De la energia tradițională la cea regenerabilă - călătoria lui Alois Mleziva

Published on marți, 5 noiembrie 2019

“Energia verde e nepoluantă, cu un impact mic asupra mediului. E și o energie inepuizabilă. Vânt, apă și soare vor fi probabil cât va exista planeta. Gândesc că va trebui dezvoltată și multiplicată această producție de energie verde, ca să scadă procentul încă destul de mare de producere a energiei în termocentrale prin arderea cărbunelui, de exemplu.”

– Alois Mleziva, electrician în stația 110/30 kV Sfânta Elena

Energie pentru o viață

Alois Mleziva, electrician la centrala electrică eoliană „Sfânta Elena” din localitatea Moldova Nouă, județul Caraș-Severin, e mândru de performanța parcului în care lucrează și aduce în discuție statisticile fabricantului turbinelor – conform lor, în ultimii ani rentabilitatea parcului a fost pe locul doi în lume, datorită faptului că e plasat într-un spațiu în care vântul bate cu putere o mare parte din an.

Parcul eolian în care lucrează de șapte ani este unul dintre cele opt construite de Enel Green Power în România. 21 de turbine au fost ridicate aici în 2012, cu o capacitate de 2,3 MW fiecare – cât poate produce maxim în condiții ideale. Producția unei singure turbine ar putea acoperi nevoia zilnică de energie electrică a unui întreg oraș nici prea mare, nici prea mic, cum e Drobeta Turnu Severin.

Și cu siguranță a frumoasei comune Berzasca, aflată pe malul Dunării, în care locuiește electricianul, din care face naveta zilnic spre parcul eolian. Comuna Berzasca își are originea numelui din cuvântul „birza” care în limba slavonă înseamnă „repede”, și este locuită și de minorități sârbe și cehe. De altfel, domnul Mlesiva aparține acesteia din urmă și este lesne de înțeles că este atașat de loc și de familie. Alois Mleziva lucrează în energie de 24 de ani. A lucrat 17 ani ca electrician în domeniul distribuției de energie electrică, apoi s-a specializat în supravegherea activității de generare de energie sustenabilă – se ocupă de problemele care pot apărea, acordă asistență tehnică și operativă celor cu care compania colaborează pentru mentenanța centralei electrice și a drumurilor de acces.

În toți acești ani, a văzut cum activitatea se transformă sub impactul modernizărilor, al noilor tehnologii – de exemplu, sistemul de telecontrol al stațiilor electrice, care face posibil manevrele de la distanță, cu economiile de timp și efort care decurg de aici. Are satisfacția că s-a perfecționat în tandem cu compania în care lucrează. Dar de unde a pornit?

Legătura cu domeniul energiei e foarte veche în familia domnului Mleziva. Străbunicul, bunicul și tatăl – toți au lucrat în minerit, au scos cărbunele din pământ, o resursă naturală generatoare de energie ușor de stocat, care însă nu ne mai poate susține în prezent. Când era copil, se plimba prin galeriile subterane, care îl fascinau. Când găsea un loc care îi plăcea, stingea lampa și savura liniștea acelui loc protejat, plin de mistere. Ieșea la suprafață negru de cărbune, ceea ce se întâmpla chiar și după terminarea liceului cu profil energetic, pentru că zece ani a lucrat ca electrician în minerit și siderurgie. Munca s-a modernizat, dar a rămas în mijlocul naturii, ceea ce îl bucură.

Aproape de natură și oamenii locului

Protecția mediului e un angajament luat și de Enel Green Power, care are grijă ca biodiversitatea să fie păstrată în zonele în care activează. În jurul localității Moldova Nouă, de exemplu, colonii de lilieci sunt adăpostite în peșteri, iar în zonă trăiesc specii rare de șoim.

Din stația electrică se vede Dunărea, iar turbinele eoliene se profilează albe pe fundalul colinelor. Când un specialist parcurge cu privirea acest peisaj, cea mai mare bucurie a lui este să vadă că palele turbinelor eoliene se învârt. Nu că ar trebui să stea cu ochii în zare toată ziua, pentru că are la dispoziție un sistem informatic care îi dă detalii în timp real despre performanța tuturor elementelor care compun centrala electrică.

La un colos înalt de aproape 100 m, trebuie să fii atent ca fiecare element să funcționeze în armonie cu celelalte. Turbina e compusă dintr-un stâlp, deasupra căruia e fixată nacela, cu rotorul care preia mișcarea palelor învârtite de vânt. Sub „piele”, turbina are mii de piese, integrate în sisteme electrice, electronice și mecanice, care o fac să transforme cu succes puterea vântului în energie electrică. Pot apărea defecțiuni în funcționarea componentelor, care pot fi rezolvate în câteva zeci de minute, dar și în 48 de ore dacă avaria e gravă și piesa de schimb e deja la îndemână. O intervenție dificilă e, de exemplu, schimbarea cutiei de viteze, care se află sus în nacelă și cântărește 15 tone. Imaginează-ți de ce utilaje speciale și manevre atente e nevoie pentru această operație!

De aceea e importantă păstrarea în condiții bune a drumurilor de acces, care totalizează 19 km. Dar și pentru că de-a lungul lor se întind multe canale de cabluri electrice, la care specialiștii trebuie să poată ajunge dacă apare o problemă. Drumurile nu existau înainte să vină Enel Green Power aici. Localnicii le folosesc și ei pentru a ajunge mai ușor la terenurile arabile.

Enel Green Power păstrează contactul și cu generațiile noi. Pentru că un parc eolian nu prea încape într-un laborator, primim în vizită elevi și studenți! Deja studenții de la Facultatea de Inginerie și Management a Universității „Eftimie Murgu” din Reșița și elevii de la Liceul Tehnologic ”Clisura Dunării” din Moldova Nouă au venit să își completeze cunoștințele despre energiile regenerabile. Alois Mleziva e oricând bucuros de oaspeți, le explică structura parcului și a stației electrice, răspunde la întrebările lor. Tu ce curiozități ai despre parcurile eoliene, ți-ar plăcea să lucrezi aproape de energiile naturii?

În Enel Green Power sau în celelalte companii din România ale grupului Enel, suntem în căutare de oameni noi, care să-și poată duce pasiunea mai departe alături de noi. Avem colegi lângă care vei avea curajul să îți urmezi viziunea și să te perfecționezi, vezi aici alte povești din seria People of Enel pentru inspirație. Fă o schimbare în carieră, explorează oportunitățile noastre pentru tine.

Bine ai venit!

Selectează și continuă navigarea pe site către informațiile de care ai nevoie: