Universul digital

Factura electronică vs factura fizică

Accesibilitatea reprezintă un factor important în alegerea metodei de facturare. Deși, în general, ambele metode sunt ușor de folosit, între ele există totuși diferențe semnificative.

Factura electronică vs. factura fizică

Plata facturilor pentru utilități este o preocupare lunară importantă a fiecărei familii, cu atât mai mult cu cât contextul economic actual solicită soluții smart în obiceiurile de consum. Alegerea unor metode inteligente de economisire a resurselor, fără afectarea standardului de viață, este la îndemâna oricui, iar noi suntem alături de toți cei care doresc să gestioneze cât mai eficient folosirea energiei.

Factura este un aspect important al legăturii dintre furnizor și client. Emise în format fizic sau electronic, facturile nu sunt doar instrumente prin care consumatorul achită serviciile providerului, ci conțin și date specifice referitoare la cantitatea de energie furnizată, fiind astfel utile în administrarea și evidența consumului. Este, așadar, important să ținem cont de beneficiile și dezavantajele fiecărei facturi, astfel încât să putem face o alegere corectă și informată.

Factura online vs factura offline: cât de ușor de accesat este fiecare

Accesibilitatea reprezintă un factor important în alegerea metodei de facturare. Deși, în general, ambele metode sunt ușor de folosit, între ele există totuși diferențe semnificative.

  • Factura offline, pe suport fizic, poate fi primită prin intermediul poștei, ceea ce crește timpul în care aceasta ajunge la destinație. Este posibil ca ea să poată fi uitată, se poate amesteca printre alte documente de același gen sau se poate pierde. Pe de altă parte, facturile fizice sunt o opțiune convenabilă pentru clienții care nu au acces la tehnologie.
  • Factura electronică este accesibilă de pe orice dispozitiv conectat la internet și poate fi păstrată digital, eliminând necesitatea stocării de documente fizice. Ea ajunge rapid în inbox, eliminându-se, astfel, timpul de livrare prin poștă sau firmele de curierat.

Factura online vs factura offline: ce tip de factură îți permite să ai o evidență cât mai clară a costurilor

  • Factura pe suport de hârtie, primită prin intermediul poștei sau al firmelor de curierat, poate fi livrată cu întârziere. În schimb, factura electronică ajunge instantaneu la adresa de e-mail a clientului. Acest aspect este important deoarece cu cât e mai mare intervalul de timp dintre emiterea facturii și intrarea în posesia ei, cu atât crește riscul de a pierde evidența costurilor.
  • Facturile offline se pot pierde sau deteriora în timp, ceea ce nu-ți va mai permite să revizuiești ulterior evidența consumului de energie și, implicit, a costurilor. În schimb, facturile electronice pot fi salvate într-un folder special și consultate cu ușurință în orice moment. 

Factura ta poate fi achitată de oriunde te-ai afla, fie că alegi să faci acest lucru din contul tău myPPC, fie prin intermediul serviciului de plată online. Plata fără autentificare este cea mai simplă metodă de achitare a facturii și se poate realiza extrem de simplu, prin completarea formularului cu informațiile necesare plății: ID factură, cod de plată și adresă de e-mail, plata realizându-se în condiții de maximă siguranță.

Factura online vs. factura offline: ce tip de factură îți oferă o siguranță mai mare a datelor personale

Protecția datelor cu caracter personal este esențială, mai ales în fața unor potențiale amenințări, cum ar fi fraudele financiare sau substituirea de identitate. În acest sens, folosirea facturilor electronice poate oferi o siguranță mai mare decât utilizarea celor tradiționale, pe suport fizic.

  • Confidențialitatea datelor din facturile electronice este asigurată de faptul că acestea sunt transmise clientului prin intermediul internetului, folosind metode de criptare care le fac imposibil de accesat de către alte persoane. Factura electronică implică primirea pe email.
  • Cu ajutorul facturii electronice, utilizatorul poate verifica în orice moment informațiile despre contractele încheiate cu furnizorul de energie.  
  • Fiind operate într-un sistem securizat, care poate fi accesat doar cu autentificările necesare, facturile electronice au un risc redus de compromitere sau pierdere a datelor personale. 

Alege să activezi factura prin email, pentru a beneficia de toate avantajele pe care noi le-am gândit pentru tine. Datele tale rămân confidențiale, ai toate informațiile în același loc și beneficiezi de mai mult timp pentru tine și familia ta.

Factura online vs factura offline: care factură este mai prietenoasă cu mediul

Oamenii au devenit mai conștienți de impactul pe care acțiunile lor îl au asupra mediului înconjurător. Acest lucru se aplică și atunci când vine vorba de alegerea modului în care consumatorii primesc facturile de la furnizorul de energie.

  • Alegerea unei facturi electronice în detrimentul uneia pe suport de hârtie este, fără îndoială, soluția cea mai prietenoasă cu mediul. Facturile digitale sunt transmise și primite prin intermediul internetului, ceea ce înseamnă că nu este necesară folosirea resurselor naturale pentru imprimarea lor și nici utilizarea carburanților pentru transportul prin poștă.

La fel ca în cazul unui consum responsabil de energie, și protejarea mediului înconjurător și, implicit, a comunității din care faci parte, este una dintre responsabilitățile tale. Cu alte cuvinte, stă în puterea ta să acționezi, nu să fii pasiv, și să conștientizezi că a trăi în echilibru cu natura nu este un simplu deziderat, ci un obiectiv care devine realizabil prin implicarea ta activă. Totul, pentru a asigura, de fapt, o viață mai sănătoasă nu doar pentru tine, ci și pentru generațiile care vor urma. 

Într-o lume în continuă dezvoltare, combaterea schimbărilor climatice este o preocupare la nivel global. Din această perspectivă, digitalizarea este un instrument excelent pentru o tranziție rapidă către o economie circulară, neutră din punct de vedere climatic și mai rezilientă. 

Așadar, trecerea de la factura offline la cea online e un gest simplu pe care-l poți face pentru un stil de viață mai prietenos cu mediul înconjurător. Producția unei asemenea cantități de facturi fizice ar implica emiterea a 175 de tone de emisii de carbon în atmosferă, echivalentul a 385 de drumuri dus-întors Constanța-Arad parcurse de un autoturism mediu alimentat cu benzină.