridică nu are drept activitate principală producerea de energie electrică; persoanele juridice nu trimit declarația de la punctul de mai sus. Trimite acest certificat odată cu solicitarea de racordare a locului de consum și de producere.

*Dacă operatorul de distribuție zonal este e-Distribuție, poți afla mai multe despre acești pași accesând secțiunea de pe site dedicată prosumatorilor.

Vânzarea energiei produse

Din data de 1 mai 2022, prosumatorii care dețin unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată mai mare de 200 kW, dar cel mult 400 kW pe loc de consum, pot vinde energia electrică produsă și livrată în rețeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceștia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform ANRE. 

După ce ai obținut certificatul de racordare din partea operatorului de distribuție, poți vinde energia produsă și livrată. Pentru acest lucru, trebuie să deții un contract de vânzare-cumpărare a energiei electrice produse și livrate între tine (prosumatorul/vânzătorul) și noi (furnizorul/cumpărătorul).

Dacă vrei să închei acest contract, trimite-ne o solicitare în acest sens, împreună cu certificatul de racordare care îți atestă calitatea de prosumator, la adresa panourifotovoltaice.ro@enel.com. Vom reveni, în termenul legal de 10 zile, cu contractul emis și semnat. După aceea, ai obligația să ni-l trimiți înapoi, semnat, în termen de 10 zile de la primire sau de a ne comunica în scris, în același termen, cauzele pentru care nu semnezi/returnezi contractul.

Bine ai venit!

Selectează și continuă navigarea pe site către informațiile de care ai nevoie: